Žale mi se ukućani da odavno nisam pravila ništa čokoladno.E pa kad je tako,zasučem rukave i napravim kolač sa skoro pola kilograma čokolade.Jak,prejak kolač,koji se konzumira u malim dozama.Za one koji vole prave čoko kolače,savršena poslastica.
Još jedan čokoladni kolač
Please scroll down for English
Potrebno za kolač:
Još jedan čokoladni kolač
Please scroll down for English
Potrebno za kolač:
- 350gr čokolade za kuvanje (oko 50% kakaoa)
- 250gr maslaca ili margarina
- 120gr šećera
- 125ml slatke pavlake (nezaslađene)
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 100gr čokolade za kuvanje
- 125gr slatke pavlake (nezaslađene)
- prstohvat soli
Zagrejati rernu na 150C.
Mešati na pari čokoladu i pavlaku da se čokolada otopi,dodati maslac i sve mešati da se otopi i sjedini.Skloniti sa pare.
Posebno umutiti jaja sa šećerom u penastu masu,pa ih dodati u čokoladu.Ne obrnuto,inače će čokolada pasti na dno.Dodati i so.
Pleh za pečenje prečnika 24-26cm obložiti papirom za pečenje.Pleh staviti u veći pleh koji je do pola napunjen vrelom vodom.Sipati masu u pleh i sve staviti u rernu da se peče 45'.Isključiti rernu i ostaviti pleh u njoj još 1 sat.Izvaditi iz rerne i ohladiti nekoliko sati u frižideru.
Za glazuru,zagrejati pavlaku do pred ključanja,pa preliti preko usitnjene čokolade i mešati da se otopi.Dodati prstohvat soli.Preliti preko kolača i vratiti u frižider na jedno 30'.
Just Another Chocolate Cake
Ingredients:
- 350gr semisweet baking chocolate (about 50% cocoa)
- 250gr butter or margarine
- 120gr sugar
- 125gr heavy cream
- 6 eggs
- a pinch of salt
- 100gr semisweet baking chocolate (about 50% cocoa)
- 125gr heavy cream
- a pinch of salt
Preheat the oven to 150C.
Put a large pan filled with boiled water on the heat.Put another bowl with chocolate and cream over it (don't let it touch the water) and stir until the chocolate is melted.Add the butter and stir until it's melted.Remove the bowl.
In another bowl,whisk the eggs and sugar until the mixture is fluffy and pale.Add it to the chocolate mixture.Not the another way around or the chocolate will fall to the bottom.Add a pinch of salt.
Line a round baking pan (24-26cm in diameter) with parchment paper.Put the pan in a bigger pan filled half way with the boiling water.Pour the mixture into the pan and bake for 45'.Turn off the heat and let the cake sits in the oven for 1 hour.Remove from the oven and chill for a couple of hours.
For the glaze,heat the cream until almost boiled and pour over the chopped chocolate.Stir until the chocolate is melted.Add the pinch of salt.Pour over the cake and chill for 30'.
Odličan, po mom ukusu!
ReplyDeleteOdličan, baš mi se svidja. :)
ReplyDeleteVidi se da je socna!
ReplyDeleteOvo je definitivno kolač za mene!!!! Obožavam jaki čokoladni okus u kolačima i ovakve čoko bombe mi se baš sviđaju.
ReplyDeleteNema do kolača od čokolade, ovaj tvoj je prava čokoladna fantazija :)
ReplyDeletePrava čoko bomba!
ReplyDeleteIzgleda mi jako sočno i mislim da bi moglo biti jakooo fino!
ReplyDeleteBombastičan kolač!
Darivanje na mom blogu.. http://artonmyway95.blogspot.com/
ovo je prava čokoladna bomba!!kod mene vrijedi pravilo, kad je u pitanju čokolada, što više to bolje!
ReplyDeleteKako djeluje sočno,odlična je!
ReplyDeleteKad bi ovo bio "još samo jedan čokoladni kolač" meni ne bi sline curile! :D Predivan je! :)
ReplyDeleteIrena, odmah sam je snimila pod imenom 'Irenina carska bomba'. Irenina jer je tvoj recept, jer je carski raskošna a međ' ostalim je i energetska bomba:-)))
ReplyDeleteOdlican je, deluje bas socno i brzo se priprema:)
ReplyDeleteprava čokoladna bomba! obožavam čokoladne kolače kje pojedeš pola parčeta i zavrtiti se u glavi:) Ja pravim sličnu varijantu i svi obožavaju. Verujem da je i ovaj pun pogodak!
ReplyDeleteslažem se, ako je čokoladno, nek je čokoladno do kraja :)
ReplyDeleteUh, mocan kolac... :)
ReplyDeleteDovoljno je reci SAVRSEN:))
ReplyDeletePrava čokoladna bomba... predivno izgleda!
ReplyDeleteČokoladnih kolača nikada dosta i ako mi nešto onako baš prifali to je neki "čokoladni zalogaj". Odličan kolač i super mi izgleda !
ReplyDelete