Kad god spremam ovakav tip kolača moj dragi me obavezno pita da li imamo mleka u frižideru (misleći da će kolač biti suv i da će mu trebati nešto da bi ga lakše progutao).I naravno,uvek pogreši.Tako je bilo i ovog puta...:)
Čokoladna vekna
Potrebno za testo:
Čokoladna vekna
Potrebno za testo:
- 200gr maslaca
- 100gr tamne čokolade
- 150gr jogurta
- 3 veća jaja
- 250gr brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 175 gr žutog šećera
- vanila
- 100ml slatke pavlake (zaslađene)
- 1 kašika maslaca
- 50gr tamne čokolade
Zagrejte rernu na 190C.Obložite duguljast pleh za hleb (30cm) papirom za pečenje.
U šerpu stavite maslac i čokoladu i zagrevajte na srednjoj vatri da se masa istopi.Prohladite 5 minuta.Zatim dodajte jogurt,jaja,brašno,prašak za pecivo,šećer i vanilu i sve dobro umutite žicom za mućenje.Sipajte masu u pleh i pecite oko 45'.Proverite čačkalicom da li je gotov.Prohladite ga,a onda izvadite iz kalupa i ostavite da se skroz ohladi.
Za preliv,stavite pavlaku,maslac i čokoladu na vatru i zagrevajte da se sve otopi.Prelijte preko vekne.
Chocolate Loaf
Ingredients:
- 200gr butter
- 100gr dark chocolate
- 150gr yogurt
- 3 large eggs
- 250gr flour
- 1 tsp baking powder
- 175gr brown sugar
- vanilla
- 100ml heavy whipping cream
- 1tbsp butter
- 50gr dark chocolate
Preheat the oven to 190C.Line a large loaf tin (30cm) with parchment paper.
In a large saucepan,put the butter and chocolate and heat on a middle high heat until the mixture is melted.Cool for 5 minutes.Then add the yogurt,eggs,flour,baking powder,sugar and vanilla and whisk all together.Pour the mixture into the tin and bake for 45'.Test if it's ready using a toothpick.Cool slightly and then remove from the tin and let cool completely.
For the topping,heat the cream,butter and chocolate until everything is melted.Spoon over the cake.
To su meni u početku radili kad god sam pravila muffins - uvek pitanje "A imamo li mleka u kući, za uz to?" :D
ReplyDeleteJako mi se dopada veknica, naročito način prelivanja/serviranja, ja je obično samo glaziram, ali ovaj tvoj način mi se više sviđa :)
čokoladni kolač, uvek dobrodošao:)
ReplyDeletemoja mama pravi mafine od jako sličnog testa, moram joj reći da je ovakva prezentacija baš efektna.
Za mene bez mlijeka i s više preljeva molim :)
ReplyDeleteObožavam ovakve kolače. Mnogo mi sedopada ideja da se uz njega služi sosić umesto da se samo prelije glazurom. Baš super!
ReplyDeleteOa pravim muffinse od sl. tijesta i stavim cokoladnu glazuru,no varijacija ima puno.
ReplyDeleteslike su divne i jako prezentativne !!!!
Divna vekna! Ja bih ipak čašu mlijeka uz ovo (ne zato što je suha već što mi je to još iz djetinjstva "ostalo" :D) Sa ili bez preliva, odlično!
ReplyDeleteodlično!
ReplyDeleteIzgleda fino i bez preljeva, a uz preljev mora biti još finiji :)
ReplyDeleteOvo je pravi slatkis za uzivanje uz popodnevnu kaficu.:)) p.s. imas kod mene izazov za jednu blogersku igricu.:))kiss
ReplyDeleteVrlo lepo, mogu da zamislim kako se slaže preliv uz kolač! Ja sam počela u svaki recept za ovakav tip kolača gde se pominje mleko da stavljam jogurt. Naime, on je taj koji daje kolaču vlažnost i mekoću.
ReplyDelete