Sunday, 1 April 2012

Uskršnji hleb / Eastern Bread

Za Uskrs obično pravim pletenicu od slatkog testa,ali ovoga puta sam promenila oblik.Pravila sam ove male slatke panetone.Za kalup sam iskoristila prazne limenke,a od voća kandirane višnje i brusnice.

Uskršnji hleb
Please scroll down for English


Potrebno:
  • 20-tak grama svežeg kvasca
  • 80ml toplog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica brašna
  • 3 jaja
  • 150gr šećera
  • 150ml toplog mleka
  • 80ml ulja
  • vanila
  • rendana limunova kora
  • prstohvat soli
  • 150gr suvog voća (grožđice,brusnice,kandirane višnje)
  • oko 700gr brašna
za premazivanje;
  • 1 jaje
Priprema:
Pomešati kvasac sa mlekom,šećerom i brašnom i ostaviti da zapeni
Pomešati jaja,šećer,mleko,ulje,limunovu koru,vanilu i so,pa sa kvascem i brašnom zamesiti mekano testo.Pokriti i ostaviti na toplom mestu da naraste.U naraslo testo dodati suvo voće,premesiti ga i ostaviti da opet naraste.
Testo oblikovati po želji (u pletenicu,više malih pletenica,jedan veliki hleb ili u oblik panetonea).Premestiti ga u pleh obložen papirom za pečenje,premazati umućenim jajetom i ostaviti da odmori još 15'.
Zagrejati rernu na 200C.Za male panetone,pecite ih 20' na 200C,a zatim 20' na 180C.Za ostale oblike pecite na 200C da porumene.Prohladite,izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.

Eastern Bread

Ingredients:
  • about 20gr fresh yeast
  • 80ml warm milk
  • 1 tsp sugar
  • 1 tsp flour
  • 3 eggs
  • 150gr sugar
  • 150ml warm milk
  • 80ml oil
  • vanilla
  • grated lemon zest
  • a pinch of salt
  • 150gr of dried fruit (raisins,cranberries,candied sour cherries)
  • about 700gr flour
and:
  • 1 egg
Directions:
Mix the yeast with milk,sugar and flour and let stand until foamy.
In a kneading bowl,mix eggs,sugar,milk,oil,lemon zest,vanilla and salt and with yeast and flour knead the soft dough.Cover and let stand until rise double in size.Add the fruits,knead it once again and let it stand again.
Shape the dough (in a braid,little braids,one big bread or in shape of a panettone).Transfer it to a baking pan lined with parchment paper.Brush it with egg wash and let stand for 15'.
Preheat the oven to 200C.For the small panettones,bake it 20' on 200C,lower the heat to 180C and bake for 20'.For any other shapes,bake it at 200C until golden brown.Cool slightly,take it from the baking pan and dust with powdered sugar.




16 comments:

  1. Odlično izgledaju! Slatki kruh obožavam u svim oblicima i jako mu se veselim

    ReplyDelete
  2. Koja ideja, stošci zamotani u papir, sjajno!

    ReplyDelete
  3. Divna ideja, napraviti male panettone umjesto pletenice! Prekrasna prezentacija, jako mi se dopada!

    ReplyDelete
  4. Kako je ovo divno, bas sam se odusevila, fantasticne slike, a slatke kruhove obozavam.

    ReplyDelete
  5. Divni su! Planiram nesto slicno da pravim za Uskrs...

    ReplyDelete
  6. Odlično si ih napravila,jako mi se dopada ideja!

    ReplyDelete
  7. Predivno, bas božanstveno, vidi se da je odličan!

    ReplyDelete
  8. Super ideja! Panetone obožavam...

    ReplyDelete
  9. Vrlo, vrlo lepo! Mnogo mi se dopadaju ovi tvoji oblici - ja uporno tražim tako duguljaste kalupe, ali i ovo može biti rešenje - papir u tubicu, pa navali! Odlično.

    ReplyDelete
  10. Preprelijepi su ti panetoni, a odabir kandiranih brusnica i višnji mi se jako sviđa :)

    ReplyDelete
  11. Jela sam ovakve hlebcice u Italiji i bas su lepog ukusa. I jos kad se pospu secerom u prahu budu tek dobrog ukusa! Eto sad mogu i u kucnoj varijanti da ih spemim :)

    ReplyDelete
  12. Znaš šta baš su naše žene domišljate. Limenka, e to ti je genijalno. Nismo pivopije ali uvek se nađe neka limenka koja može da se sačuva. Lim odlično provodi. Preslatko ti je sve ispalo a naročito fotografije.

    ReplyDelete