Tuesday, 1 November 2011

Keksomat keksići/Spritz cookies

Danas samo jedan brz post da bih ispunila obećanje.Nedavno sam Mihaeli sa bloga La casa de vainilla obećala recept za keksomat keksiće.Ispunjavam obećanje.Mihaela,nadam se da će vam se sviđati...


Keksomat keksići
Please scroll down for English

Potrebno:
700gr brašna
300gr šećera u prahu
3 žumanca
500gr omekšalog maslaca ili margarina
vanila

Priprema:
Pomešati brašno i šećer,a posebno umutiti žumanca.U brašno i šećer dodati žumanca,pa omekšali maslac i vanilu.Umesiti testo rukama,malo je lepljivo.Ostaviti u frižideru minimum 30 minuta.Puniti keksomat i praviti keksiće.Pleh ne podmazivati i ne stavljati papir za pečenje.Pre pečenja pleh staviti u frižider još 10 minuta.Peći u zagrejanoj rerni na 180C 12-15 minuta.Ivice treba tek blago da požute.Prohladiti i po želji posuti šećerom u prahu.Od ove količine se dobija 6 velikih pleha keksića.Mogu se i spajati džemom.

Spritz cookies

Ingredients:
700gr flour
300gr powdered sugar
3 egg yolks
500gr butter or margarine,softened
vanilla

Directions:
Mix flour and sugar.In a separate bowl whisk egg yolks.In flour/sugar mix add egg yolks and then softened butter and vanilla.Bring the dough together using your hands.The dough will be a little sticky.Let it cool in a fridge for at least 30 minutes.Fill your cookie press with the dough and form cookies on an ungreased pan.Leave it in a fridge for 10 minutes.Bake in the preheated oven at 180C for 12-15 minutes.The edges should be just a little brownish.Dust with a powdered sugar,if desired or make sandwiches using jam.Enough for 6 big cookie pans.





26 comments:

  1. Sjajno izgledaju kao i novi look bloga!

    ReplyDelete
  2. Oooo, svidjaju se i nama ostalima, onako fini za grickanje uz caj... odlicni keksici, komsinice!;)))

    ReplyDelete
  3. Kako su ti lijepi!!! Definitivno ih moram probati!

    ReplyDelete
  4. I ja volim ove keksiće iz keksomata čak mislim da je i recept sličan.Jako su ti lijepi.

    ReplyDelete
  5. Nabavila sam mašinu za kekse od mame, samo nikako da krenem... Bilježim ovaj recept jer vidim po sastavu da su to keksići koji se naprosto tope u ustima. A i super izgledaju.

    ReplyDelete
  6. Slazem se sa Katarinom, ovi keksici mora da se tope u ustima, a pritom i prelepo izgledaju. Isprobacu ih ovih dana pa se vracam sa utiscima :)
    Hvala ti :)))

    ReplyDelete
  7. E, ovaj recept ce i meni trebati! Imam keksomat, ali jos ga nisam probala... :) Divni su! :)

    ReplyDelete
  8. E i ja bih molila za savet ;(( Upravo sam večeras probala ovaj recept i keksomat i nikako mi ne ide. Testo sam umutila i to je extra ispalo, međutim ne umem da baratam spravom i molim za pomoć kako ??? Sve mi ispadne dugačko i u jednom nizu -

    Heeeeeeeeeeeeeelp

    cmokk***

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovde možete najbolje videti,malo je dugačak video,ali je najbolje objašnjeno
      http://www.youtube.com/watch?v=6nTes9ZDZI8
      Nadam se da sam pomogla,ako treba tu sam opet!
      Pozzz...

      Delete
  9. Irena,
    Hvala PUUUNO na pomoći. Jel to keksomat na kraju kliknem 2 x ??? Možda je u tome bila moja greška ???
    I u šta umaču crveno i ono bledo zeleno keksiće ???

    ReplyDelete
  10. Gledala sam ja i ovo, jer mi je aparat baš takav: http://www.youtube.com/watch?v=0i25U38kCYs

    ReplyDelete
  11. I da u čemu je fora da se testo drži u frižideru ???
    I put pravim keksiće, pa mi treba pomoć - hvaaalla !!!

    ReplyDelete
  12. I kakvim bojama ih mogu šarati odozgo i čime sve ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biljana,ako klikneš dva puta biće ti deblji keksići,ako voliš tako.
      Testo se drži u frižideru da bi se stegnuo maslac.
      Mislim da ih ovde umaču u mešavinu šećera u prahu,malo vode i prehrambene boje.Šećer u prahu (otprilike) staviš u činiju u dodaješ kašiku po kašiku vode i mešaš da masa postane gusta ali da može da curi.Na kraju ubaciš i malo boje.A ako voliš vodu možeš da zameniš limunovim sokom.Meni su najlepši kad ih do pola umačem u čokoladu (i crnu i belu).
      Ako zagusti tu sam :)

      Delete
  13. Irena,
    SRCE si veliko - ali još uvek ne kapiram kako da ih formiram ;(((
    Ja kliknula 1x ali keksić neće da se prekine ;(( sam od sebe. Kako formirati da to bude keksić ??
    Hvala Ti što imaš strpljenja za mene. cmok***

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma nije problem :)
      Znači,keksomat nasloniš na pleh (ne podmazan i bez papira za pečenje),keksomat mora da bude naslonjen na pleh (pritisnut),klikneš jednom i podigneš keksomat.To je to.
      Ne znam kako drugačije da objasnim.Javi ako još uvek nije jasno :)

      Delete
  14. Ma meni je sve jasno, ali u praksi neće tako !!! Podignem keksomat posle kliktanja 1x i testo i dalje izalzi - nije prekinut taj prvi kolačić ;((( Zašto mi se ne prekine nakon prvog kolačića ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokvaren ti je testomat :)
      Ne znam stvarno,sad sam i ja zbunjena.Hoćeš da kažeš da je testo toliko retko da samo izlazi?

      Delete
  15. Testomat sam prvi put otvorila upravo u subotu i Dr Oetker je - ima 1o nastavaka za keks i 6 za špricanje torti.
    Testo nije retko uopšte, ne nije, nego moram da prekidam kolačić nožem !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne razumem i dalje.A jel klikneš odmah i naglo podigneš keksomat gore?Tako bi trebalo da se odvoje keksići.

      Delete
  16. e to naglo možda i ne ??? ne znam kako se rukuje baš ??? ;))) u tome je caka verovatno

    ReplyDelete
  17. Irena,
    Odgledala sam neke filmiće na ovu temu upravo !!! Jel postoji možda neko dugme gore kod ručice kojim se definiše debljina tog keksića ??? Više ne znam u čemu grešim ;(((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne,ne postoji koliko ja znam.Ne znam ni ja u čemu je problem,stvarno hoću da pomognem,ali ne znam kako :(

      Delete
  18. Vala dosadna sam - znaaaaaaaaaaaam - ali ne znam u čemu je zaista problem ??Irena ti si jedno veliko SRCE i hvala ti za to.

    ReplyDelete