Ne znam da li ste ikada probali ovakve jagode,ali ja vam ih toplo preporučujem.Balzamiko sirće izvuče ono najslađe iz njih,a na kraju osetite mali 'kick' od bibera.Prvi put sam ih probala pre par godina i od tada ih jedem isključivo tako.Ovoga puta sam ih iskombinovala sa laganom pana kotom.Lagana jer je napravljena i sa mlekom i jogurtom,a ne samo sa slatkom pavlakom.Divan spoj...
Jogurt panakota sa začinjenim jagodama
Please scroll down for English
Potrebno za panakotu:
Jogurt panakota sa začinjenim jagodama
Please scroll down for English
Potrebno za panakotu:
- 150ml punomasnog mleka
- 100ml punomasnog jogurta
- 120ml slatke pavlake (nazaslađene)
- 100gr šećera
- 10gr želatina
- vanila
- 200gr jagoda,krupno sečenih
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 1 kašika šećera
- prstohvat sveže mlevenog bibera
Pomešati želatin sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.Pomešati mleko,pavlaku i šećer i zagrevati do pred ključanja,mešajući da se šećer otopi.Želatin istopiti i dodati u vruću mešavinu mleka.Ostaviti da se ohladi,ali paziti da se ne stegne.Kada se ohladi,dodati jogurt i vanilu.Dobijenu masu sipati u blago podmazane kalupe i staviti u frižider na minimum 3 sata.
Za jagode,pomešati voće,sirće i šećer i staviti u frižider na minimum 1 sat,ali ne više od 3.Pre služenja ih posuti sveže mlevenim biberom.
Yogurt Panna Cotta With Spicy Strawberries
Ingredients for the panna cotta:
- 150ml full-fat milk
- 150ml full-fat yogurt
- 120ml heavy cream
- 100gr sugar
- 10gr gelatin
- vanilla
- 200gr strawberries,roughly chopped
- 1 tbsp balsamic vinegar
- 1 tbsp sugar
- a pinch of freshly ground pepper
Soak gelatin in 4 tbsp of cold water and let stand until softens.In a small saucepan,mix milk,heavy cream and sugar.Put on a middle heat until comes to a boil,stirring to dissolve sugar.Melt the gelatin and add it to hot milk mixture.Allow it to cool,but not to tighten.Then add the yogurt and vanilla.Pour the mixture into lightly greased molds and refrigerate for at least 3 hours.
For the strawberries,mix the fruit,vinegar and sugar and put it in the fridge for at least 1 hour,but no more then 3.Before the serving,grind the pepper over the berries.
Irena, predivno izgleda. Panakotu volim puno ali sa spicy jagodama još je nisam jela...:)
ReplyDeletedivna panna cotta, a jagode s balsamicom su stvarno odlične, i ja ih volim na taj način, samo da je dobar balsamico :)
ReplyDeleteOdličan desert. Isprobavam čim dođu domaće jagode...
ReplyDeletePrekrasne fotke, a i desert je odličan
ReplyDeleteOvo mi je stvarno super, ja nisam još probala jagode na taj način, al balsamico me muči, mora biti jako dobar da mi bude fin :)
ReplyDeleteKrasna kombinacija :)
Irence, kako si ovo divno prezentovala...Bas je njamiiiii!!!
ReplyDeleteJa inace obozovam panna cottu i mislim da su ove jagode sa balsamikom i biberom fantazija...
Nisam ih probala u takvoj kombinaciji, ali slicice bas mame... slatki su ti i kalupici.:))
ReplyDeleteFantazija!
ReplyDeleteRecept za panakotu mi stoji ispod jednog od magneta na frižideru i sve nikako da probam. Mada, ova tvoja je daleko laganija, a ide to leto, valjalo bi nešto obući od prošle godine :-)
Jagode cu probati prvom prilikom, cim sazriju. Dopadaju mi se ovako zacinjene... Ali panakotu nikako ne volim. Vise puta sam ju pravila, ali nismo se sprijateljile... :)
ReplyDeleteSuper osvezavajuci recept. Prvom prilikom cu isprobati jagode na ovaj nacin... Slike su ti prelepe :)
ReplyDeleteJagode i panna cottu,baš volim,ali ovakuvu kombinaciju nisam probala,čini se predivno.
ReplyDeleteOve fotografije panna cotte i jagoda su melem za oči :)
ReplyDeleteFotke za polizati:))
ReplyDeletevolim panna cottu i obožavam jagode, iako ih nisam još probala ovako začinjene! fotke su divne!
ReplyDelete