Saturday 6 October 2012

Hleb sa posebnom koricom / Special Crust Bread

Kod kuvanja me fascinira to što promena samo jedne sitnice utiče na celokupni krajnji ishod jela.U ovom slučaju,to je samo premazivanje običnog hleba belancetom.Ishod je mekani hleb sa blago krckavom korom kome nijedan kupovni hleb nije ni prineti.Dugo ga već spremam i spada u jedne od omiljenih u mojoj porodici.

Hleb sa posebnom koricom
Please scroll down for English

Potrebno za testo:

  • 25gr svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 200ml tople vode
  • 300-350gr brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
za premazivanje:

  • 1 belance
  • 1 kašika hladne vode
  • 1 kašika kukuruznog hleba
Priprema:
U toploj vodi sa šećerom razmutiti kvasac i ostaviti da zapeni.
Posebno pomešati brašno,ulje i so,pa sa naraslim kvascem zamesiti testo.Testo je mekano,ali se ne lepi,pa po potrebi dodati još brašna.Nauljiti posudu i ostaviti testo da naraste pokriveno krpom.
Premesiti testo i ostaviti ga da raste još 30'.
Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje i posuti kukuruznim brašnom.
Naraslo testo premesiti i oblikovati u veknu.Prebaciti ga na pleh i ostaviti još jednom da naraste.
Zagrejati rernu na 200C.
Pomešati belance i vodu,premazati hleb i oštrim nožem napraviti rezove.Peći hleb da lepo porumeni.Pečen hleb odmah prebaciti na žicu da se prohladi.


Special Crust Bread

Ingredients:

  • 25gr fresh yeast
  • 1 tbsp sugar
  • 200ml warm water
  • 300-350gr flour
  • 2 tbsp oil
  • 1 tsp salt
for the glaze:

  • 1 egg white
  • 1 tbsp cold water
  • 1 tbsp corn flour
Directions:
In a warm water dissolve the sugar and yeast and let stand until foamy.
In a separate bowl,mix the flour,oil and salt and with yeast knead the dough.The dough is soft,but not sticky so if necessary add some more flour.Grease the bowl and let the dough rise until doubled in size.Cover the bowl with the kitchen towel.
Knead the dough again and let stand for 30'.
Line the baking pan with parchment paper and sprinkle with the corn flour.
Knead the dough again and shape in a loaf.Transfer to the pan and let it rise again.
Preheat the oven to 200C.
Mix the egg white and water and brush the bread.With the sharp knife make some cuts.Bake the bread until golden brown.Transfer the bread to the cooling rack to cool slightly.




21 comments:

  1. Tako mi je drago sto si stavila ovaj recept. To je nas omiljeni hleb, predivan je, ne prestajem da ga pravim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ti si me i podsetila pre neki dan na njega.Steta da ga nemam i ovde :)

      Delete
  2. Pravi domaći kruh, znaš da ga već dugo nisam pekla.Ne osjeti se miris pečenog kruha u kući moram to promijeniti.

    ReplyDelete
  3. Odlicno izgleda! Mislim da je bio i na Coolinarici. Sta mislis moze li ovo sa mjesavinom bijelog i integralnog posto smo mi potpuno presli na integralne hlebove?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste,to je taj.Sto da ne,u principu koristi koji hoces recept za hleb,samo ga premazi ovako,tu je stos.

      Delete
  4. Interesantan premaz. Obožavam domaći kruh, vjerojatno zato što obično polovica "nastrada" prije nego se ohladi.

    ReplyDelete
  5. Uff, odlično izgleda..a i vidi se ta famozna hruskava korica koju obožavam...

    ReplyDelete
  6. wooow...Simplemente deliciosa muy bien elaborada, la haré ,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
  7. stvarno ukusno izgleda ta korica.. ja koricu volm vise od sredine, i ako nije bar malo hrskava onda najcesce kruh ni ne jedem..

    ReplyDelete
  8. baš lijepo hrskavo izgleda

    ReplyDelete
  9. Znas vec da stalno isprobavam nove hlebove. Moram i ovaj, obavezno! :)

    ReplyDelete
  10. Ha, super fora to sa beloabcetom!
    Obavezno ću isprobati!

    ReplyDelete
  11. Obožavam kada zamiriše domaći kruh, a ovaj tako dobro izgleda i korica mu je baš posebna !

    ReplyDelete
  12. Irena, jel se ovde posipa kukuuzno brašno, pa onda seče (ne piše u receptu) Mnogo ti dobro izgleda. Piše 1 kašika kukuruznog hleba, vidim u prevodu je kukuruzno brašno, jer to belo kukuruzno brašno, žuto ili palenta ona kupovna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kukuruzno brašno se posipa samo po papiru,ne hlebu.Ja obično koristim žuto,osim kad pravim onu tvoju pitu.Samo zbog nje uvek imam i belo u frižideru.

      Delete
    2. E vidiš kad nisam pročitala recept do kraja. Hvala!

      Delete
  13. Irena, koliko otprilike peces ovaj divan hljebic?

    ReplyDelete
    Replies
    1. O,stvarno nemam predstavu.Otprilike 30',treba da lepo porumeni.

      Delete