Friday 17 January 2014

Čokoladna baklava / Chocolate Baklava

Imam nekoliko recepata koje spremam jednom, eventualno dva puta godišnje, jer ili mrzim da ih spremam (kao krofne) ili ubijaju od kalorija, a ja ne mogu da im odolim (kao baklava). E ovoga puta sam rešila da ako je bal onda je maskenbal i u baklavu ubacila puno čokolade. OMG!

Čokoladna baklava
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 18 kora za pitu
  • oko 150gr istopljenog maslaca
  • 300gr seckanih oraha
  • 300gr seckane čokolade za kuvanje
za sirup:
  • 300gr šećera
  • 70gr meda
  • 250ml vode
  • vanila
Priprema:
Prvo pripremiti sirup. Pomešati sve sastojke u šerpici i staviti da se kuva. Kad proključa, smanjiti vatru i ostaviti da polako kuva oko 10'. Skloniti sa vatre i prohladiti.
Zagrejati rernu na 180C. Podmazati pleh. Iseći kore tako da stanu u pleh. Pomešati orahe i čokoladu. Ređati 7 kora u pleh, svaku dobro premazati maslacem. Posuti polovinom oraha i čokolada. Poređati 4 kore (premazane), pa ostatak oraha i čokolade i završiti sa ostalih 7 kora. Iseći baklavu na kockice i dobro premazati maslacem. Peći oko 30-40' da lepo porumeni. Izvaditi ih rerne i polako preliti sirupom. Ostaviti preko noći da se dobro ohladi (ne u frižideru).
Ako želite da baš preterate, pri služenju preliti baklavu topljenom čokoladom.

Chocolate Baklava

Ingredients:
  • 18 sheets of phyllo pastry
  • about 150gr melted butter
  • 300gr chopped walnuts
  • 300gr chopped baking chocolate
for the syrup:
  • 300gr sugar
  • 70gr honey
  • 250ml water
  • vanilla
Directions:
First, make the syrup. Put all the ingredients in a saucepan and bring to a boil. Lower the heat and let simmer for 10'. Remove from the heat and cool.
Preheat the oven to 180C. Grease a baking pan. Trim the phyllo pastry so it fits the pan. Combine the walnuts and chocolate. Stack 7 sheets of phyllo in a pan (each one buttered well). Sprinkle a half of the chocolate/walnut mixture. Add 4 more sheets in a pan (buttered) and a rest of the filling. Finish with 7 more sheets. Cut the baklava in squares and butter well. Bake for 30-40' until golden brown. Take it from the oven and pour the syrup over. Leave to cool for the night (not in a fridge).
If you want to go over the top, pour the melted chocolate when serving.



4 comments:

  1. Nisam probala sa cokoladom, jer se armiram i sa obicnom. Cokolada nista ne moze da pokvari :))

    ReplyDelete
  2. Verujem da je vrlooo ukusna ova baklavica :)

    ReplyDelete
  3. Joj sto ja volim baklavu... Obozavam, u svim oblicima... Ova je predivna! :)

    ReplyDelete