Sunday 11 March 2012

Špansko pecivo-Ensaimadas / Spanish Pastry-Ensaimadas

Slatko pecivo za sladak početak dana...

Špansko pecivo-Ensaimadas
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 220-250gr brašna
  • 15gr svežeg kvasca
  • 75ml toplog mleka
  • 0.5 kašičice soli
  • 1 jaje
  • 50gr šećera
  • 30ml ulja
i još:
  • 50gr otopljenog maslaca
  • šećer u prahu
Priprema:
Pomešati kvasac,malo šećera i mleko i ostaviti da zapeni.Prosejati 220gr brašna i so,pa dodati jaje,šećer,ulje i narasli kvasac.Umesiti testo,ako je potrebno dodati još brašna,da se dobije mekano testo koje se ne lepi za ruke.Ostaviti ga da naraste.
Zagrejati rernu na 190C.Obložiti pleh za pečenje papirom za pečenje.
Premesiti testo i podeliti ga na 16 dela.Svaki deo oblikovati u tanak kanap,pa ga provući kroz otopljeni maslac.Oblikovati ga u puža,kraj podvući ispod,pa ih ostaviti još 45' da rastu.Premazati svako pecivo vodom i posuti šećerom u prahu.Peći oko 15-20' da porumene.Posuti ih još jednom šećerom u prahu.Služiti tople.

Spanish Pastry-Ensaimadas

Ingredients:
  • 220-250gr flour
  • 15gr fresh yeast
  • 75ml warm milk
  • 0.5 tsp salt
  • 1 egg
  • 50gr sugar
  • 30ml oil
and:
  • 50gr butter,melted
  • powdered sugar
Directions:
In a small bowl,mix yeast,some sugar and milk and leave until frothy.Sift the flour and salt in a mixing bowl,add an egg,sugar,oil and yeast mixture.Knead the dough,if necessary add some more flour until you get a soft dough that will not stick to your hands.Cover the dough and leave to rise.
Preheat the oven to 190C.Line a baking pan with parchment paper.
Knead the dough again and divide it to 16 pieces.Shape each piece of a dough into a thin rope and dip it to melted butter.Shape it into a snail ,tuck the ends under to seal.Leave it to rise for 45'.Brush the rolls with water and dust with powdered sugar.Bake for 15-20' until golden brown.Dust with the powdered sugar again.Serve warm.


17 comments:

  1. Baš mi se sviđa ovo pecivo. Zanimljivo!

    ReplyDelete
  2. Te han quedado perfectas una exquisitez irresistible me encantan,precioso blog,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Pa tako ih malo ima,da su kod nas i otisli za dorucak :)

      Delete
  4. Bas su ti zanimljivi,a verujem i jako ukusni.Svidjaju mi se:))

    ReplyDelete
  5. Veoma primamljivi pužići! Kod mene bi to ovako izgledalo: slatko pecivo za sladak početak dana, slatko pecivo za slatku sredinu dana, slatko pecivo za slatki kraj dana..i ode pleh:)

    ReplyDelete
  6. Predivno mi izgledaju peciva a prve dve fotografije su mi potpuno čarobne :)

    ReplyDelete
  7. Privukli su me svojim tako profinjenim izgledom, jako lijepi za uskrsno jutro baš

    ReplyDelete
  8. Irena, predivna su! Moracu ih jednom napraviti, jer volimo slatka peciva...

    ReplyDelete
  9. Kako je ovo dobro, a fotke obaraju s nogu, nista lepse kada dan pocne sa tako lepim pecivom!:)))

    ReplyDelete
  10. Iii kako dobro! Ova druga fotka je prelepa! :)

    ReplyDelete
  11. Ova peciva su ti prelepa. Ma uvek su ti sva peciva prelepa. :)

    ReplyDelete
  12. preljepa peciva

    ReplyDelete
  13. prekrasno..nisam nikad čula za ovo pecivo..a volim ovakve pužiće, pa još kad su punjeni nekim finim džemom ili marmeladom.. ili samo kapljicama od čokolade, ne možeš im odoljeti. :)

    ReplyDelete