Moram priznati da mi je ovomesečna tema igrice Ajme, koliko nas je! baš prijala. Nataša nam je zadala temu susam. Iako susam uvek imam u kući, koristim ga samo za peciva i eventualno neke salate. Zato sam se bacila na istraživanje i prvo sam htela da probam tahini. Ništa lakše nego napraviti domaći. A sa njim su nastala ova dva recepta...
Pužići sa tahinijem
Please scroll down for English
Potrebno za testo:
Pužići sa tahinijem
Please scroll down for English
Potrebno za testo:
- 30gr svežeg kvasca
- 250ml toplog mleka
- 100gr šećera
- 70gr otopljenog maslaca
- 1/4 kašičice soli
- 1 jaje
- oko 400-450gr brašna
Za fil:
- 5 kašika tahinija
- 5 kašika meda
Priprema:
U malo toplog mleka sa kašičicom šećera istopiti kvasac i ostaviti da zapeni.
U vangli pomešati ostatak mleka, maslac,, šećer, so, jaja, narasli kvasac i sa brašnom zamesiti testo. Pokriti ga i ostaviti da naraste.
Pomešati tahini i med.
Naraslo testo podeliti na dva dela. Svaki deo razvući u pravougaonik,premazati filom i uviti u rolat. Iseći na parčiće i poređati u podmazan pleh. Ostaviti ih da opet narastu.*
Peću u zagrejanoj rerni na 180C da lepo porumene. Posuti šećerom u prahu.
*Ja sam ih uveče spremila, pokrila folijom i ostavila u frižider preko noći. Sutradan sam ih izvadila iz frižidera oko pola sata pre pečenja.
Keksići sa tahinijem
Please scroll down for English
Potrebno:
- 160gr ovsenih pahuljica
- 230gr brašna
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 60gr omekšalog maslaca
- 100gr tahinija
- 130gr žutog šećera
- 130gr šećera
- 2 jaja
- vanila
- 200gr seckane čokolade
Priprema:
Zagrejati rernu na 180C.
Pomešati pahuljice, brašno, sodu i so. Posebno umutiti maslac i tahini, pa dodati obe vrste šećera, jaja i vanilu. Pomešati sa brašnom i dodati čokoladu.
Praviti bombice veličine oraha i malo ih spljoštiti. Ređati na pleh obložen papirom za pečenje ostavljajući mesta između. Peći 15'.
Tahini Rolls
Ingredients:
- 30gr fresh yeast
- 250ml warm milk
- 100gr sugar
- 70gr melted butter
- 1/4 tsp salt
- 1 egg
- about 400-450gr flour
for the filling:
- 5 tbsp tahini
- 5 tbsp honey
Directions:
In a little milk with one teaspoon of sugar dissolve the yeast and let stand until foamy.
In a kneading bowl, mix the rest of the milk, sugar, butter, salt, egg, yeast mixture and with flour knead the dough. Cover and let stand until doubled in volume.
For the filling, mix the tahini and honey.
Divide the dough in two. Roll each part on a floured surface, spread with half a filling and roll it. Cut in pieces and arrange in a greased pan. Let them rise again.*
Bake in the preheated oven to 180C until golden brown. Dust with powdered sugar.
*I did it all unti this step, then cover the rolls with foil and put in a fridge for the night. Tomorrow morning I let them stood on room temperature for half a hour before baking.
Tahini Cookies
Ingredients:
- 160gr rolled oats
- 230gr flour
- 1/2 tsp soda
- 1/4 tsp salt
- 60gr softened butter
- 100gr tahini
- 130gr yellow sugar
- 130gr granulated sugar
- 2 eggs
- vanilla
- 200gr chopped chocolate
Directions:
Preheat the oven to 180C. Line two baking pan with parchment paper.
Mix the oats, flour, soda and salt. In a separate bowl, mic the butter and tahini, then add sugar, eggs and vanilla. Combine with flour mixture. Roll the dough in a walnut-size balls and flatten it slightly. Arrange them in a pan leaving some space between. Bake for 15'.
ne bih se mogla odlučititi između ova dva recepta...a kako obožavam kombinaciju meda i tahinija, možda malenu prednost dam ovom prvom prijedlogu :)
ReplyDeleteI pužići i keksići mi super izgledaju :)
ReplyDeleteMeni je isto bio izazov jer sam ga samo koristila u kruhu i imam toliko toga na listi za isprobavanje. Ova kombinacija tahinija mi je skroz super, nisam ni mislila koristiti u slatkome, nego samo u slanom.
ReplyDeleteKeksići su tako dobri draga moja! Skoro nešta tako lepo nisam jela, a cela kuća divno miriše :-) Hvala puno za recept <3
ReplyDelete