Znam da nemaju veze sa mafinima, ali tako se tradicionalno zovu u Engleskoj, a i nastali su mnogo pre onoga što mi sad zovemo mafinima, tako da ko sam ja da im menjam ime.
Totalno sam se navukla na "The Great British Bake-Off". Pre nekog vremena naletela sam na prvu epizodu 4. sezone iz 2013.-te godine na You Tube-u i za dve noći odgledala sam celu sezonu. Elem, jedan od zadataka takmičarima su bili i engleski mafini. Jako sam se iznenadila da neki od njih ih nikad nisu pravili, a mislim da je jedan rekao da ih nikad nije ni probao (?!) Ne samo na emisiju, navukla sam se i na mafine. Mekani, ne peku se, nego spremaju na ringli i podsećaju na male mekane oblačiće...
Engleski mafini
Please scroll down for English
Potrebno:
Totalno sam se navukla na "The Great British Bake-Off". Pre nekog vremena naletela sam na prvu epizodu 4. sezone iz 2013.-te godine na You Tube-u i za dve noći odgledala sam celu sezonu. Elem, jedan od zadataka takmičarima su bili i engleski mafini. Jako sam se iznenadila da neki od njih ih nikad nisu pravili, a mislim da je jedan rekao da ih nikad nije ni probao (?!) Ne samo na emisiju, navukla sam se i na mafine. Mekani, ne peku se, nego spremaju na ringli i podsećaju na male mekane oblačiće...
Engleski mafini
Please scroll down for English
Potrebno:
- 1 šolja (250ml) tople vode
- oko 20 gr svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 šolja mleka
- 50gr maslaca
- 3 kašike meda
- 1 kašičica soli
- oko 700gr brašna
- griz ili palenta
Priprema:
U vodi sa šećerom razmutiti kvasac i ostaviti da zapeni.
U šerpici pomešati mleko, maslac i med i staviti na šporet da se maslac istopi i mleko zagreje.
Pomešati 600gr brašna, so, kvasac i mešavinu sa mlekom i zamesiti testo. Dodavati po malo brašna, ali testo mora da ostane mekano. Prebaciti ga na pobrašnjenu površinu i dugo mesiti. Kada prestane da se lepi, prebaciti ga u nauljenu činiju, pokriti i ostaviti 10 minuta da odmori.
Prebaciti testo na pobrašnjenu površinu i razvući na debljinu od 2,5cm. Okruglim sekačem obima 9-10cm seći krugove. (Sekač nemojte vrteti oko testa, nego jednim potezom preseći.)
Veliki pleh obložiti papirom za pečenje i posuti ga grizom. Poređati mafine i posuti ih grizom. Prekriti krpom i ostaviti da rastu oko 1 sat. Zagrejte nelepljivi tiganj na srednjoj vatri i pržiti mafine sa obe strane po nekoliko minuta da porumene.
English Muffins
Ingredients:
- 1 cup (250ml) warm water
- about 20gr fresh yeast
- 1 tsp sugar
- 1 cup of milk
- 50gr butter
- 3 tbsp honey
- 1 tsp salt
- about 700gr flour
- semolina or polenta
Directions:
In a water dissolve sugar and yeast and let stand until foamy.
In a small saucepan mix the milk, butter and honey and put on a heat for butter to melt and milk to heat up.
Mix the 600gr flour, salt, yeast mixture and milk and knead the dough. Add a little flour at a time, but not to much, the dough should be soft and a little sticky. Transfer the dough to a floured surface and knead the dough. Put the dough into a greased bowl, cover and let stand for 10'.
Transfer the dough to a floured surface and roll to a 2,5cm thickness. Cut a 9-10cm round shape. (Don't swirl the cutter around the dough, just one neat cut through.)
Line a big baking pan with parchment paper and dust with semolina. Arrange the muffins and sprinkle them with semolina. Cover with a clean towel and let rest for one hour. Heat a non-stick frying pan over a medium high heat and fry the muffins on both sides for a couple a minutes until nicely golden brown.
Engleske muffine nisam radila, probala jesam, ali oni na koje sam naišla nisu izgledali niti približno ovako dobro kao tvoji, baš su kao pravi mali oblačići !
ReplyDeleteNema ulja za prženje, nasuvo se peku? Gledala sam neki recept gdje se peku u rerni ali mislim da je išao prašak za pecivo. Ne sjećam se, bilo je davno.
ReplyDeleteNe,nema ulja. :)
DeleteDivni i divne fotke!
ReplyDeleteJedemo ih po nekad za doručak uz jaja i slaninicu ali ih sama nisam nikad napravila. Volela bih da vidim kakve su tvoje kad se preseku. Prijatno i uživajte. Slike su izuzetno lepe.
ReplyDelete