Sunday, 27 November 2011

Macaroons sa šafranom / Saffron Macaroons

Uspela sam!!!Uspela sam!!!Vikala sam i skakala kao malo dete dok sam gledala u vrata rerne.Mom oduševljenju nije bilo kraja kada sam primetila kako se odvaja tkz. ''nožica'',a gore lepo raste ostatak kolačića.Mesecima,ma godinama ih gledam,proučavam,snimam recepte i snimke.Taman se odvažim,a onda pročitam komentar neke iskusnije kuvarice kako joj macaroons nisu uspeli i ja opet odustanem.Ovog puta sam rešila da idem do kraja.Ne znam čega sam se toliko bojala.Jako ih je lako napraviti,ako sledite par saveta(navešću ih u receptu).Kada nam je Dilajla sa bloga "Svaštarica'' zadala kao temu ovomesečne igre ''Ajme,koliko nas je'' šafran,znala sam šta ću.Za razliku od prošlomesečne majčine dušice koju nisam često koristila,šafran je već dugo prisutan u mojoj kuhinji.Odlično se slaže u ovoj slatkoj kombinaciji.Blago opor fil je idealan kontrast malo slađim kolačićima.Uživajte!


Macaroons sa šafranom
Please scroll down for English


Potrebno za macaroons:
  • 190gr mlevenih blanšranih badema
  • 300gr šećera u prahu
  • 150gr belanaca
  • 100gr kristal šećera
  • malo narandžaste boje
Za fil:
  • 170ml mleka
  • 1 jaje
  • 50gr šećera
  • 20gr brašna
  • 100gr maslaca sobne temperature
  • prstohvat šafrana
Priprema:
Prosejati bademe i šećer u prahu.Belanca mutiti dok se ne dobije pena,pa dodavati polako kristal šećer.Na kraju dodati i boju po želji.Umutiti belanca u čvrst sneg.Isključiti mikser,pa koristeći varjaču dodati mešavinu badema i šećera u prahu.Mešati da se sve sjedini.Masa treba da bude malo tečna,slobodno možete da mešate i malo energičnije.Napuniti špric za dekorisanje ili običnu kesu za zamrzivač (odsecite vrh prečnika 1cm) i praviti krugove prečnika 5cm na plehu obloženim papirom za pečenje.Ostaviti ih na sobnoj temperaturi oko 1 sat.
Zagrejati rernu na 150C i peći macaroons 10'.Ohladiti i spajati filom.
Za fil,staviti130-140ml mleka sa šafranom na vatru da proključa.Umutiti ostatak mleka,jaje,šećer i brašno.Dodati u proključalo mleko i kuvati par minuta da se zgusne.Skloniti sa vatre,dodati polovinu maslaca i mešati da se maslac otopi.Ohladiti,pa ubaciti ostatak maslaca i umutiti.

Saffron Macaroons
Adapted from ''Macarons''

Ingredients for macaroons:
  • 190gr blanched ground almonds
  • 300gr powdered sugar
  • 150gr egg whites
  • 100gr granulated sugar
  • a few drops of orange food coloring
For filling:
  • 170ml milk
  • 1 egg
  • 50gr sugar
  • 20gr flour
  • 100gr butter,room temperature
  • a pinch of saffron
Directions:
Sift together almonds and powdered sugar.With an electric mixer,whisk egg whites until foamy,then add sugar,little by litte.At this point add food coloring,if desired.Whisk whites until soft peaks formed.Turn off a mixer,and add almonds/sugar mixture.Using a large mixing spoon,mix all together.A mixture should be a little runny,so stir a little energetic.Fill a pastry bag with batter and pipe 5-cm disks onto a baking pan lined with parchment paper.Let stand at room temperature for 1 hour.
Preheat the oven to 150C and bake macaroons for 10'.Cool.On half of them spread some filling and sandwich with remaining macaroons.
For filling,put 130-140ml milk with saffron to boil.In separate bowl,whisk leftover milk,egg,sugar and flour.Add this mixture to a boiling milk and cook for a few minutes.Remove from heat,add a half of the butter and mix until it melts.Cool and then add another half of the butter and mix all together.









14 comments:

  1. Savrsene su ti. Ja ih jos ni jednom nisam radila, uvek me isprepadaju, mislim nece uspeti kako treba. Kupovala sam ih par puta i stvarno su divne :)))

    ReplyDelete
  2. FENOMENALNO!
    Ja sam ih jednom probala napraviti i nisam uspela... moraću opet :)

    ReplyDelete
  3. Zaista divne i to s posebnim dodatkom zar ne..

    ReplyDelete
  4. Savrseno!Ja sam ih radila samo jednom za Kuvarigrice ali su mi bili spljošteni!I iako su mnoge blogerke navaljivale da ih objavim, jer sam te "tanjiriće"slikala, nisam htela.Elem, neznam ni gde sam pogresila ali negde jesam...:)

    ReplyDelete
  5. stvarno su ti fantastično ispali! ljubomorna sam!!

    ReplyDelete
  6. Predivni su, ma kao da si dosad pravila sto puta, a boja im je tako nezna, pravi "tea time" kolacici... stvarno bi bio red da ih jednom vec napravim, tako su fotogenicni.:)))

    ReplyDelete
  7. Nikada nisam probala da ih napravim, bas iz tog razloga sto mnogima nisu uspeli. A kada vidim ovakve slike na blogovima, padnem u ocaj. Moracu da skupim hrabrosti i probam. Ako ne uspe, nema veze, bar cu probati

    ReplyDelete
  8. Bravo! Ja sam ih pravila 2-3 puta. prvi put su bili savrseni, a oba sledeca puta nisu uspeli... :( Ne znam zasto, ali ne znam kada cu sledeci put probati...
    Tvoji su bas sjajni! :)

    ReplyDelete
  9. predivnih li kolačića :) ja se spremam da ih pravim za novogodišnje praznike.

    ReplyDelete
  10. Prekrasni !! Definitivno si uspjela i odlično ih napravila. Ja se još pripremam na isprobavanje, kada krenem pratiti ću svakako i tvoje savjete.

    ReplyDelete
  11. This looks so delicious. Would love for you to share this with us over at foodepix.com.

    ReplyDelete
  12. meni nisu uspjeli, ali ne odustajem
    tvoji su baš odlični, svi ovako jednaki, ma prekrasni

    ReplyDelete
  13. Več godinu dana govorim, da ču jih probati praviti ali nisam još....Ovi tvoji su savršeni :).

    ReplyDelete