Monday, 17 March 2014

Rozete / Rosettes

Slična peciva možete naći i kod Torteline. Varijacije na ovu temu kruže po net-u, ja sam odabrala ovu verziju. 

Rozete
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 20-tak grama svežeg kvasca
  • 150ml toplog mleka + za premazivanje
  • 3 kašike šećera
  • 80gr omekšalog maslaca
  • 2 žumanca
  • oko 350gr brašna
  • vanila
Priprema:
U malo toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna razmutiti kvasac i ostaviti da zapeni.
U vangli pomešati ostatak mleka, šećera, maslac, žumanca, vanilu, dodati kvasac i sa brašnom zamesiti testo. Pokriti ga i ostaviti na toplom da naraste.
Na pobrašnjenoj površini razvući tanku koru i modlom prečnika 5-6cm seći krugove. Ređati tri kruga tako da se polovine preklapaju i urolati ih sve zajedno. Iseći na polovine. U odgovarajuće modle* ređati po 4 polovine i ostaviti ih da opet narastu. Premazati ih sa malo mleka i peći na 180C da lepo porumene. Posuti šećerom u prahu.

*Ja sam koristila modle za tartalete, ali možete koristiti i modle sa mafine. U tom slučaju, u podmazane modle ređati po 3 ružice. A možete seći i veće krugove da dobijete veće ružice koje možete ređati u običnom okruglom ili pravougaonom plehu.


Rosettes
Adapted from here

Ingredients:
  • about 20gr fresh yeast
  • 150ml warm milk + for the glaze
  • 3 tbsp sugar
  • 80gr softened butter
  • 2 egg yolks
  • about 350gr flour
  • vanilla
Directions:
In some warm milk add the teaspoon of both sugar and flour, dissolve the yeast and let stand until foamy.
In a kneading bowl, mix the rest of the milk, sugar, butter, vanilla, egg yolks, yeast mixture and with flour knead the dough. Cover and let stand until doubled in volume.
On a floured surface, roll the dough and cut 5-6cm round shapes. Arrange the 3 circles so they are overlapping each other and roll them all together. Cut in half. In a tartalette pans* arrange the 4 roses and leave them to rise again. Brush with some milk and bake in the preheated oven to 180C until golden brown. Dust with powered sugar.

* I was using the tartalette pans but you can arrange the roses in a muffin tins. Then you will need only 3 roses. Or you can cut bigger shapes for bigger roses and then you can arrange them in a regular round or rectangular pan.


10 comments:

  1. Joj, baš su divne! Još kada bih bila od onih koje se u vikend jutro dižu u 6 kako bi ovako nešto pripremile do doručka ......! Kako nisam i vjerojan+tno nikada neću biti, ostaje mi da uživam ovako preko ekrana. Baš mirišu!

    ReplyDelete
  2. Auuuhh šta mi radiš! Tačno ne znam šta pre da isprobam, sva su ti peciva prelepa, a to je moja slaba tačka;) Ovo je ekstra zanimljivo i lepo!

    ReplyDelete
  3. Predivno izgledaju, dekorativno...

    ReplyDelete
  4. Mnogo su slatke! I ja sam se nameračila na ove "ružice", ali nikako da stignu na red.

    ReplyDelete
  5. Preslatke su u obe verzije, znam i Mihaeline, a ove su bas poput pravih ruzica... ma, ko bi im samo odoleo.:)))

    ReplyDelete
  6. Obozavam to zavrtanje testa, moracu probati i ovako. Ali prvo su mi na listi ona kukuruzna peciva, nikako mi ne izlaze iz glave :)

    ReplyDelete
  7. Divne su, još samo šalica toplog kakaa i užitak može početi!

    ReplyDelete
  8. Divne su, još samo šalica toplog kakaa i uživancija može početi!

    ReplyDelete