Monday, 3 November 2014

Keksići cvetići / Flower Cookies

Imali smo cvet hleb i cvet pecivo, a sad i keksiće. Jesu simpatični po izgledu, ali su i jako ukusni...

Keksići cvetići
Please scroll down for English

Potrebno za testo

  • 600gr brašna
  • 330gr hladnog maslaca (sečen na kockice)
  • 100gr šećera u prahu
  • 4 žumanca
  • prstohvat soli
  • vanila
za beze 'latice'
  • 3 belanca
  • prstohvat soli
  • oko 70gr šećera
  • 50gr šećera u prahu
  • vanila
i još
  • džem (najbolje od jagoda)
Priprema
Za testo, pomešati brašno, šećer u prahui so.Dodati maslac i prstima mrviti da dobijete mrvice. Dodati žumanca i vanilu, pa umesiti testo. Uviti ga u streč foliju i ostaviti u frižideru na 30'. Izvaditi iz frižidera, pa ga na pobrašnjenoj površini razvući tanko i modlicama vaditi oblike. Poređati ih na pleh obložen papirom za pečenje, pa vratiti u frižider dok umutite belanca.
Zagrejte rernu na 150C.
Umutite belanca sa malo soli u čvrsto sneg, pa polagano dodavati obe vrste šećera i vanilu. Umutiti sve u čvrst sneg, pa ga prebaciti u kesu za ukrašavanje.
Istiskivati latice na svaki keksić.
Ubacite u rernu na oko 15-20' da se beze osuši.Ja sam ih ostavila mrvicu duže (greškom), pa mi je beze malo požuteo.Kada se keksići ohlade u sredinu staviti po malo džema.Od ove količine se dobije puno keksića,moja preporuka je da pravite upola mere.

Flower Cookies

Ingredients
  • 600gr flour
  • 330gr cold butter
  • 100gr powdered sugar
  • 4 egg yolks
  • a pinch of salt
  • vanilla
for the meringue petals
  • 3 egg whites
  • a pinch of salt
  • about 70gr sugar
  • 50gr powdered sugar
  • vanilla
and
  • strawberry jam
Directions
For the dough, mix the flour, powdered sugar and salt. Rub the butter into the flour, then add the egg yolks and vanilla and knead the dough. Chill for 30'. Roll the dough into the floured surface and cut into the flower-shaped cookies. Transfer to the pan lined with parchment paper and chill until you make the meringue.
Preheat the oven to 150C.
Whisk the egg whites with a pinch of salt until soft peaks form, then add the both kinds of sugar and vanilla and whisk to get the stiff peaks. Transfer the meringue into the pastry bag.
Make the petals with the meringue on each cookie.
Bake for 15-20' until the meringue is dry. Leave them to cool and then fill the center with some strawberry jam.




3 comments:

  1. Baš su lijepi cvjetići i lijepo si ih aranžirala u buket

    ReplyDelete
  2. Preslatki su, pravi buketic.:))

    ReplyDelete
  3. Stvarno su jako lepi! Sjajna ideja! Čini se da ima i puno posla oko njih... (mada, isplati se). :)

    ReplyDelete