Wednesday, 19 October 2011

Torta sa voćnom salatom/Fruit Salad Cake

Danas vam nudim vam jednu laganu i sočnu torticu.Možda na prvi pogled ne izgleda tako,ali torta je jako sočna ,jer donja kora povuče vlagu iz fila,a gornja kora se natopi sokom iz voća.Naravno,možete koristiti i sveže voće,ali vam onda preporučujem da ga prelijete bezbojnim prelivom za torte.Uživajte!

Torta sa voćnom salatom
Please scroll down for English


Potrebno:
za koru:
  • 5 jaja
  • 125gr šećera
  • 100gr brašna
  • 100gr gustina
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 100ml mleka
za fil:
  • 500ml jogurta
  • 200gr kisele pavlake
  • 100gr šećera
  • 2 kašičice želatina
  • sok od pola limuna
  • 1 konzerva voćne salate(450gr) (oceđene)
Priprema
Zagrejati rernu na 200C.
Dobro umutiti jaja i šećer.Pomešati i prosejati brašno,gustin i prašak za pecivo.U umućena jaja dodati mešavinu brašna,pa na kraju i mleko.Masu sipati u podmazan i papirom obložen kalup za torte,prečnika 24cm.Peći oko 30' (proveriti čačkalicom).Ohladiti i preseći na pola.
Za fil,pomešati jogurt,pavlaku i šećer i mešati da se šećer otopi.Potopiti želatin u 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri,pa ga otopiti na tihoj vatri.Otopljen želatin dodati u jogurt i promešati.Dodati i sok od limuna.
Donji deo kore vratiti u pleh i vratiti obruč.Na koru sipati fil,pa staviti drugi deo kore.Na koru poređati voćnu salatu i ostaviti sve u frižideru da se ohladi i stegne
Skinuti obruč i po želji,premazati obod torte džemom od kajsija i uvaljati u seckane bademe.

Fruit Salad Cake

Ingredients:
for sponge:
  • 5 eggs
  • 125gr sugar
  • 100gr flour
  • 100gr cornstarch
  • 2 tsp baking powder
  • 100ml milk
for filling:
  • 500gr yoghurt
  • 200gr sour cream
  • 100gr sugar
  • 2 tsp gelatin
  • 1/2 lemon (juice)
  • 1 can fruit salad (450gr) (drained)
Directions:
Preheat the oven to 200C.
Mix well with electric mixer eggs and sugar.In another bowl,sift flour,cornstarch and baking powder.Add flour mixture in beaten eggs,then add milk.Mix it all together.Grease and line with parchment paper springform pan (24cm).Pour the mixture into prepared pan.Bake about 30' (toothpick test).Cool and cut horizontally into two layers.
For filling,mix yoghurt,sour cream and sugar.Stir until sugar is melted.In a small saucepan,sprinkle gelatin with 4 tablespoons of cold water and let it stand for few minutes.Cook it over medium heat until gelatin is dissolved.Mix gelatin and joghurt mixture.Add lemon juice.
Put back the bottom layer in springform pan.Pour the filling and then put the second layer on filling.Arrange the fruit salad on sponge.Cool in the fridge.
Remove tart ring and if you wish,frost the sides of cake with apricot jam and sprinkle with chopped almonds.

4 comments:

  1. Genijalno! Sviđa mi se i nadjev (bez želatine) i ideja da se iskoristi voćna salata.

    ReplyDelete
  2. Divna je... Jako volim vocne torte! Mada, volim i cokoladne. :) Dopada mi se sto u testo ide i gustin, takve kore su uvek nekako lepse. I super je nova fotka na zaglavlju! :)

    ReplyDelete
  3. Obozavam ovakve recepte i torte!Sjajna fotkica!!!

    ReplyDelete
  4. Izleda jako sočno, baš po mom ukusu. Odlična torta! A slika presječene torte mami i mami...:)

    ReplyDelete