Thursday, 27 March 2014

Ovseni hleb sa maslinama / Oat Bread With Olives

Meni su super ove blogerske igrice. Svakog meseca otkrijem nešto novo, što zatim postane redovno na našem meniju. Ovoga meseca domaćica igre Ajme, koliko nas je!  je Mirela sa bloga Kruha i... , a tema je ovas/zob. Sebi sam dala zadatak da konačno napravim hleb sa ovsenim brašnom. Ne znam zašto, ali nikad ga nisam pravila. Za prvi put, moram reći da mi se baš baš sviđa, ali nisam mogla da odolim pa sam mu ubacila i malo maslina.

Ovseni hleb sa maslinama
Please scroll down for English

Potrebno :

  • 300gr belog brašna
  • 200gr ovsenog brašna
  • 20 gr svežeg kvasca
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • oko 250-300ml tople vode
  • oko 100gr crnih maslina
za posip:
  • 1 kašika ovsenih pahuljica
  • 1 kašika susama
  • 1 kašika crnog susama
  • pola kašičice kima
Priprema:
U malo tople vode razmutiti med i kvasac i ostaviti da zapeni.
Pomešati obe vrste brašna, so, ulje, narasli kvasac i dodavati malo po malo vode da umesite mekano testo. Pokriti ga i ostaviti na toplom da naraste.
U naraslo testo, dodati sečene masline i opet umesiti testo. Pokriti ga i ostaviti da odmara još 30'.
Pobrašniti radnu površinu, istresti testo i lagano ga rukom razvući u pravougaonik. Uviti kao rolat i prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje. Premazati ga toplom vodom i posuti semenkama. Ostaviti ga da odmara dok se ugreje rerna na 200C. Peći ga oko 25-30'.

Oat Bread With Olives

Ingredients:
  • 300gr white flour
  • 200gr oat flour
  • 1 tsp honey
  • 1 tsp salt
  • 2 tbsp olive oil
  • about 250-300ml warm water
  • about 100gr black olives
for the top:
  • 1 tbsp rolled oats
  • 1 tbsp sesame seeds
  • 1 tbsp black sesame seeds
  • 0,5 tsp cumin
Directions:
In some water dissolve the honey and yeast and let stand until foamy.
In a kneading bowl, mix white and oat flour, salt, oil, yeast mixture and with water knead a soft dough. Cover and let stand at warm place until doubled in volume.
Then add the chopped olives and knead the dough again. Cover and let rest for half an hour.
Dust the working surface with flour, add the dough and gently using your hand form a rectangle. Roll it jelly style and transfer it to the baking pan lined with parchment paper. Glaze it with warm water and sprinkle with seeds. Let stand until you heat your oven to 200C. Bake it for 25-30'.





11 comments:

  1. Baš dobar hlepčić :) sviđa mi se posip jako, volim susam :)

    ReplyDelete
  2. Jako lijepo izgleda a masline mu daju mediteranski štih.

    ReplyDelete
  3. Odlican hlepcic, mislim da bih prvo poruckala sve semenkice sa kore.:))))

    ReplyDelete
  4. Odličan je i baš je lijep :)

    ReplyDelete
  5. Ovakav hleb je kod nas često na repertoaru. Divan je, još ovako posut... :)

    ReplyDelete
  6. p.s. nominovala sam te za jednu blogersku igricu, virni kad stignes... ;))) kisss

    ReplyDelete
  7. divan kruh, mogu misliti kako dobro miriše!

    ReplyDelete
  8. Mi često koristimo zobeno brašno i tako mi ima poseban okus. I meni su ove igrice super, uvijek nešto novo smišljam, tražim i radim

    ReplyDelete
  9. Super mi je ovaj kruh, volim i sama zobeni, odlično si ga napravila, posip je ukusan i dekorativan, a meni se posebno sviđa što si se odlučila dodati masline !

    ReplyDelete
  10. Hi,
    can you please tell me what is oat flour? am i simply to grind the oat into flour? I´d like to make this bread, it looks delicious

    ReplyDelete
  11. Yes, you can grind oat or simply buy an oat flour. :)

    ReplyDelete