Wednesday, 7 December 2011

Pita sa suvim šljivama/ Prune Pie

Recept sam našla zapisan na nekom papiriću,ne znam ni odakle mi, ni kada sam ga zapisala.Jako mi se dopala,prava zimska pita.Probajte!

Pita sa suvim šljivama
Please scroll down for English


Potrebno:
  • 9 kora za pitu
za fil:
  • 500gr suvih šljiva
  • 100gr seckanih oraha
  • 1dcl ulja
  • 3-4 kašike šećera
  • vanila ili cimet
i još:
  • 0,5 dcl ulja
  • 3-4 kašike šećera
Priprema:
Ukoliko su vam šljive tvrde,stavite ih u šerpu,nalijte vodom i kuvajte da omekšaju.(Ako su već mekane,ne kuvajte ih.)Dobro ih ocedite i krupno iseckajte.Pomešajte sa orasima,uljem,šećerom i vanilom ili cimetom.Prvu koru premažite uljem,posipajte sa pola kašike šećera (otprilike),pa stavite i drugu koru.I nju premažite i pospite šećerom.Stavite treću koru,na jednom kraju stavite fil i uvijte u rolat.Ponovite i sa ostalim korama da dobijete ukupno 3 rolata.Poređajte pite na pleh obložen papirom za pečenje i isecite na komade.Ubacite pleh u HLADNU rernu i uključite na 200C.Pecite da blago porumeni i pospite šećerom u prahu.
Zašto hladna rerna? To je trik koji me mama naučila i koji koristim za sve slatke pite.Kada pitu ubacite u hladnu rernu,ona se polako zagreva i topi tj. karameliše šećer.Tako vam šećer neće zagoreti.

Prune Pie

Ingredients:
  • 9 sheets of phyllo pastry
for filling:
  • 500gr prunes
  • 100gr chopped walnuts
  • 1dcl oil
  • 3-4 tbsp sugar
  • vanilla or cinnamon
and:
  • 0,5dcl oil
  • 3-4 tbsp sugar
Directions:
If your prunes aren't soft,put them in a pot,cover with water and cook until tender.(If prunes are soft,skip the cooking).Drain well and roughly chopped them.Mix prunes with walnuts,oil,sugar and vanilla or cinnamon.Take one sheet of phyllo pastry,brush with some oil,and sprinkle with half a tablespoon of sugar (approximately).On top of first,put second sheet.Oil it and sprinkle with sugar.On top of second put third sheet.On one edge of it,put filling and roll it..Repeat with the rest of pastry,so you will get 3 rolls.Place them on a baking pan lined with parchment paper and cut into pieces.Put it in a COLD oven and turn it to 200C.Bake until lightly brown.Dust with powdered sugar.
Why in cold oven? That's a trick my mother taught me and I use it for all sweet pies made with phyllo pastry.When you put it in a cold oven,oven gently heats on and that way sugar gently melts ie. it caramelize.That way sugar won't burn.

13 comments:

  1. Mnogo volim ovakve slatke pite. Prelepo izgleda i verujem da je jako ukusna.

    ReplyDelete
  2. Nikada nisam jela pitu sa suvim šljivama, a pošto vidim da je posna, široke su mogućnosti u narednom periodu. Odlično izgleda!

    ReplyDelete
  3. Ufff! Ja bi sada pa do kraja zime samo ovakve pite jela :) Baš, baš, baš dobro izgleda!!

    ReplyDelete
  4. Nisam ni znala da se rade pite sa suhim šljivama. Uz dodatak oraha, moralo je biti jako ukusno.

    ReplyDelete
  5. Meni je ovakva pit avrh deserta.Inače suve šljive volimo i same a i u kolačima.

    ReplyDelete
  6. Fenomenalno izgleda! Jako volim slicne pite, ali ovakvu nisam probala! Mogu zamisliti koliko je dobar ukus. Hvala na ovom receptu... :)

    ReplyDelete
  7. jako mi se sviđa ova pita, vrlo interesantno!!

    ReplyDelete
  8. Ma, kako si ih samo lepo napravila, bas su dobre... zabelezicu za probu a svidja mi se i taj trik za hladnu rernu, to nisam znala vec sve odmah stavljam u zagrejanu, moracu da zapamtim za sledeci put.:))

    ReplyDelete
  9. suhe šljive obožavam, i u slatkim i u slanim kombinacijama (nedavno sam ih kombinirala s mesom). Ova pita izgleda tako slasno i predivno

    ReplyDelete
  10. Pita izgleda fenomenalno, moram to probati

    ReplyDelete
  11. Odlično, nisam nikada radila kolač sa suhim šljivama!

    ReplyDelete
  12. volim suhe šljive, ali nisam ih probala u ovakvoj piti, djeluje vrlo ukusno

    ReplyDelete