Saturday 14 July 2012

Pečena limun rikota sa voćnim kompotom / Baked Lemon Ricotta With Poached Fruit

To je to,poslednji post pre odlaska na more!
Za danas,nudim vam jednu osvežavajuću brzu letnju poslasticu.Recept je iz martovskog broja magazina 'Cuisine'.
Svima želim lep provod ma gde bili i ma šta radili i čitamo se opet za mesec dana.Puno pozdrava od Irene!!!


Pečena limun rikota sa voćnim kompotom
Please scroll down for English


Potrebno za limun rikotu:
  • 400gr rikote
  • 3 jaja
  • 50gr šećera
  • 1 kašika brašna
  • rendana kora od jednog limuna
za kompot:
  • 1 kg voća (kajsije,nektarine,šljive,breskve)
  • 50gr šećera
  • sok od jednog limuna
  • vanila
Priprema:
Zagrejati rernu na 160C.Podmazati male kalupe za sufle ili kalup za mafine.

Umutiti rikotu,jaja,šećer,brašno i koru limuna.Sipati u modle i peći 25'.Izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi.
Za kompot,pomešati 1 šolju vode,šećer,sok od limuna i vanilu.Staviti da proključa,pa ubaciti očišćeno i isečeno voće.Kuvati na laganoj vatri oko 10'.Ohladiti.
Izvaditi rikotu iz modle,prebaciti na tanjir i servirati uz kompot.


Baked Lemon Ricotta With Poached Fruit


Ingredients for the lemon ricotta:
  • 400gr ricotta
  • 3 eggs
  • 50gr sugar
  • 1tbsp flour
  • grated zest of one lemon
for the poached fruit:
  • 1kg stone fruit (apricots,nectarines,plums,peaches)
  • 50gr sugar
  • juice of one lemon
  • vanilla
Directions:
Preheat the oven to 160C.Butter the souffle ramekins or muffin tins.
Whisk together the ricotta,eggs,sugar,flour and zest.Divide the mixture into prepared tins.Bake for 25'.Take it out from the oven and let cool completely.
For the poached fruit,mix1 cup of water,sugar,lemon juice and vanilla and bring to a boil.Add the stoned and halved fruit and simmer for 10'.Cool completely.
Take the baked ricotta from the molds,arrange it on the plates and served with poached fruits.



14 comments:

  1. Ovako pečena ricotta bi odlično išla i uz klasični voćni umak. Lijepo se provedi na godišnjem!

    ReplyDelete
  2. Savršen desert, lijep odmor želim! :)))

    ReplyDelete
  3. Prekrasno izgleda! želim ti dobro brčkanje i da se pošteno odmoriš:)

    ReplyDelete
  4. Predivni mini cheesecake-ici. Zelim ti lep provod:)

    ReplyDelete
  5. krasan receptić, ugodan odmor želim!

    ReplyDelete
  6. Odlična kombinacija a naročito mi se ovaj kompot dopada. Ne zam koju rikotu kupuješ. Ja sam je pravila i ok je. Danas sam kupila neku Adut i grozna je onako kisi izgleda da je prevrela. Savršen letnji desert.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelena,kad su takve stvari u pitanju,ja najvise volim Ella sir.Ima bas blag ukus i nije kisela.Adut sam jednom kupila i nikad vise.

      Delete
  7. Ugodan odmor i veselim se novim receptićima poput ovog.

    ReplyDelete
  8. Lepo se odmori. Prelep dezert, bas lagan, letnji. :)

    ReplyDelete
  9. Savršena poslastica koju ću rado pripremiti i probati, baš volim ovakve deserte i ovo prekrasno izgleda !
    Dobar i lijep odmor ti želim !!

    ReplyDelete
  10. Predivno, pravi ljetni osvježavajući desert.

    ReplyDelete
  11. Ovo bi mi mogao pstati omiljeni desert! :) Prekrasne fotke!

    ReplyDelete
  12. lijep odmor želim i čekam recepte poslije godišnjeg

    ReplyDelete