Tuesday, 23 October 2012

Bakewell Tart

Bakewell tart je tradicionalna engleska pita još iz 1860. godine.Ime je dobio po gradu Bakewell-u,gde je naravno,nastao sasvim slučajno.Glavna kuvarica nemajući vremena da napravi tart,naredila je svojoj pomoćnici da ga spremi.Ova nemajući iskustva,umesto da pomeša džem od jagoda i fil,namazala je džem na testo.Naravno,tart je odmah postao hit,a ako ga probate videćete i zašto.U gradu Bakewell-u još uvek postoji pekara-poslastičara koja pravi originalan Bakewell Tart.Ja sam iskombinovala nekoliko recepata i dobila ovo...

Bakewell Tart
Please scroll down for English

Sastojci za testo:
  • 200gr brašna
  • 75gr maslaca
  • 40gr šećera
  • 1 žumance
  • 3 kašike mleka
  • rendana kora od 1 limuna
za fil:
  • 4-5 kašika džema od jagode
  • 130gr maslaca
  • 130gr žutog šećera
  • 3 jaja
  • 150gr pirinčanog brašna*
  • 4 kašike mlevenog badema
  • nekoliko kašika listića badema
Priprema:
Od brašna i hladnog maslaca napraviti mrvice,pa dodati ostale sastojke i zamesiti testo.Uviti ga u foliju i ostaviti u frižideru na 30'.
Ohlađeno testo razvući u podmazan pleh prečnika 23-24cm i izbockati ga viljuškom.Na njega namazati džem od jagoda.
Za fil,umutiti maslac i šećer,dodati jaja,brašno i bademe.Sipati fil na džem i posuti listićima badema.
Peći u zagrejanoj rerni na 190C 40' da porumeni.Posuti šećerom u prahu.

*Pirinčano brašno možete zameniti i mlevenim bademima

Bakewell Tart

Ingredients for the pastry:
  • 200gr flour
  • 75gr butter
  • 40gr sugar
  • 1 egg yolk
  • 2 tbsp milk
  • grated zest from 1 lemon
for the filling:
  • 4-5 tbsp strawberry jam
  • 130gr butter
  • 130gr brown sugar
  • 3 eggs
  • 150gr rice flour*
  • 4 tbsp ground almonds
  • a few tbs of flaked almonds
Directions:
Rub the butter into the flour until the mixture resembles fine breadcrumbs.Mix the sugar,egg yolk,milk and lemon zest.Knead the pastry,wrap in the foil and chill for 30'.
Roll the pastry to the greased 23-24cm tart pan.Prick it all over with a fork and spread with the jam.
For the filling,cream the butter and sugar until fluffy.Add the eggs,flour and almonds.Pour the filling over the jam and sprinkle with the flaked almonds.
Bake in the preheated oven to 190C for 40' until golden brown.Dust with powdered sugar.

*Rice flour can be substitute with the ground almonds






12 comments:

  1. Najbolje stvari nastaju slucajno:) jako fino:)

    ReplyDelete
  2. divan tart, volim ovakve kolače i jako je fotogeničan :)

    ReplyDelete
  3. E svaka ti čast na prvoj slici kako si uspela da fotkaš i da sipaš i šećer u prahu. Fenomenalno! Ranije sam volela voćne torte, pa kremaste kolače, onda su došle na red jače torte a sada sam zaražena tartevima, ali kvalitetnim baš kao što je ovaj.

    ReplyDelete
  4. Odlične fotke, a i tart zvuči super!

    ReplyDelete
  5. Divna je, prva slika baš obara sa nogu :)

    ReplyDelete
  6. Ovo je pravi tart za uzivanje, onako u kisno popodne i uz soljicu toplog vocnog caja.:))

    ReplyDelete
  7. Prekrasan presjek, obožavam džemove u kolačima!

    ReplyDelete
  8. Deluje vrlo ukusno :) i verujem da jeste takav :)

    ReplyDelete
  9. odlicno izgleda! posto sam trenutno u fazi da stavljam rizino brasno u sve i svasta, mislim da ce i ovaj kolac naci svoje mjesto u nekom nedeljnom eksperimentu!

    ReplyDelete
  10. izgleda ukusno kakav ustvari i jest, sve prekrasno

    ReplyDelete