Friday, 15 March 2013

Čorba sa paškanatom i jabukom / Parsnip And Apple Soup

Da,da,opet je hladno i opet nam treba nešto vruće da nas zagreje.Ako ste entuzijasta u kuhinji i ako volite da eksperimentišete sa ukusima ja vam preporučujem ovu čorbicu.Slatkasta od paškanata,kiselkasta od jabuke,ljutkasta od karija...

Čorba sa paškanatom i jabukom
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 1 manji crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašičice karija
  • oko 1 kg paškanata,sitno seckanog
  • 1 veća kisela jabuka,oljuštena i sečena 
  • 1 litar supe od povrća (ili pileća)
  • 1 kašika ulja
  • 1/2 kašike maslaca
  • so,biber
  • 2 kašike limunovog soka
  • pavlaka
Priprema:
Na ulju i istopljenom maslacu propržiti sitno seckan luk da omekša.Pri kraju prženja ubaciti i sitno seckan beli luk i kari.Propržiti minut-dva,pa ubaciti paškanat i na srednjoj vatri ga pržiti oko 5 minuta.Ubaciti jabuku, propržiti minut,pa ubaciti supu i začiniti.Pojačati vatru da proključa,smanjiti vatru i kuvati supu oko 15' da paškanat omekša.Izblendirati supu i ako želite procedite je.Skloniti sa vatre i ubaciti limunov sok.Služiti sa pavlakom.

Parsnip And Apple Soup
Adapted from here

Ingredients: 
  • 1 small onion
  • 1 garlic clove
  • 2 tsp curry powder
  • about 1 kg parsnips,chopped
  • 1 large Granny Smith apple,peeled and chopped
  • 1 liter vegetable or chicken stock 
  • 1 tbsp oil
  • 1/2 tbsp butter
  • salt,pepper
  • 2 tbsp lemon juice
  • cream
Directions:
Heat the oil and butter,then cook the onion until softened.At the end of the cooking add the chopped garlic and curry powder and cook for minut or so.Add the parsnips and cook for 5 minutes.Add the apple,stir for 1 minut,then pour in the stock and season by taste.Bring to a boil,then lower the heat and cook the soup for 15' until the parsnips are tender.Puree the soup and strain it if you wish.Remove from the heat and stir the lemon juice.Serve with cream.



6 comments:

  1. jako fino i dobro opisani okusi. Pinam!

    ReplyDelete
  2. Zbilja mi se sviđa, ja sam jedna od onih koji obožavaju juhe (makar ih kao mala nisam mogla smisliti). Odlična je ta jabuka u juhi, moram jednom isprobati :)

    ReplyDelete
  3. Ahoj opět jsem přišel k návštěvě vašeho blogu

    Zajímavý recept, pěkné obrázky, velmi chutné, že líbí se mi váš blog má mnoho variant a je vysoce kvalitní... Zveme vás na návštěvu můj blog Valencie, s tradičními recepty regionu Valencia.

    http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

    Tento týden "Koblihy dýně". příští týden "Mona Velikonoce ve Valencii". Chceš přijít?

    V mém blogu můžete najít překladatele do svého jazyka

    Navíc, pokud se vám líbí valencijské gastronomii, můžete umístit HTML kód na svém blogu a budete mít přímý přístup do mého blogu

    ReplyDelete
  4. Vrlo interesantno, to moram probat.

    ReplyDelete
  5. nedavno sam probala sličnu juhu u koju je išla kisela jabuka i takva kombinacija okusa mi se svidjela. I ovu bilježim i isprobavam !

    ReplyDelete