Monday, 19 November 2012

Mafini čupavci / Lamington Muffins

Đavo mi nije dao mira dok ga nisam isprobala.Bio mi je jako interesantan recept,jer je testo samo od belanaca.Kad sam umutila testo,bila sam sigurna da je recept totalni fijasko.Ajde rekoh,ispećiću ih za svaki slučaj,mada sam već počela da vadim sastojke za drugi kolač.Posle 10-tak minuta mafini su počeli da dobijaju lepu žućkasatu boju,nisu mnogo narasli,nego su baš lepo zadržali oblik i na moje veliko iznenađenje,ispali su baš ukusni.Ako volite da se igrate,probajte...


Mafini čupavci
Please scroll down for English 

Potrebno za mafine:

  • 15gr gustina
  • 135gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 225gr mekanog maslaca ili margarina
  • 200gr šećera
  • 120ml mleka
  • 4 veća belanca
  • vanila
za glazuru:

  • 50gr kakao praha
  • 250gr šećera u prahu
  • vanila
  • 100ml vode
i još:

  • 150gr kokosa
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C.
Rasporediti kokos na pleh obložen papirom za pečenje i peći nekoliko minuta da blago požuti. Izvaditi iz rerne i ohladiti.
Podmazati i posuti brašnom pleh za mafine.Prosejati gustin,brašno,prašak za pecivo i so.
Umutiti maslac,šećer i vanilu,pa dodajte naizmenično mleko i mešavinu brašna.Umutite sve zajedno.
Posebno umutiti belanca u ne baš čvrst sneg i lagano pomešati sa prethodnom masom.Sipati masu tako da popune 3/4 kalupa.Peći oko 20' da mafini dobiju svetlo braon boju.Ohladiti ih.
Za glazuru,pomešati kakao,šećer i vanilu pa dodati vodu i umutiti sve da nema grudvica.
Umakati svaki mafin u glazuru,pa uvaljati sa svih strana u kokos.
Čuvati ih u zatvorenoj kutiji.


Lamington Muffins

Ingredients for the muffins:

  • 15gr cornstarch
  • 135gr flour
  • 1 tsp baking powder
  • a pinch of salt
  • 225gr soft butter or margarine
  • 200gr sugar
  • 120ml milk
  • 4 large egg whites
  • vanilla
for the glaze:

  • 50gr cocoa powder
  • 250gr powdered sugar
  • vanilla
  • 100ml water
and

  • 150gr shredded coconut


Directions:

Preheat the oven to 180C.
Spread the coconut on a baking sheet and bake until it is lightly golden.Remove from the oven and cool completely.
Butter and flour a muffin tin.Sift together the cornstarch,flour,baking powder and salt.
Whisk the butter,sugar and vanilla,then add alternately the milk and the flour mixture.Whisk all together.
In a separate bowl,whisk the egg whites until soft peaks form.Fold the whites into the batter.
Divide the butter among the muffing cups,filling the cups about three-quarters full.Bake for 20' until the cupcakes are lightly golden.Cool completely.
For the glaze,mix the cocoa powder,sugar and vanilla,then add the water and whisk to combine until there are no lumps.
Dip each cupcake in the glaze,then immediately roll in the coconut.
Keep in a airtight container.



17 comments:

  1. Stvarno neobican recept... lepi su:))

    ReplyDelete
  2. Muffini su mi super sve do oblaganja s kokosom. Naime, nikako da shvatim oduševljenje s "čupavcima". Nikada ih ne radim i nikada ih ne jedem jer me ime i izgled podsjeća na tepih čupavac i ne mogu si tu pomoći:))

    ReplyDelete
  3. Bas su interesantni, ne secam se kad sam poslednji put probala "cupavce" i nekad se bas uzelim tih finih, proverenih receptica...sem toga, obicno se u nadje i koje belance viska u frizideru, pa je to zgodan nacin da se potrose.:))

    ReplyDelete
  4. Ovo zvuči baš zanimljivo! :)

    ReplyDelete
  5. Mislim da je ovo jaaaako fino, inače volim biskvitna tijesta od bjelanjaka, a inače su mi čupavci preeeefini!

    ReplyDelete
  6. Odlicno izgledaju.Volim cupavce, verujem da bi mi se i ovi dopali:)

    ReplyDelete
  7. Fantastično! Inače ih volim ali su mi sad primamljiviji u ovom obliku. :)

    ReplyDelete
  8. Čupavce nisam radila već godinama. Baš je fora ova muffin verzija.

    ReplyDelete
  9. Malo me podsecaju na kozacke kape, koji su mi jedan od omiljenih kolaca iz detinjstva :)

    Pozivam te da ovaj, ili neki drugi od svojih divnih recepata podelis sa ostalim EX YU bloggerima na: http://creactiveallaround.blogspot.com/2012/11/ex-yu-blog-party-pioniri-maleni-in.html

    Slobodno povedi i drugare :)

    Aleksandra

    ReplyDelete
  10. Oh, my... i ja sam istu stvar napravila, doduse malo drugacije izgledaju, nisam ih cele umocila u cokoladu, vec samo gornji deo, a da ne budu suvi ja sam ih napravila u malom kalupu. Mozes da ih vidis na mom blogu - Cupavci mafini.

    ReplyDelete
  11. Obožavam čupavce, tako da znam da bi mi ovi tvoji muffini čupavci jednako dobro pasali..Odlično!

    ReplyDelete
  12. Volim čupavce i iako ih mnogi vole zbog oblaganja čokoladom i kokosom ja ih više volim zato jer se ispod čokolade i kokosa obično krije odličan biskvit. I ovdje mislim da je tako, a muffin oblik mi je baš super !

    ReplyDelete