Ako pripadate onim generacijama koje su istrčavale napolje sa parčetom hleba premazanim mašćom i posutim alevom paprikom i ako od svih sitnih kolača najviše volite vanilice (one prave,sa mašću),onda čitajte dalje.A ako iz bilo kog razloga ne volite i ne koristite mast,preskočite ovaj post.Jer,da,ova pogača/kolač se pravi sa mašću i ne,ne može ni maslac ni margarin kao zamena.
Kao što sam i očekivala,reakcije u mojoj porodici su bile podeljene.Deca su krivila usta i žalila se da im ima čudan ukus,dok smo ja i dragi uživali.
Slatka pogača
Please scroll down for English
Potrebno:
Kao što sam i očekivala,reakcije u mojoj porodici su bile podeljene.Deca su krivila usta i žalila se da im ima čudan ukus,dok smo ja i dragi uživali.
Slatka pogača
Please scroll down for English
Potrebno:
- 25gr svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 100ml tople vode
- 350gr brašna
- 25gr maslaca
- 100gr šećera
- prstohvat soli
- 120gr masti
- 150ml tople vode
- 50gr maslaca
- 80gr žutog šećera
U 100ml tople vode sa kašičicom šećera,razmutiti kvasac i ostaviti da zapeni.
Posebno,pomešati brašno,omekšali maslac,šećer,so i mast,pa dodati kvasac i sa vodom zamesiti testo.Pokriti i ostaviti da odmori 1 sat.
Razvući testo u pleh prečnika 24-26cm (pleh obložiti papirom za pečenje).Prstima napraviti rupe kao kada pravite fokaču.Posuti celu površinu testa žutim šećerom i rasporediti kockice maslaca.Ostaviti da odmori oko pola sata.Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220C oko 20-25'.Služiti ohlađeno.
Sweet Flat Bread
Ingredients:
- 25gr fresh yeast
- 1 tsp sugar
- 100ml warm water
- 350gr flour
- 25gr butter
- 100gr sugar
- a pinch of salt
- 120gr lard
- 150ml warm water
- 50gr butter
- 80gr yellow sugar
In the 100ml of water with a teaspoon of sugar,dissolve the yeast and let stand until foamy.
In a kneading bowl,mix the flour,softened butter,sugar,salt and lard,then add the yeast and adding the water knead the dough.Cover and let rest for an hour.
Roll the dough in a baking pan (24-26cm in diameter,lined with parchment paper).Using your fingertips,make holes all over the dough,like you do when you're making the focaccia..Dust with yellow sugar and arrange a small butter cubes. Let it rest for half an hour.Bake in the preheated oven at 220C for 20-25'.Cool completely before serving.
Mast je savršeni sastojak za mnoge poslastice: daje im vlažnost i mekoću. Kolači spremljeni sa mašću dobijaju na kvalitetu stajanjem.
ReplyDeleteVrlo ti je lepa ova pogača, a sastojci kojih ima u svakoj kući. Pravi kolač za iznenada :-)
U nekim stvarima se mast jednostavno ne moze izostaviti. Super mi je ova pogaca i svidja mi se kako si je prezentovala.
ReplyDeleteMast je nezaobilazan sastojak najukusnijih slastica, tako da vjerujem da je i ova pogača pravi raj za nepce.
ReplyDeleteO, kako sam željela jesti taj kruh i mast. I probala i nikada više. Miris i okus jednostavno ne podnosim (kao ni lija, na pr.)pa nikada ništa nisam radila s mašću. Svejedno, ovo divno izgleda, pa ako djeca nisu uživala, barem netko jest:))
ReplyDeleteJa sam recimo iz kraja gde je jesti leba masti i paprike omiljeno, mni recimo nije. Ja sam takodje probala i u opste mi se ne dopada. Mada sve zavisi i od masti, da li se oseca..itd. Jednom sam jela vruce lepinjice sa mascu namazane izmedju, i bile su ok, ali nisam znala da je mascu namazana. Dok recimo one extremne parcice hleba sa namazanim pola kile masti i paprike ne verujem da bi mogla i da zagrizem. I ta prica kao odrasli smo na masti i lebu me nervira, mozdfa jesu nase babe odrasle, posle rata stanovnistvo je bilo siromasno pa ajde, nije imalo sta da se jede. Meni moji roditelji nikada nisu to mazali...pozz draga..ja se raspisah kod tebe...***
DeleteČitala sam da je mast zdravija od ulja i putera. Margarin je užasno nezdrav tako da to i nije tako teško biti zdravije od njega.
ReplyDeleteJa ne volim mast, tj. smeta mi miris i ukus jer ne jedem meso, pa valjda zbog toga...
Kako god bilo, jako si to lepo ufotkala i prizivanje detinjstva je uvek dobro za nas:)
Jao sto je dobro, ja cu vec danas praviti.
ReplyDeleteovo je super!
ReplyDeletekruh i mast, posipano crvenom paprikom u prahu me sjete na tatu, on je to obožavao kad je bio dijete i stalno o tome priča :)
Uvijek mi je drago kad vidim mast u receptima baš zato što me podsjeća na baku i na fine kolačiće. U tijestima u koja ide mast ništa je ne može zamijeniti, baš ništa. Ja obožavam taj miris tek pečenog kolača/kiflice ili bilo čega. Takvi kolačići su prhkiji, mekaniji, ja i tijesto za štrukle/štrudle radim s mašću. Recept je lijep i ja bih uživala u njemu :)
ReplyDelete