Odmor je i zvanično gotov! Bilo je to lepih i napornih mesec dana.Za mene u potpunosti važi izreka:" Svuda prođi-kući dođi".Ja sam vam ipak kućna buva i jedva sam čekala povratak kući.
Ostala sam vam dužna recept za žerbo tortu.Pravila sam je nekoliko dana pre odlaska na more dragom za rođendan.Recept je mamin,pravljen godinama.Ovo je druga naša omiljena torta (prva je Esterhazi),a jako je zahvalna za veća slavlja,jer je potrebno napraviti je barem 2 dana ranije da bi se ukusi potpuno stopili.Presek torte mi je malo mrljav,ali moji najdraži su već postali nestrpljivi.
Žerbo torta
Please scroll down for English
Potrebno za kore x3:
Zagrejati rernu na 180C.
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg.Posebno pomešati orahe i brašno,pa dodati u belanca i lagano promešati.Peći koru prečnika 23cm dok ivice blago porumene.Izvaditi i potpuno ohladiti.Ponoviti još dva puta.
Kada su kore pečene i ohlađene,istopiti šećer i brzo preliti i razmazati preko svake kore.
Istopiti čokoladu i puter i preliti i razmazati preko kora.Ostaviti ih da se ohlade.
Za fil,umutiti penasto žumanca i šećer,pa skuvati na pari.Ohladiti.Posebno umutiti maslac i sjediniti sa žumancima.Dodati i nekoliko kašika kafe (počnite sa 2,pa dodajte po ukusu).
Svaku koru i celu tortu premazati filom.Dobro ohladiti.
Zserbo Cake
Ingredients for the sponge x3:
Preheat the oven to 180C.
Mix the egg whites and sugar until stiff peaks forms.In a separate bowl mix the walnuts and flour.Add it to the egg whites and gently mix.Bake the sponge 23cm in a diameter until lightly golden on the edges.Cool.Repeat this procedure two more times.
When the sponges are cooled,melt the sugar and quickly spread it on all the three sponges.
Melt the chocolate and butter and spread it on the sponges.Leave to cool.
For the filling,whisk the egg yolks and sugar and cook it on the steam until risen and thicken.Leave to cool.
In a separate bowl,whisk the butter until fluffy and add it to the egg yolks.Finally add the coffee (start with 2 tablespoons and add it by the taste).
Spread the filling on each cake layers and frost the entire cake with the filling.Cool completely.
Ostala sam vam dužna recept za žerbo tortu.Pravila sam je nekoliko dana pre odlaska na more dragom za rođendan.Recept je mamin,pravljen godinama.Ovo je druga naša omiljena torta (prva je Esterhazi),a jako je zahvalna za veća slavlja,jer je potrebno napraviti je barem 2 dana ranije da bi se ukusi potpuno stopili.Presek torte mi je malo mrljav,ali moji najdraži su već postali nestrpljivi.
Žerbo torta
Please scroll down for English
Potrebno za kore x3:
- 4 belanaca
- 4 kašike šećera
- 100gr mlevenih oraha
- 1 kašika brašna
- 300gr šećera
- 100gr čokolade za kuvanje
- 100gr maslaca
- 12 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 250gr maslaca
- nekoliko kašika hladne jake crne kafe
Zagrejati rernu na 180C.
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg.Posebno pomešati orahe i brašno,pa dodati u belanca i lagano promešati.Peći koru prečnika 23cm dok ivice blago porumene.Izvaditi i potpuno ohladiti.Ponoviti još dva puta.
Kada su kore pečene i ohlađene,istopiti šećer i brzo preliti i razmazati preko svake kore.
Istopiti čokoladu i puter i preliti i razmazati preko kora.Ostaviti ih da se ohlade.
Za fil,umutiti penasto žumanca i šećer,pa skuvati na pari.Ohladiti.Posebno umutiti maslac i sjediniti sa žumancima.Dodati i nekoliko kašika kafe (počnite sa 2,pa dodajte po ukusu).
Svaku koru i celu tortu premazati filom.Dobro ohladiti.
Zserbo Cake
Ingredients for the sponge x3:
- 4 egg whites
- 4 tbsp sugar
- 100gr ground walnuts
- 1 tbsp flour
- 300gr sugar
- 100gr dark chocolate
- 100gr butter
- 12 egg yolks
- 12 tbsp sugar
- 250gr butter
- a few tbsp of cold strong black coffee
Preheat the oven to 180C.
Mix the egg whites and sugar until stiff peaks forms.In a separate bowl mix the walnuts and flour.Add it to the egg whites and gently mix.Bake the sponge 23cm in a diameter until lightly golden on the edges.Cool.Repeat this procedure two more times.
When the sponges are cooled,melt the sugar and quickly spread it on all the three sponges.
Melt the chocolate and butter and spread it on the sponges.Leave to cool.
For the filling,whisk the egg yolks and sugar and cook it on the steam until risen and thicken.Leave to cool.
In a separate bowl,whisk the butter until fluffy and add it to the egg yolks.Finally add the coffee (start with 2 tablespoons and add it by the taste).
Spread the filling on each cake layers and frost the entire cake with the filling.Cool completely.
He, he, kad sam prvi put pravila tu tortu mogla se sjekirom sjeći, a gosti su dobijali obavezno i čašu soka da bi zalivajući zalogaj mogli je pojesti. To je bilo prije nekih 16 ili 17 godina, našla sam recept u novinama pod nazivom Potkovica torta, a kako mi je bilo malo šećera da prelijem sve tri kore, ja sam ono količinu za tri kore skrkala na jednu, tako i na ostale dvije. Nisam je od tada pravila ali sam je jela odlična je.
ReplyDeleteČini mi se da ima puno posla oko ove torte. Jako lijepo izgleda!
ReplyDeletePresek je fenomenalan.Jako mi se svidja torta. U principu kao i kod svake ima posla ali to su prave staredivne tortte!
ReplyDeletePravi klasik i vrlo fina tortica, svidja mi se kako si napravila dekoraciju na vrh... welcome back!:)))
ReplyDeleteNisam nikad pravila ovu tortu, ali jako je lepa. Bas volim te starinske torte, prave bombe... :) Samo, ko ce cekati dva dana do probe... :)
ReplyDeleteTakve torte obožavam, kore su predivne i mama mi ih je uvijek radila za rođendanske torte :) Divno je ukrašena :)
ReplyDeleteoko ove se torte sigurno vrijedi potruditi!
ReplyDeleteProšle godine u ovo doba sam se žalila kako dugo, dugo nisam dobila recept za neku dobru tortu. A ono najednom - navala dobrih recepata. Vrlo mi se dopada i sigurno ću je praviti, mnogo volim dodir kafe u torti. I presek izgleda vrlo lepo, a i dopada mi se ovo sa čekanjem, izeš one recepte koji moraju na dan slave da se prave :-)
ReplyDeleteOvo je i moja omiljena torta, posle tvoje Esterhazice ;))
ReplyDeleteObozavam je. Kad krcne karamel, pa se istopi cokolada, pa bogata krema i korice...Divotica :)))
prekrasna je torta, baš prava torta! ja jako volim ove kreme s kavom, ma obožavam :)
ReplyDeletemoj odmor tek počinje, jedva sam dočekala
Baš prava torta s jakim okusom oraha i fine čokolade a slikica samo da ih gledam i gledam.
ReplyDeleteAuh. Ako onaj karamel među korama krcne malo, dok se jede, ja se predajem odmah!
ReplyDeleteI divim se kako si lepo namazala fil po obodu.
I bežim sad odavde, jer je jedva 9h ujutru :)))
Vec dugo merkam ovaj recept, cini mi se da je fenomenalan i zelim da ga pravim. Jedino sto me muci,to je grilijaz da ga necu moci ugoditi kako treba i da ce zbog toga biti jako tvrdo.Dajte savet!
ReplyDeleteNe znam šta bih vam rekla.Pridržavajte se količine i tortu napravite dva dana ranije,tako će grilijaž omekšati.I pre služenja izvadite par sati ranije iz frižidera.Srećno,pa mi javite utiske :)
Delete