Bundevu do pre nekih godinu,dve nisam koristila u kuvanju.Verovatno zato jer je i moja mama nije koristila.Onda sam počela da stalno pronalazim neke recepte sa bundevom.Rešila sam da probam prvo testo.Oduševila sam se.U tom periodu sva testa sam pravila s bundevom, i kiflice i hleb i buhtle.A onda sam probala kolače (brownies,mafine,kolačiće,cheesecake).I to nam se sve sviđalo.A moje najnovije otkriće-džem.Recept je iz nekog priručnika kako gajiti voće i povrće.Po receptu,stavljaju se iste količine bundeve i šećera (!?) i nema začina.Ovo je definitivno moj favorit među svim receptima u kojima se koristi bundeva.Tamanim ga svako jutro i najlepši je uz krem sir.Uživajte!
Džem od bundeve
Please scroll down for English
Potrebno:
Džem od bundeve
Please scroll down for English
Potrebno:
- 1,2kg očišćene bundeve
- 2 velike jabuke
- 600gr šećera
- 1 limun (sok)
- 1 pomorandža (sok)
- prstohvat cimeta
- prstohvat đumbira
Bundevu i jabuku iseći na kocke,staviti u šerpu i doliti vodu tek toliko da spreči da se bundeva ne zalepi za šerpu i izgori..Staviti da proključa,smanjiti vatru i kuvati da bundeva omekša.Zgnječiti masu štapnim mikserom ili viljuškom za pire (kako se to uopšte zove?).Dodati šećer,sok od limuna i pomorandže,začine i mešati da se šećer otopi.Vratiti na vatru.Kuvati na jačoj vatri još 15-20' i sipati u tegle.
Pumpkin Jam
Ingredients:
- 1,2kg peeled and seeded pumpkin
- 2 large apples
- 600gr sugar
- 1 lemon (juice)
- 1 orange (juice)
- pinch of ground cinnamon
- pinch of ground ginger
Put chopped pumpkin and apples in a large pan and add enough water just to cover the pumpkin and to keep it from sticking and burning.Bring to a boil,then reduce to a simmer and until the pumpkin is soft.Mash with a hand blender or potato masher.Add sugar,lemon juice and orange juice,spices and stir until the sugar has dissolved.Return to heat.Cook on a higher heat for 15-20' and ladle into jars. It's best served with cream cheese.
Great recipe!! Hvala Irena :-)
ReplyDeleteWow Sta d akazem na ovo?Prijatno i originalno iznenadjenje.Bravo:)
ReplyDeleteprekrasan recept kojeg ću sigurno probati! već duže vrijeme planiram napraviti ovakav džem :)))
ReplyDeleteInteresantan recept! Boja je predivna.
ReplyDeleteOvaj mi se recept sviđa,tako je jednostavan i u čas je gotovo.
ReplyDeleteHvala.
predivna boja! ja sam se isto zaljubila u dzem od bundeve i napravila sam zalihe za dvije zime:))) Odlican je!
ReplyDeleteJako mi se sviđa!
ReplyDeleteBas ti je lep dzem, pravi jesenji. I mi ga volimo, isprobacu i tvoj recept ;)))
ReplyDeleteOdlična ideja, nikad mi to nebi palo na pamet!svaka čast!
ReplyDeleteOvo je nesto sjajno! Nisam nikada probala, ali znam da bih se odusevila ukusom!!! Hvala na receptu... :)
ReplyDeleteOdlično izgleda, pogotovo namazan na kruh.
ReplyDeleteKako je divna boja džemića, puna sunca... i mi do skoro nismo jeli bundevu, a zadnjih godinu dve je baš forsiram od kad sam pročitala za njena lekovita svojstva, baš mi se dopada ovaj đžemić, praviću ga sigurno :)))
ReplyDeleteja i bundeva se još nismo zavoljele, ali ja i dalje pokušavam nači način, možda isprobam ovaj recept da vidim mogu li proći :)
ReplyDeleteJedino sto sam do sada spremala je pecena bundeva i slatka pita koju inace ne volim da jedem. Sad citam ove sve komentare i mozda i ja, zahvaljujuci ovom tvom receptu zavolim slatke kombinacije sa bundevom :).Veliki pozdrav.
ReplyDeleteMi obično na jesen pečemo tikve "bugarke" i jedemo ih kao desert jer su slatke i odlične. Ideja da se ovo jede sa sirnim namazom jednostavno je genijalna i vjerujem ti da je takva kombinacija više nego odlična!
ReplyDeleteizgleda divno. i boja, i tekstura..
ReplyDeletebaš me zanima kakvog je okusa, ali sudeći o slikama...mljac! :)
Cini se marmelada koja obecava....Do sada nisam jos ni pravila niti probala marmeladu od bundeve ali sam odlucila da pokusam sa ovim receptom.
ReplyDeletep.s. mali lapsus u tekstu(opisu rada)"sipamo vodu da sprecimo da se buneva zalepi za serpu a ne da sprecimo da se bundeva ne zalepi za serpu".