Monday 24 October 2011

Dzem od bundeve/Pumpkin jam

Bundevu do pre nekih godinu,dve nisam koristila u kuvanju.Verovatno zato jer je i moja mama nije koristila.Onda sam počela da stalno pronalazim neke recepte sa bundevom.Rešila sam da probam prvo testo.Oduševila sam se.U tom periodu sva testa sam pravila s bundevom, i kiflice i hleb i buhtle.A onda sam probala kolače (brownies,mafine,kolačiće,cheesecake).I to nam se sve sviđalo.A moje najnovije otkriće-džem.Recept je iz nekog priručnika kako gajiti voće i povrće.Po receptu,stavljaju se iste količine bundeve i šećera (!?) i nema začina.Ovo je definitivno moj favorit među svim receptima u kojima se koristi bundeva.Tamanim ga svako jutro i najlepši je uz krem sir.Uživajte!

Džem od bundeve
Please scroll down for English


Potrebno:
  • 1,2kg očišćene bundeve
  • 2 velike jabuke
  • 600gr šećera
  • 1 limun (sok)
  • 1 pomorandža (sok)
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat đumbira
Priprema:
Bundevu i jabuku iseći na kocke,staviti u šerpu i doliti vodu tek toliko da spreči da se bundeva ne zalepi za šerpu i izgori..Staviti da proključa,smanjiti vatru i kuvati da bundeva omekša.Zgnječiti masu štapnim mikserom ili viljuškom za pire (kako se to uopšte zove?).Dodati šećer,sok od limuna i pomorandže,začine i mešati da se šećer otopi.Vratiti na vatru.Kuvati na jačoj vatri još 15-20' i sipati u tegle.

Pumpkin Jam

Ingredients:
  • 1,2kg peeled and seeded pumpkin
  • 2 large apples
  • 600gr sugar
  • 1 lemon (juice)
  • 1 orange (juice)
  • pinch of ground cinnamon
  • pinch of ground ginger
Directions:
Put chopped pumpkin and apples in a large pan and add enough water just to cover the pumpkin and to keep it from sticking and burning.Bring to a boil,then reduce to a simmer and until the pumpkin is soft.Mash with a hand blender or potato masher.Add sugar,lemon juice and orange juice,spices and stir until the sugar has dissolved.Return to heat.Cook on a higher heat for 15-20' and ladle into jars. It's best served with cream cheese.

17 comments:

  1. Wow Sta d akazem na ovo?Prijatno i originalno iznenadjenje.Bravo:)

    ReplyDelete
  2. prekrasan recept kojeg ću sigurno probati! već duže vrijeme planiram napraviti ovakav džem :)))

    ReplyDelete
  3. Interesantan recept! Boja je predivna.

    ReplyDelete
  4. Ovaj mi se recept sviđa,tako je jednostavan i u čas je gotovo.
    Hvala.

    ReplyDelete
  5. predivna boja! ja sam se isto zaljubila u dzem od bundeve i napravila sam zalihe za dvije zime:))) Odlican je!

    ReplyDelete
  6. Bas ti je lep dzem, pravi jesenji. I mi ga volimo, isprobacu i tvoj recept ;)))

    ReplyDelete
  7. Odlična ideja, nikad mi to nebi palo na pamet!svaka čast!

    ReplyDelete
  8. Ovo je nesto sjajno! Nisam nikada probala, ali znam da bih se odusevila ukusom!!! Hvala na receptu... :)

    ReplyDelete
  9. Odlično izgleda, pogotovo namazan na kruh.

    ReplyDelete
  10. Kako je divna boja džemića, puna sunca... i mi do skoro nismo jeli bundevu, a zadnjih godinu dve je baš forsiram od kad sam pročitala za njena lekovita svojstva, baš mi se dopada ovaj đžemić, praviću ga sigurno :)))

    ReplyDelete
  11. ja i bundeva se još nismo zavoljele, ali ja i dalje pokušavam nači način, možda isprobam ovaj recept da vidim mogu li proći :)

    ReplyDelete
  12. Jedino sto sam do sada spremala je pecena bundeva i slatka pita koju inace ne volim da jedem. Sad citam ove sve komentare i mozda i ja, zahvaljujuci ovom tvom receptu zavolim slatke kombinacije sa bundevom :).Veliki pozdrav.

    ReplyDelete
  13. Mi obično na jesen pečemo tikve "bugarke" i jedemo ih kao desert jer su slatke i odlične. Ideja da se ovo jede sa sirnim namazom jednostavno je genijalna i vjerujem ti da je takva kombinacija više nego odlična!

    ReplyDelete
  14. izgleda divno. i boja, i tekstura..
    baš me zanima kakvog je okusa, ali sudeći o slikama...mljac! :)

    ReplyDelete
  15. Cini se marmelada koja obecava....Do sada nisam jos ni pravila niti probala marmeladu od bundeve ali sam odlucila da pokusam sa ovim receptom.
    p.s. mali lapsus u tekstu(opisu rada)"sipamo vodu da sprecimo da se buneva zalepi za serpu a ne da sprecimo da se bundeva ne zalepi za serpu".

    ReplyDelete