Monday 23 April 2012

Piletina sa 40 čena belog luka / Chicken With 40 Cloves of Garlic

Piletina sa belim lukom je klasično francusko jelo (a čije bi bilo s obzirom na ovoliku količinu luka).Jako zahvalno jelo,bez mnogo petljanja i priprema.Najviše vremena vam oduzme čišćenje luka.Posle toga sve ide brzo.Postoji mnogo verzija ovog jela,ovo je moja,bez dodate pavlake...

Piletina sa 40 čena belog luka
Please scroll down for English


Potrebno:

  • 1,5kg piletine
  • 40 čena belog luka,oljuštenog
  • 200ml belog vina
  • 50ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica suvog bosiljka
  • 1 kašičica suvog origana
  • malo mlevene čili paprike
  • sok od jednog limuna
  • so,biber,peršun
Priprema:
Zagrejati rernu na 200C.
Piletinu rasporediti gusto u pleh za pečenje.Pobacati beli luk.Naliti vinom i uljem.Posuti bosiljkom, origanom,peršunom,čili paprikom,sokom od limuna i začiniti solju i biberom.Pokriti folijom i peći 40'.Skinuti foliju i ostaviti da se peče još 15-tak minuta da meso dobije boju.

Chicken With 40 Cloves Of Garlic

Ingredients:
  • 1,5kg chicken
  • 40 cloves garlic,peeled
  • 200ml white wine
  • 50ml olive oil
  • 1 tsp dried basil
  • 1 tsp dried oregano
  • a pinch of chili flakes
  • juice of 1 lemon
  • salt,pepper,parsley
Directions:
Preheat the oven to 200C.
Place the chicken close together in a baking pan.Arrange the garlic.Drizzle with the wine and olive oil.Sprinkle with the basil,oregano,chili flakes,lemon juice,parsley and season with the salt and pepper.Cover with aluminum foil and bake for 40'.Uncover and bake for about 15' longer until the chicken is browned.











9 comments:

  1. Mogu misliti koji se miris širio kuhinjom,jako mi se sviđa.

    ReplyDelete
  2. Stvarno je najveći problem kod ovog jela očistiti toliko češnjaka, ali vjerujem da se isplati.

    ReplyDelete
  3. Ovo bih jednom mogla isprobati, mislim da mora biti jako ukusno.

    ReplyDelete
  4. Baš sočno izgleda, volim češnjak i jela s češnjakom, jedino mi smeta poslije miris koji mi ostane po prstima...

    ReplyDelete
  5. Deluje više nego obećavajuće!

    ReplyDelete
  6. Divno, divno, sastojci su fantastični, a češnjak obožavam :) Fotografije su jako lijepe!

    ReplyDelete
  7. Pravila sam jednom ovo jelo i jako nam se dopalo... I inace bas volim beli luk...

    ReplyDelete
  8. Divno, baš mi se dopada. Moram pod hitno da probam. Baš me mami. :)

    ReplyDelete
  9. Ne mogu da verujem da nisam ovo komentarisala! Pa, još sam i spremala prema tvom receptu koji je odličan, ma, fantastičan:) Hvala ti na divnom receptiću.
    http://coolinarija.blogspot.com/2013/04/sa-svih-strana.html Ako link smeta ukloni slobodno poruku, samo sam htela da ti kazem da je recept "boli glava":) Pozdrav

    ReplyDelete