Da mi je pre nekoliko godina neko rekao da ću danas obožavati plavi sir,ne bih mu verovala.Jako sam probirljiva po pitanju hrane i jesti nešto sto je buđavo, za mene prevazilazi sve granice zdravog razuma.Nije mi bitno što ceo svet to jede.Ja sam mislila da to nikad neću ni probati.Međutim...Međutim,s godinama sam postala avanturista po pitanju hrane.Sada bih volela sve da probam.A u plavi sir sam se zaljubila na prvi zalogaj .Sada ga uvak imam u frižideru.
Focaccia punjena sirevima i rukolom
Please scroll down for English
Potrebno za testo:
- 300-350gr brašna
- 20gr svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 150ml tople vode
- 200gr mocarele
- 50gr plavog sira
- šaka rukole
- par kašika maslinovog ulja
- krupna so
Pomešati malo tople vode,kvasac i šećer i ostaviti da zapeni.
U činiji pomešati brašno,ulje,so,kvasac i sa ostatkom vode zamesiti tvrđe testo.Ostaviti ga da naraste.
Zagrejati rernu na 200C.Obložiti veliki pleh papirom za pečenje.
Premesiti testo i podeliti ga na dva dela.Razvuci jedan deo na pobrašnjenoj površini i prebaciti ga na pleh.Po njemu rasporediti kriške mocarele,mrvljeni sir i listove rukole.Razvući drugi deo testa,prebaciti preko fila i pritisnuti ivice da se spoje.Vrhovima prstiju napraviti udubljenja u kori i premazati testo uljem.Posuti so i peći oko 40' da testo porumeni.
Focaccia Stufed With Cheese And Arugula
Ingredients for the dough:
- 300-350gr flour
- 20gr fresh yeast
- 1 tsp sugar
- 3 tbsp olive oil
- 1 tsp salt
- 150ml warm water
- 200gr mozzarella
- 50gr blue cheese
- a handful of arugula
- a few tablespoons of olive oil
- coarse salt
In a small bowl,mix some water,yeast and sugar and let stand until foamy.
In a kneading bowl,mix flour,oil,salt,yeast and with rest of the water knead not so soft dough.Cover and let it rise until doubled in size.
Preheat the oven to 200C.Line a big baking pan with parchment paper.
Odlican recept i fantasticna prezentacija. Volim plavi sir i mislim da je super u ovoj kombinaciji.
ReplyDeleteOvo sam pravila i provereno znam da je fantastično! Prelepe fotografije :)
ReplyDeleteOvo je sigurno jako fino, obožavam sve vrste tijesta i sira! :)
ReplyDeleteFocaccia je odlicna u svim mogucim kombinacijama, prosle nedelje je smo je pravili cak dva puta, svidja mi se i tvoja punjena verzija, a fotke su fantasticne!:))
ReplyDeleteUf, kako mami! Miriše mi dovde :)
ReplyDeleteUh, ja buđave sireve ne mogu da jedem nikako :P
ReplyDeleteJako mi se dopada focaccia i ako budem pravila, praviću komplet s mocarelom :)
Fina i aromatična kombinacija.
ReplyDeleteFotografije su ti prelijepe, a ova focaccia izgleda tako dobro :)
ReplyDeleteMediteran na ekranu :-)
ReplyDeleteVrlo lepa kombinacija, božanstvene fotografije.
Irenče, ovo je super! Obožavam!
ReplyDeletei ja s vremenom postajem kulinarski avanturist :D ali plavi sir oduvijek obožavam a bome i focacciu ;) krasne fotke!
ReplyDeleteMene je dugo kopkao plavi sir, ali se kod nas prvi put pojavio kad sam bila trudna, pa sam morala sačekati da se porodim i za svaki slučaj da prestanem da dojim. Kad sam ga napokon probala, svidio mi se ali ga ne kupujem, ne znam da li mala djeca mogu da ga jedu, a oni moraju da probaju sve što mama jede.
ReplyDeleteFokača je meni super, samo ne znam šta je, pogača, samostalno jelo ili šta drugo. Zavisi šta stavim na nju, nekad je jedem sa šunkom, a nekad onako solo, mada mi kroz glavu prolazi da jedem sam hljeb.
Savršeno. Bilježim!
ReplyDeleteJa sam tek nedavno prvi put probala plavi sir i dopao mi se. Do sada me sprecavala cena, pa smo ga jednom kupili na akciji... :) Volim ga u pecivima i stvarno da smek raznim jelima...
ReplyDeleteDiivno, i recept i fotke. Baš mi se doapda. Ja i dalje ne volim sireve sa belom buđi.
ReplyDeleteI ja sam mislila da plavi sir nikada neću probati,a sad dosta jela spremam s njim,ova tvoja focaccia,mi se baš dopada.
ReplyDeleteobožavma foccaciu, i ovu s nadjevom od sira volim .vrlo često je radim!!
ReplyDeleteOdličen recept. Obožujem rukolo in takšno foccacio, kot je ta.
ReplyDelete