Pošto bojkotujemo pekare, morala sam da nam spremim naše omiljeno pecivo iz istih. I to bolje od originala (skromno, nema šta)...:)
Kukuruzne pletenice
Please scroll down for English
Potrebno:
Kukuruzne pletenice
Please scroll down for English
Potrebno:
- oko 20gr kvasca
- 250ml toplog mleka
- 1 kašičica šećera
- 300gr brašna
- 200gr kukuruznog griza (palente) + za posipanje
- 1,5 kašičica soli
- 2 jaja
- oko 80gr maslaca
- jaje za premazivanje
Priprema:
U malo toplog mleka sa šećerom rastvoriti kvasac i ostaviti da zapeni.
U vangli pomešati ostatak mleka, so, jaja, palentu, narasli kvasac i dodavati brašno po potrebi da se zamesi mekano testo. Nauljiti vanglu, staviti testo, pokriti ga i ostaviti na toplom da naraste.
Radnu površinu posuti palentom i razvući testo. Polovinu premazati omekšalim maslacem i preklopiti drugom polovinom. Pritisnuti ivice da se spoje. Seći testo na trake širine 5,6cm i po sredini napraviti rez (ne do ivica). Okrenuti testo unutra par puta da dobijete pletenicu. Poređati ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti da rastu još oko 15-tak minuta. Premazati jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200C da lepo porumene.
Ingredients:
- about 20gr fresh yeast
- 250ml warm milk
- 1 tsp sugar
- 300gr flour
- 200gr corn grits (polenta) + for rolling
- 1,5 tsp salt
- 2 eggs
- about 80gr butter
- an egg for glaze
Directions:
In some milk add the sugar and dissolve the yeast. Let stand until foamy.
In a kneading bowl, mix the rest of the milk, salt, eggs, corn grits, yeast mixture and add enough flour to knead a soft dough. Put the dough in a oiled bowl, cover and let stand until doubled in volume.
Sprinkle the surface with corn grits and roll the dough into a big rectangle. Spread the softened butter on half of the dough and cover with another half. Pinch the edges to seal. Cut the dough into stripes 5 to 6 cm wide. Cut each stripes into the middle (not all the way to the edges). Turn the dough inside the couple of times to get a braid. Arrange the braids on a pan lined with parchment paper. Let stand for 15 minutes. Brush with egg wash and bake in the preheated oven to 200C until golden brown.
Kako su mi lijepa ova tvoja peciva. Od svih vrsta kruha koje pravim, jedino još s kukuruznim brašnom nisam ništa pravila.
ReplyDeleteBaš mi se sviđaju. Jako lepa peciva!
ReplyDeletePredivni su, sigurna sam da bi mi se jako dopale. Čuvam i probam, pa javim! :)
ReplyDeletekako su samo stručnoo umotane,svaka čast ! znaš,i ja bih bojkotovala pekaru kad bih imala tebe u blizini ;-))))))) pozzz iz HN !
ReplyDeleteodlična su...pravim uskoro ali, probala bih s kukuruznim brašnom :) imam ga u kući pa da ga potrošim dok se nije uplejsnivio :)
ReplyDeletenešto se dešava sa slovima i riječima u komentarima ????????
ReplyDeleteNe,sve OK :)
DeleteJako lijepe izgledom a u okus i ne sumnjam.
ReplyDeleteKrasno motanje i sigurno jako fine pletenice
ReplyDeleteMnogo su lepe, bas mi se svidjaju :)
ReplyDeleteToliko su lepe da bi ih sad odmah zamesila! Možda sutra ipak;) Obožavam kukuruzna peciva i hlebove!
ReplyDeletebread looks great happy to follow you. also see my space http://prachisvegkitchen.blogspot.in
ReplyDeleteSuper je fora sa zavijanjem, vrlo su dekorativne a volim sto ima i kukuruznog brasna.:))
ReplyDeleteFino i lijepo izgleda
ReplyDeleteeeee kako ovo mami... krasno :)
ReplyDeleteJutros sam ih mesila, pola mere, ispalo mi je 4 pletenice, prelepe su! Biće i slika, samo da ih prebacim na lt. Sve preporuke od mene!
ReplyDeleteSjajno....
ReplyDeletePrelepo :)
ReplyDeleteMalo me strah ovog motanja :(
ReplyDeleteMa nista komplikovano. Samo jedan vrh ubaci na unutra par puta i to je sve. Slobodno probaj, ne mozes da pogresis :)
DeletePletenice izgledaju fantastično, a u uskus ne sumnjam!
ReplyDeleteIrena, ja nikad da se javim sa utiscima. MNOGOOOO DOBRE pletenice. Meni su klinci mjerilo (pa, dobro, ne bas uvijek). Ako se njima svidja i traze jos, onda je to to. A ove pletenice su TO. Nisu uopste komplikovane ni teske za rad. PREPORUCUJEM.
ReplyDeleteMilica
Divne, divne su!Jutros sam pravila za doručak, fantazija jedna!Jako su interesantne za pravljenje :-) Ja sam preko maslaca dodala i izmrvljen feta sir, a i sekla sam ih na malo veći razmak, pa su onako velika, lepa peciva ispala :-D Oduševljena...nastavljam da pratim tvoje recepte ;-) Pozdrav!
ReplyDelete