Saturday, 5 May 2012

Jafa Cupcakes / Jaffa Cupcakes

Verujem da svako od vas ima svoj omiljeni kupljeni,fabrički slatkiš.Za mene je to uvek bila i uvek će biti jafa.Možete staviti ispred mene bilo kakve 'fancy',uvozne,domaće,Nestle,Cadbury,Milke,Godive i ostale slatkiše uvek ću posegnuti za jafom.Probaću,naravno,i bilo šta drugo ali uvek se vraćam jafi.Elem,koliko god da volim jafu,toliko ne volim domaći jafa kolač (znate onaj sa rendanom smrznutom pomorandžom).Pravim ga,moji ga jedu,ali ja ga nikako ne volim.Zato sam bila skeptična i prema ovim cupcakes-ima.Ali,nisu uopšte loši.Doduše koristila sam i odličan džem od pomorandže.Ovi džemovi su malo skuplji,ali su tako dobri.Prave se bez dodatog šećera.Kao zaslađivač im služi koncentrisani sok grožđa.Koji god da sam probala oduševila sam se.Da se vratimo cupcakes-ima.Recept sledi...

Jafa cupcakes
Please scroll down for English


Potrebno za cupcakes-e:
  • 2 jaja
  • 160ml mleka
  • 75gr otopljenog maslaca
  • 225gr brašna
  • 80gr šećera
  • 1 kašika praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • džem od pomorandže
za preliv:
  • 150ml slatke pavlake (zaslađene)
  • 150gr crne čokolade
Priprema:
Zagrejte rernu na 200C.Obložite modle za mafine papirnim korpicama.
Umutite jaja,pa dodajte mleko i maslac.Posebno pomešajte suve sastojke,pa dodajte u jaja i sve kratko promešajte.Sipajte po jednu kašiku mase u modle,stavite malo džema,pa dodajte još jednu kašiku mase.Pecite oko 20-25'.Izvadite iz rerne i ohladite.
Za preliv,zagrejte pavlaku do pred ključanja,pa prelijte preko usitnjene čokolade i promešajte da se čokolada otopi.Ostavite 10-tak minuta da se malo prohladi,pa prelijte cupcakes-e.

Jaffa Cupcakes

Ingredients for the cupcakes:
  • 2eggs
  • 160ml milk
  • 75gr melted butter
  • 225gr flour
  • 80gr sugar
  • 1tbsp baking powder
  • a pinch of salt
  • orange jam
for the glaze:
  • 150ml heavy whipping cream
  • 150gr dark chocolate
Directions:
Preheat the oven to 200C.Line a muffin tin with the paper cases.
Beat the eggs,then whisk the milk and butter.In a separate bowl,mix all the dry ingredients then add it to the egg mixture and stir quickly.
Pour one spoon of the mixture into the paper cases,add some orange jam and cover it with another spoon of the mixture.Bake for 25-30'.Remove from the oven and cool completely.
For the glaze,heat the cream until just boiled,and pour over the chopped chocolate.Stir until smooth.Leave to cool for 10' and spread over the cupcakes.




12 comments:

  1. Divno izgledaju. Volim jaffu, a volim i jaffa kolac.Po sastojcima vec mi se dopadaju i ovi cupcakes:)

    ReplyDelete
  2. jaffu volim, baš volim. sviđaju mi se ovi cupcakesići! od tih tvorničkih slatkiša uvijek sam jako voljela i kiki bombone :D

    ReplyDelete
  3. Mmmm baš su slasni, jaffa je super :)

    ReplyDelete
  4. Meni je jaffa isto slaba točka, a cupcakesi su ti odlični!

    ReplyDelete
  5. Super ideja :) Mora da su odlični :)

    ReplyDelete
  6. Ja sam nešto poludela za mafinima i kapkejksima. Ovi izgledaju savršeno! Sočni, čokolada&narandža, mmmmh...

    ReplyDelete
  7. Ovo ti je opasno dobro, čokolada - pomorandža, kombinacija snova;-)))

    ReplyDelete
  8. Ja takođe ne volim jafa kolač,ali mi ovo izgleda obećavajuća kombinacija.

    ReplyDelete
  9. Irena, napravila sam ove cup cakes, odlicni su! Moj sincic je odusevjen! Imala sam dobar dzem od pomorandze (Bon Maman), pratila tvoj recet i dobila sjajne kolace! Hvala

    ReplyDelete