Slična peciva možete naći i kod Torteline. Varijacije na ovu temu kruže po net-u, ja sam odabrala ovu verziju.
Rozete
Please scroll down for English
Potrebno:
Rozete
Please scroll down for English
Potrebno:
- 20-tak grama svežeg kvasca
- 150ml toplog mleka + za premazivanje
- 3 kašike šećera
- 80gr omekšalog maslaca
- 2 žumanca
- oko 350gr brašna
- vanila
Priprema:
U malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna razmutiti kvasac i ostaviti da zapeni.
U vangli pomešati ostatak mleka, šećera, maslac, žumanca, vanilu, dodati kvasac i sa brašnom zamesiti testo. Pokriti ga i ostaviti na toplom da naraste.
Na pobrašnjenoj površini razvući tanku koru i modlom prečnika 5-6cm seći krugove. Ređati tri kruga tako da se polovine preklapaju i urolati ih sve zajedno. Iseći na polovine. U odgovarajuće modle* ređati po 4 polovine i ostaviti ih da opet narastu. Premazati ih sa malo mleka i peći na 180C da lepo porumene. Posuti šećerom u prahu.
*Ja sam koristila modle za tartalete, ali možete koristiti i modle sa mafine. U tom slučaju, u podmazane modle ređati po 3 ružice. A možete seći i veće krugove da dobijete veće ružice koje možete ređati u običnom okruglom ili pravougaonom plehu.
Rosettes
Adapted from here
Ingredients:
- about 20gr fresh yeast
- 150ml warm milk + for the glaze
- 3 tbsp sugar
- 80gr softened butter
- 2 egg yolks
- about 350gr flour
- vanilla
Directions:
In some warm milk add the teaspoon of both sugar and flour, dissolve the yeast and let stand until foamy.
In a kneading bowl, mix the rest of the milk, sugar, butter, vanilla, egg yolks, yeast mixture and with flour knead the dough. Cover and let stand until doubled in volume.
On a floured surface, roll the dough and cut 5-6cm round shapes. Arrange the 3 circles so they are overlapping each other and roll them all together. Cut in half. In a tartalette pans* arrange the 4 roses and leave them to rise again. Brush with some milk and bake in the preheated oven to 180C until golden brown. Dust with powered sugar.
* I was using the tartalette pans but you can arrange the roses in a muffin tins. Then you will need only 3 roses. Or you can cut bigger shapes for bigger roses and then you can arrange them in a regular round or rectangular pan.
Joj, baš su divne! Još kada bih bila od onih koje se u vikend jutro dižu u 6 kako bi ovako nešto pripremile do doručka ......! Kako nisam i vjerojan+tno nikada neću biti, ostaje mi da uživam ovako preko ekrana. Baš mirišu!
ReplyDeleteAuuuhh šta mi radiš! Tačno ne znam šta pre da isprobam, sva su ti peciva prelepa, a to je moja slaba tačka;) Ovo je ekstra zanimljivo i lepo!
ReplyDeletePredivno izgledaju, dekorativno...
ReplyDeleteMnogo su slatke! I ja sam se nameračila na ove "ružice", ali nikako da stignu na red.
ReplyDeleteprelijepe su
ReplyDeletePreslatke su u obe verzije, znam i Mihaeline, a ove su bas poput pravih ruzica... ma, ko bi im samo odoleo.:)))
ReplyDeleteObozavam to zavrtanje testa, moracu probati i ovako. Ali prvo su mi na listi ona kukuruzna peciva, nikako mi ne izlaze iz glave :)
ReplyDeleteDivne su, još samo šalica toplog kakaa i užitak može početi!
ReplyDeleteDivne su, još samo šalica toplog kakaa i uživancija može početi!
ReplyDeleteOgladneh samo gledajući.
ReplyDelete