Thursday, 13 March 2014

Scones sa vlašcem i plavim sirom / Chives And Blue Cheese Scones

I ja spadam u onu grupu koja nikad nije ni probala ni pravila scones-e. A onda ste počele da ih jedna po jedna objavljujete i namamile me da ih i ja probam. Odluka je pala kada sam u Maxiju našla svež vlašac, a plavi sir k'o plavi sir, ne mogu mu odoleti...

Scones sa vlašcem i plavim sirom
Please scroll down for English


Potrebno:

  • 225gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • biber
  • 55gr hladnog maslaca
  • 2 kašike svežeg vlašca (ja sam stavila puno više)
  • 50gr plavog sira
  • 1 jaje
  • seckani peršun
  • 5 kašika mleka
za premazivanje:
  • 1 jaje
Priprema:
Zagrejte rernu na 220C.
Ja sam sve pravila u multipraktiku, ali naravno da može i ručno.
U multipraktik ubacite brašno, prašak za pecivo,so i biber i pulsirajte par puta. Dodajte kockice maslaca i pulsirajte nekoliko puta da dobijete mrvice. Zatim dodajte seckani vlašac, mrvljeni sir, jaje i peršun i pulsirajte još par puta. Na kraju dodajte i mleko i pulsirajte da se sastojci povežu. Prebacite masu na radnu površinu posutu brašnom i razvucite ga na debljinu 2,5-3cm. Secite oblike po želji i prebacite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite umućenim jajetom i pecite oko 10' da lepo porumene i narastu.

Chives And Blue Cheese Scones

Ingredients:
  • 225gr flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2tsp salt
  • pepper
  • 55gr cold butter
  • 2 tbsp chopped fresh chives
  • 50gr blue cheese
  • 1 egg
  • chopped parsley
  • 5 tbsp milk
and:
  • 1 egg for the glaze
Directions:
Preheat the oven to 220C.
You can do all the job in the food processor or by hand. 
Place the flour, baking powder, salt and pepper in the food processor and pulse a few times to combine. Add the diced butter and pulse until the mixture  resembles breadcrumbs. Add the chopped chives, crumbled cheese, an egg and parsley and pulse again to combine. Finally, add the milk and blend to combine. Transfer the dough to a floured surface and roll it to 2,5-3cm thickness. Cut the desired shapes and arrange them on a baking pan lined with parchment paper. Glaze with the beaten egg and bake for 10' until golden brown and risen.



Divne recepte za scones-e možete naći kod Lane i Tamare.
Lanini scones sa sirom
Tamarini scones sa čokoladom
Naravno da ima još puno vaših recepata za scones-e, ali evo ovi su najnoviji.

14 comments:

  1. Divan okus si im podarila! Probala sam one Lanine čokoladne i uživala sam u odličnom doručku uz šalicu kakaa.
    Ne znam samo koliko je ispravan naziv linka "Tamarini scones" - jesu na mom blogu, ali recept i izvedba su Lanini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa ni ja bas nisam bila sigurna kako da ga linkujem, ali recept je na tvom blogu, pa ko hoce da ga vidi, bice mu jasno odakle tu :)

      Delete
  2. Jao šta mi radiš! Sad i njim moram da mesim ;)

    ReplyDelete
  3. odlični...obožavam plave sireve a vlasac na mome balkonu je krenuo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kad poraste jos malo, kreni u isprobavanje :)

      Delete
  4. Savršeni, jako fino izgledaju... mame li mame...

    ReplyDelete
  5. Baš sam ljubitelj ovakvih zalogajčića!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja u principu ne volim peciva sa praskom za pecivo, ali ova su bila bas prijatno iznenadjenje :)

      Delete
  6. Sad si gotova, hihihi... moraces stalno da ih pravis, super kombinacija i slicice, jel da su fini?:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. E da znas da jesu, vec planiram nove kombinacije :)

      Delete
  7. Probat ću ih sigurno, svima su vam super! Ovi slani mi se posebno sviđaju, a vlasca imam hrpu u vrtu

    ReplyDelete
  8. Kombinacija plavog sira i vlasca - fenomenalno!!! :)

    ReplyDelete