Friday 16 December 2011

Cheesecake sa lešnik grilijašem/Hazelnut Praline Cheesecake

Ne znam za vas,ali ja ga obožavam.Volim ga i pečenog i nepečenog,voćnog,čokoladnog ili najobičnijeg,u čaši ili iz pleha...Kakav god da je,poješću ga i uživaću u tome.Šta?Cheesecake,naravno!


Cheesecake sa lešnik grilijašem
Please scroll down for English


Potrebno za koru:
  • 200gr mlevenog keksa
  • 100gr otopljenog maslaca
  • 1 kašika šećera
za fil:
  • 900gr krem sira
  • 250gr šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike slatke pavlake (nezaslađene)
  • 4 jaja
  • vanila
za grilijaš:
  • 150gr pečenog lešnika
  • 120gr šećera
  • 50ml vode
Priprema:
Najpre pripremite grilijaš.Namažite papir za pečenje sa malo ulja.Stavite na srednju vatru šećer i vodu i mešajte da se šećer otopi.Kad se šećer otopi,pojačajte vatru i kuvajte oko 5-6' bez mešanja.Kad se šećer karameliše,dodajte lešnike,promešajte i prebacite na papir.Ostavite da se ohladi.Ohlađen grilijaš podelite na dva dela.Jedan deo sameljite,a drugi grubo iseckajte.
Za koru pomešajte keks,maslac i šećer i utisnite u pleh prečnika 24cm.
Zagrejte rernu na 180C.
Za fil,umutite krem sir i šećer,pa dodajte brašno,slatku pavlaku i jedno po jedno jaje.Na kraju dodajte vanilu i samleveni grilijaš.Sipajte fil preko kore.Pleh obložite 2-3 puta (bolje 3)aluminijumskom folijom.Stavite ga u veći pleh koje ste do pola napunili ključalom vodom.Peče se oko 70-80'.Izvadite manji pleh iz većeg,skinite foliju i odvojite ivice kolača od pleha.Ostavite da se potpuno ohladi,a onda ga prebaciti u frižider preko noći.Na vrhu rasporedite grubo iseckan grilijaš.

Hazelnut Praline Cheesecake
Adapted from Bon Appetit

Ingredients for the crust:
  • 200gr cookie crumbs
  • 100gr melted butter
  • 1 tbsp sugar
for the filling:
  • 900gr cream cheese
  • 250gr sugar
  • 2 tbsp flour
  • 2 tbsp heavy cream
  • 4 eggs
  • vanilla
for hazelnut praline:
  • 150gr toasted hazelnut
  • 120gr sugar
  • 50ml water
Directions:
First,make praline.Grease baking sheet.In a small saucepan,put water and sugar.Stir,,over a middle heat,until sugar dissolves.Rise the temperature and let it boil for 5-6',without stirring.Add hazelnuts,stir and pour onto prepared sheet.Let it cool until praline hardens.Divide it in two parts.One part grind to powder and another part coarsely crushed.
For the crust,mix cookie crumbs,butter and sugar.Press it into a 24cm springform pan.
Preheat the oven to180C.
For the filling,mix with your electric mixer cheese and sugar.Then add flour,cream and eggs,one at a time.Finally,add vanilla and praline powder.Pour filling over crust.Wrap outside of the pan with 2 or 3 layers (better 3) of heavy-duty foil.Place cake pan in a roast pan.Pour enough hot water into roasting pan to come halfway up sides of cake pan.Bake about 70-80'.Take the cake pan out of the water,take off foil and cut around sides of pan to loosen cake.Cool completely and chill overnight.Arrange coarsely crushed praline over the top.



9 comments:

  1. Ti me uvek nadjes!!Lesnik!!Nikad nisam ni pravila a ni probala ovakav ciz.Opet mamis da isprobamo:))PRELEP JE!!!

    ReplyDelete
  2. i ja ga obožavam, a volim i karamelu. odlicno ti je ovo!

    ReplyDelete
  3. obožavam cheesecake a volim i grilaž- nisam još probala kombinaciju, ali mislim da je na pomolu ljubav <3

    ReplyDelete
  4. Odlična kombinacija, mogu misliti kako je dobar ukus!

    ReplyDelete
  5. I ja, i ja, i ja! :) Mi ga svi obozavamo, a ovaj tvoj je fantastican!!! :)

    ReplyDelete
  6. I ja ga jako volim ,ma bolje reći obožavam a griljaž je odličan dodatak.

    ReplyDelete
  7. Beautiful looking cake, and I'm sure very delicious!

    ReplyDelete
  8. I ja vala, u svim kombinacijama, a karamel je fantazija u kombinaciji sa kiselošću kolača. Pa još lešnik... UH!
    Divno izgleda kolač, i slike su jako lepe.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  9. Uf, uf, omiljeni kolač! No, kako ove godine lješnjaka ustvari nismo imali, skoro ništa ne radim s njima jer ih ne želim kupovati. Ovo moram zabilježiti za iduću godinu i nadati se boljem urodu lješnjaka.

    ReplyDelete