Monday, 26 December 2011

Rolat sa višnjama /Sour Cherry Roulade

Kada vam dosade svi božićni i novogodišnji kolači,kad poželite nešto lagano,osvežavajuće i voćno,evo mog predloga...

Rolat sa višnjama
Please scroll down for English


Potrebno za koru:
  • 2 jaja
  • 3 kašike sveže ceđenog soka od pomoranže
  • 100gr šećera
  • 75gr brašna
  • 25gr gustina
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • vanila
i još:
  • rendana kora od 1/2 pomorandže
  • 3 kašike sveže ceđenog soka od pomoranže
  • 200ml ulupane slatke pavlake
  • 150-200gr višanja iz kompota (oceđenih)
Priprema:
Zagrejte rernu na 200C.Veliki pleh od rerne obložite papirom za pečenje.Prosejte brašno,gustin i prašak za pecivo.Umutite penasto jaja i vruć sok,pa dodajte šećer.Na kraju dodajte i prosejano brašno i vanilu.Sve sjedinite i sipajte u pleh.Pecite oko 10' da lagano porumeni.Prebacite vruću koru na krpu posutu šećerom u prahu i sklonite papir.Uvijte u rolat i ostavite da se ohladi.Slatku pavlaku pomešajte sa korom i sokom pomorandže.Odvijte koru,premažite pavlakom i pospite višnjama.Uvijte u rolat,pospite šećerom u prahu i dobro ohladite.

Sour Cherry Roulade
Ingredients:
  • 2 eggs
  • 3 tbsp freshly squeezed orange juice
  • 100gr sugar
  • 75gr flour
  • 25gr cornstarch
  • 1 tsp baking powder
  • vanila
and
  • grated zest of 1/2 orange
  • 3 tbsp freshly squeezed orange juice
  • 200ml whipped cream
  • 150-200gr canned sour cherries (drained)
Directions:


Preheat the oven to 200C.Line a big baking pan with parchment paper.Sift together flour,cornstarch and baking powder.With electric mixer beat eggs and hot orange juice,then add sugar.Finally,add sifted flour and vanilla.Mix all together and pour into prepared pan.Bake about 10' until lightly golden brown.Turn the warm cake to a kitchen towel dusted with a powdered sugar.Remove the paper and roll the cake.Cool it.Mix whipped cream with orange zest and juice.Unroll the cake,spread the filling and sprinkle with cherries.Roll it again,dust with powdered sugar and refrigerate until serving.

12 comments:

  1. Jako lepo izgleda!

    Tebi i tvojoj porodici zelim srecne praznike i sve najbolje :)

    ReplyDelete
  2. Hvala,Mihaela! I tebi i tvojima sve najbolje!

    ReplyDelete
  3. Dobro je imati i nešto ovako lagano i osvježavajuće!

    ReplyDelete
  4. Super, taman smo odradili suhe kolačiće i prebacujemo se za kremaste za doček, a rolade su uvijek ukusne i efektne.

    ReplyDelete
  5. Mislim da si mi upravo dala ideju! Zamrzivač mi je pun višanja, doista bi dobro došlo nešto osvježavajuće!
    Sretna Nova i nadolazeći blagdani tebi i obitelji! :)

    ReplyDelete
  6. Hvala svima i srećni praznici!!!

    ReplyDelete
  7. Ooo, moze nesto ovako, nemam nista protiv, hihih... i na slikama izgleda fino vazdusasto, poput nekog oblacica!:)) p.s. one prhke korpice mozes slobodno praviti u malim kalupicima, samo ih lepo tanko oblozi sa testom.:))kiss

    ReplyDelete
  8. Odlično izgleda, a rolate radim jako, jako rijetko. Ovo mi je pravi poticaj - biskvit je super!

    ReplyDelete
  9. Zaista izgleda prhko i primamljivo!

    ReplyDelete
  10. volim rolade i najradije ih napravim jer su brzo gotove, ova je odlična

    ReplyDelete
  11. Jako fino. Biskvit bas lepo, vazdusato i lagano izgleda... Volimo ovakve kolace. :)

    ReplyDelete