Thursday 14 June 2012

Slatki ravioli / Sweet Ravioli

Jagoda i trešanja više gotovo i da nema na pijacama.Barem ovde kod mene.I ove godine su mi prošle strašno brzo.Toliko sam ideja imala sa njima koje nisam uspela da sprovedem u delo.Zato hvatam zadnji voz za ovomesečnu igricu Ajme koliko nas je.Domaćica je Petra,a tema su upravo trešnje.
Za ove slatke raviole,koristila sam jedno od mojih omiljenih testa,koje se pravi sa krem sirom.Neodoljivo podseća na lisnato testo,ali nema dosadnog premazivanja i preklapanja.Lako se sa njim radi,bitno je samo da se dobro ohladi.Za fil sam ukuvala trešnje sa šećerom i gustinom,ali pošto nema šećera u testu,plašila sam se da neće biti dovoljno slatke.Zato sam ih uvaljala u cimet i šećer i moram priznati da se cimet i trešnje odlično slažu.
Oprostićete mi što su kolačići malo neuredni,ali juče sam se gadno posekla (maltene cela desna ruka mi je u zavoju),tako da mi je tokom pripreme pomogla moja Milica.


Slatki ravioli
Please scroll down for English


Potrebno za testo:
  • 200gr hladnog isečenog maslaca
  • 200gr krem sira
  • 200gr brašna
za fil:
  • 300gr trešanja,bez koštica
  • 100gr šećera
  • 2 kašike gustina
i još:
  • 100gr šećera
  • 1 kašičica cimeta
Priprema:
Ubaciti sastojke za testo u multipraktik i pulsirajte dok se ne napravi kugla testa.Ili ako ne koristitte multipraktik,ubacite brašno i maslac u činiju i prstima napravite mrvice.Dodajte krem sir i umesite testo.Testo je dosta mekano i ne treba ga puno mesiti,samo toliko da se povežu sastojci.Umotati ga u foliju i ubaciti u frižider na minimum 4 sata,a najbolje je preko noći.
Za fil,stavite trešnje u šerpicu i zagrevajte ih na srednjoj vatri neprestano mešajući dok ne počnu da puštaju sok.Zatim pojačajte vatru i poklopite.Kuvajte ih dok ne omekšaju,često mešajući.Potrebno je oko 10'.Posebno pomešati šećer i gustin,ubaciti u trešnje i prokuvajte još par minuta.Usitnite masu pomoću štapnog miksera.Fil ohladite.
Na pobrašnjenoj površini,razvući tanko testo i seći ga na kvadrate 4x4cm ili veće.Staviti po malo fila i preklopiti.Pritisnuti ivice da se spoje.Uvaljati ih u mešavinu šećera i cimeta i staviti u frižider na 10'.
Za to vreme zagrejati rernu na 200C.Peći kolače najviše 15'.Ohladiti ih.

Sweet Ravioli

Ingredients fir the dough:
  • 200gr cold chopped butter
  • 200gr cream cheese
  • 200gr flour
for the filling:
  • 300gr pitted sweet cherries
  • 100gr sugar
  • 2 tbsp cornstarch
and:
  • 100gr sugar
  • 1 tsp cinnamon
Directions:
Put all the dough ingredients into your food processor and pulse until the dough is formed into the ball.Or if you don't use the food processor,put in a kneading bowl the butter and the flour and rub it with your fingertips until mixture resembles coarse bread crumbs.Then add the cream cheese and knead the dough.The dough is sticky and don't work with it too much.Wrap it into a plastic foil and put in a a fridge for at least 4 hours,preferably overnight.
For the filling,put the cherries into a saucepan and heat them up on a middle heat until they release their juice,stirring all the time.Then turn up the heat,cover and let them cook until tender,stirring frequently. They will need like 10' or so.In a separate bowl,mix the sugar and cornstarch,add it to the cherries and cook for a couple of minutes.Using your hand mixer chopped the cherries.Cool the filling.
On a floured surface,roll the thick dough and cut it into a 4x4cm or larger rectangle.Put some filling and fold it.Pinch the edges to seal.Roll it into a sugar/cinnamon mixture and put into the fridge to cool for 10'.
Meanwhile,preheat the oven to 200C.Bake the cookies no more then 15'.Cool completely.



15 comments:

  1. Baš šarmantno izgledaju. Nadam se da će posjekotina brzo proći!

    ReplyDelete
  2. Mogla bi ovo danas da probam. jako dobro zvuci!

    ReplyDelete
  3. Odlično! Radila sam već ovakvo tijesto s raznim punjenjima, ali nikad sa svježim voćem. Želim ti brz oporavak!

    ReplyDelete
  4. Prefino, jako su slatki :)

    ReplyDelete
  5. Perfektno! Volim što su sa cimetom :).

    ReplyDelete
  6. Jako mi je zanimljivo testo sa krem sirom. Pravim neko slano koktel pecivo na sličan fazon - jednaki odnos fete brašna i margarina i ide 1 prašak za pecivo. Što kažeš, lista se kao lisnato.

    Kombinacija trešanja ili višanja i cimeta je skroz po mom ukusu. Pravila sam Sorbe od trešanja prekjuče i obavezno cimet dodala.
    Ne znam da li podrazumevaš ili ne praktikuješ ... namaži testo sa neumućenim belancem ili vodom jer će se bolje zalepiti krajevi.

    Želim ti brz oporavak! Posekotine na šakama znaju da budu mnogo nezgodne. Prištedi se malo da ti brže zaraste.

    ReplyDelete
  7. Draga Irena, zelim ti brz oporavak. A ravioli izgledaju super.

    ReplyDelete
  8. Žao mi je zbog povrede. Slatki ravioli izgledaju ooodlično.

    ReplyDelete
  9. krasno voćno punjenje u prkhkim raviolima.
    nedavno se moj suprug porezao i baš smo komentirali kako je kao bez jedne ruke, kod njega je u pitanju bila lijeva

    ReplyDelete
  10. Pre svega ti zelim brz oporavak! Ravioli izgledaju preukusno. Ovo testo i ja koristim za izradu onih pogacica koje zovu "koliko-toliko" i znam da je fenomenalno:)

    ReplyDelete
  11. ovo bi bqš moglo biti fino..i ja sam danas radila nešto brzo za tu igricu samo moram sastaviti post :)

    ReplyDelete
  12. Ovako nešto još nisam jela, jako mi se sviđa :)

    ReplyDelete
  13. Zelim ti da se sto pre ruka zaceli, vazno je da su svi prstici na broju... saljem veliki pozdrav tebi i Milici, i mogu ti reci da ovi ravioli izgledaju za cistu desetku!:)))

    ReplyDelete
  14. Wow! This blog looks exactly like my old one! It's on a entirely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

    Feel free to surf to my webpage :: adoption gifts for girls

    ReplyDelete