Monday 15 October 2012

Rudolfova pita od oraha / Rudolf's Walnut Pie

Dugo već imam želju da probam ovu englesku pitu i kad sam je videla kod Rudolfa,nisam više oklevala.Znate svi Rudolfa,meni je jako simpatičan i volim da gledam njegove emisije.Doduše toliko ih ima,ne mogu sve da ih pratim.Ovo je prvi njegov recept koji sam probala i odličan je.Recept je precizan i tačan,a krajnji rezultat divan.Ko voli karamel i orahe neće zažaliti...

Rudolfova pita od oraha
Please scroll down for English

Potrebno za testo:
  • 75gr maslaca
  • 75gr šećera
  • 190gr brašna
  • 1 jaje
za fil:
  • 125gr šećera
  • 125gr slatke pavlake (nezaslađene)
  • 1 kašika meda
  • 200gr oraha
Priprema:
Umutiti maslac i šećer.Dodati jaje i brašno,pa zamesiti testo.Uviti ga u foliju i staviti u frižider na 30'.
Za fil,karamelizovati šećer,a posebno zagrejati pavlaku do pred ključanja.U karamelizovan šećer,dodati pavlaku i med i sve istopiti.Dodati grubo seckane orahe i sve promešati.Ostaviti da se prohladi.
Zagrejati rernu na 220C.Podmazati pleh prečnika 20cm.
Testo podeliti na dva dela.Jedan deo razvući i prebaciti u pleh.Po njemu razmazati fil,pa prekriti drugim delom razvučenog testa.Ivice spojiti viljuškom i testo izbockati.Peći oko 20' da porumeni.Izvaditi ih rerne i odmah posuti šećerom.

Rudolf's Walnut Pie

Ingredients:
  • 75gr butter
  • 75gr sugar
  • 190gr flour
  • 1 egg
for the filling:
  • 125gr sugar
  • 125gr heavy cream
  • 1 tbsp honey
  • 200gr walnuts
Directions:
Mix the sugar and butter,then add a egg and flour and knead the dough.Wrap it in a plastic foil and chill for 30'.
For the filling,melt the sugar until it caramelize.In a separate pan heat the cream until comes to boil.In the melted sugar add the cream and honey and cook until the caramel has dissolved.Add the roughly chopped walnuts and stir.Cool slightly.
Preheat the oven to 220C. Grease a 20cm tart pan.
Divide the dough into 2 parts.Roll the first part into the pan,spread the filling,then cover with another rolled part of dough.Seal the edges and prick the pie with the fork.Bake for 20' until golden brown.Take it out from the oven and sprinkle with sugar.



13 comments:

  1. Ajme ovo božanski izgleda! Orasi, med, karamela.. Obožavam sve. Ovo će se morati napraviti pod obavezno ove jeseni/zime.

    ReplyDelete
  2. Karamelizirani orasi su meni prosto neodoljivi, i u ovoj kombinaciji sa medom mislim da se ne bi mogla zaustaviti na samo jednom parčetu pite . Ne, ne mislim, ZNAM :-)

    ReplyDelete
  3. Ovo je prekrasno, karamel umak me odmah na slici privukao! Sočno, mirisno, ma krasno! Jako volim pite inače, baš su mi nekako romantično domaći desert :)

    ReplyDelete
  4. Odlicno izgleda, a verujem da je takav i ukus. I ja obozavam pite, to mi je mozda i najomiljeniji slatkis :) A Rudolf nema da omane!

    ReplyDelete
  5. zaista divna kombinacija okusa, i sezonski jako prigodna :)

    ReplyDelete
  6. Odlicno izgleda i samo moze biti preukusna :)

    ReplyDelete
  7. Orahe baš ne volim ali ova pita izgleda toliko fino da bi ju smazala i s orasima. JAko lijepe fotke!

    ReplyDelete
  8. Nisam ljubitelj karamela. Rudija obožavam gledati i isprobala sam jedan njegov recept koji se pokazao odličan, samo čeka da ugleda svjetlo dana na blogu.

    ReplyDelete
  9. ...obožavam Rudolfa mi njegove recepte... ovo je sigurno savršenstvo okusa... karamel u kombinaciji me odmah tjera da isprobam...samo ja ću je pokušati napraviti sa lješnjacima ili bademima...lijep pozdrav.. :)

    ReplyDelete
  10. Deluje mnogooooooo ukusno :)
    Nadam se da cu da je pripremim jednom :)

    ReplyDelete
  11. Super izgleda,ovj nadjev baš mami.

    ReplyDelete
  12. obožavam karamel i strašno me mami ova pita, jednostavno savršena

    ReplyDelete