Thursday 23 January 2014

Makaronsi sa crnim susamom / Black Sesame Macaroons

Zahvalnost za ovaj recept dugujem dvema divnim damama. Nataši sa bloga Moja slatka kuhinja, koja je naša ovomesečna domaćica u igri Ajme koliko nas je! i koja nam je zadala divnu temu - susam. Zahvaljujući njoj istraživala sam i naišla na puno lepih recepata sa susamom kojima sam obogatila moju kuhinju. A zatim i Zorici sa bloga Cooking with Zoki koja me je iznenadila i oduševila poslavši prepun paket iz daleke Kanade gde se između ostalih divota našao i crni susam. Hvala Nataša i Zorice!
A sada o receptu. Svako ko je ikad pravio makaronse zna da oko njih nema mnogo posla, tu je više uključena ona psihička strana tipa Da li će mi uspeti ovoga puta? Jednostavno morate se pridržavati svakog koraka, nema preskakanja, ubrzavanja, varanja. Pošto je puno rečeno na tu temu, internet je pun tekstova na tu temu, neću dužiti, nego idem na recept...

Makaronsi sa crnim susamom
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 90gr belanaca
  • 30gr šećera
  • 200gr šećera u prahu
  • 95gr blanširanih badema
  • 15gr crnog susama
Priprema:
Veče pre pripreme, odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u činiju, pokriti ne baš čvrsto, streč folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi preko noći.
Bademe i susam sa kašikom šećera u prahu samleti u seckalici, pa prosejati kroz gusto sito. Pomešati ih sa ostatkom šećera u prahu.
Umutiti belanca u čvrst sneg, dodati šećer i umutiti. Preko umućenih belanaca, prosejati mešavinu sa bademima i koristeći silikonsku lopaticu krenite da mešate. Slobodno malo energičnije, dok ne dobijete masu koja pada sa lopatice u gustom mlazu. Napuniti špric ovom masom i na papiru za pečenje istiskivati krugove prečnika 3-4cm. Kada ste sve istisnuli lupite plehom par puta o sto da se oslobodite mehurića vazduha. Ostavite pleh na sobnoj temperaturi oko 30-40' dok se kada pipnete prstom masa ne lepi.
Zagrejte rernu na 150C i pecite po jedan pleh oko 13-15'. Izvadite iz rerne i odmah sklonite papir sa pleha.
Ohlađene makaronse spajati filom po želji. Ovoga puta kod mene nutela (verujem da se niko neće buniti).

Black Sesame Macaroons

Ingredients:
  • 90gr egg whites
  • 30gr sugar
  • 200gr powdered sugar
  • 95gr blanched almonds
  • 15gr black sesame seeds
Directions:
The night before, separate egg whites from egg yolks. Put the whites in a bowl, cover loosely with foil and let stand at room temperature over night.
Almonds and sesame seed put in a food processor with one tablespoon of powdered sugar and ground very finely. Sift them through fine sieve and mix with the rest of powdered sugar.
Whisk the egg whites, add the sugar and whisk until stiff peaks form. Add the sifted almonds/sesame/powered sugar mixture and start folding it. You want to obtain a consistency of molten lava. Pour it into a piping bag and pipe a 3-4cm rounds onto a pan lined with parchment paper. Bang the pan a few times down on the counter to lose any air bubbles. Now let the macaroons stand on a room temperature for 30-40' until the skin forms.
Preheat the oven to 150C and bake one pan at a time for 13-15'. Take it from the oven and immediately move the parchment paper from the pan.
Cooled macaroons sandwich with a filling by choice. This time I was using Nutella.

13 comments:

  1. Predivno su ti ispali, svaka čast!

    ReplyDelete
  2. Nikad ih nisam pravila, i mene koci nekako ta fama oko njih. Tvoje izgledaju savrseno, bas si ih lepo napravila :)

    ReplyDelete
  3. Draga Irena, ja sam toliko puta pravila macarons, ali nikada sa crnim susamom. Mislim da cu ovoga puta ja zahvaljujuci tebi isprobati ovu kombinaciju. Macarons su ti fenomenalno ispali, slike me odusevljavaju:) Saljem ti srdacan pozdrav!

    ReplyDelete
  4. Jako zanimljiva i lijepa ulaznica.

    ReplyDelete
  5. Irena, zadovoljstvo je moje i srećna sam da si već započela sa igranjem. Divni su i neka vam je prijatno!!!

    ReplyDelete
  6. Napravila si ih kao pravi profesionalac, mogla bi komotno otvoriti poslasticarnicu u kojoj bi se prodavali samo fini kolaci.:))) Nisam ih jos nikada radila, nema sanse da tako fino sameljem bademe, nego cu se lepo pozvati kod tebe u goste kada ih sledeci put budes pravila, hihihi...:))))

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. Predivno izgledaju, baš bi ih voljela probati :)

    ReplyDelete
  9. Prekrasni macaronsi, jako mi se sviđa kako si ih napravila, odlična je ideja sa crnim sezamom !

    ReplyDelete
  10. Kako su ti divno ispali, svaka čast!

    ReplyDelete