Saturday 10 November 2012

Pita sa jabukama i bademima / Apple And Almond Pie

Tanka krskava kora sa šećerom,pa onda mekani krem od badema i na kraju sočne jabuke...Iskreno,ova pita mi se baš dopala.Najbolja je tek pečena,ono malo što je ostalo za sutradan,omekšalo je pa pita više nije bila onako fino krckava,ali je divan ukus ipak ostao.Toplo i iskreno vam preporučujem...


Pita sa jabukama i bademima
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 100gr mlevenih badema
  • 50gr šećera
  • 1 jaje
  • 90ml slatke pavlake (zaslađene)
  • vanila,prstohvat soli
  • 8 kora za pitu
  • 60gr istopljenog maslaca
  • oko 3 kašike šećra
  • 2-3 kisele jabuke (Granny Smith)
  • 2 kašike džema od kajsije
  • 3 kašike vode
Priprema:
Najpre pripremite krem.Pomešajte bademe i šećer.Posebno umutite jaje,vanilu i šećer,dodajte polovinu badema,pa slatku pavlaku i opet bademe.Pomešajte,pokrijte i stavite u frižider na jedno 4 sati.
Zagrejte rernu na 180C.Pleh obložite papirom za pečenje.
Kore isecite da budu veličine 35x22cm.
Uzmite jednu koru,stavite na pleh,premažite uljem i pospite sa jednom kašičicom šećera.Stavite drugu,ponovo premažite,pospite šećerom i tako dok ne naređate svih 8 kora.
Badem krem pažljivo razmažite po korama.
Jabuke oljuštite i isecite na tanke listiće.Poređajte ih po piti.
Pitu pecite oko 40' da jabuke omekšaju,a kore porumene.
Pomešajte u šerpi džem i vodu i na srednjoj vatri zagrejte da džem omekša.Premazati preko jabuka.
Služiti toplo.

Apple And Almond Pie
Adapted from here

Ingredients:
  • 100gr ground almonds
  • 50gr sugar
  •  1 egg
  • 90ml heavy whipping cream
  • vanilla,a pinch of salt
  • 8 sheets of phyllo pastry
  • 60gr melted butter
  • about 3 tablespoons of sugar
  • 2-3 apples (Granny Smith)
  • 2 tbsp apricot jam
  • 3 tbsp water
Directions:
First make the almond cream.In a bowl mix ground almonds and sugar.In a separate bowl,whisk the egg,vanilla and salt.Add half of the almonds,the pour the whipping cream,then remaining almonds.Mix,cover and chill for 4 hours.
Preheat the oven to 180C.Line a baking pan with the parchment paper.
Trim the pastry to 35x22cm size.
Transfer one phyllo sheet to the prepared pan,brush with some melted butter,then sprinkle with 1 teaspoon of sugar.Put a second sheet on top of the first,brush,sprinkle and repeat with the rest of the phyllo sheets.
Carefully spread the almond cream over the phyllo.
Peel the apples and cut into thin slices.Arrange it over the cream.
Bake the pie about 40' until apples are tender,and the crust is golden.
In a small saucepan heat the jam and water over medium heat until the jam is loosen.Brush over the apples.
Serve warm.




13 comments:

  1. Obožavam frangipane nadjev u voćnim pitama, a posebno paše uz jabuke. Obično napravim prhko tijesto. Baš sam jučer vidjela verziju s lisnatim tijestom, a sad evo ti koristiš kore za pitu. Volim varijacije na temu!

    ReplyDelete
  2. Odlicno izgleda i dopada mi se ova ideja sa korama za pitu, obicno ovakve pite sam vidjala sa prhkim ili lisnatim testom. Pozdrav!

    ReplyDelete
  3. Prekrasno, jednostavno prekrasno... :) Jako mi se sviđa, okusi su divni, i ova kombinacija kora sa šećerom je odlična!

    ReplyDelete
  4. Mmmm... Jako mi se sviđa kako zvuči i izgleda!

    ReplyDelete
  5. Baš mi se sviđa ova kombinacija! Super za ovaj period godine :) I jako lijepo izgleda!

    ReplyDelete
  6. U ovo mora da je mnogo ukusno, bademi + jabuke, super!

    ReplyDelete
  7. Predivno, i izgled i sastav.

    ReplyDelete
  8. baš dobra ideja , upotrijebiti kore za savijače!!

    ReplyDelete
  9. Frangipane, divno, divno! Jako mi se dopada!!

    ReplyDelete
  10. Jako lepo i izgleda. A sigurna sam da je fenomenalnog ukusa!!!

    ReplyDelete
  11. probala sam sa prhkim tijestom, dopada mi se i ovako pa ću isprobati

    ReplyDelete