Tuesday 13 September 2011

Crème fraiche i piletina/Chicken and Crème fraiche

Pre nekog vremena,probala sam da napravim crème fraiche po nekom receptu s net-a.Bio je taaako komplikovan:kuvalo se nešto do određene temperature,pa se hladilo do opet određene temperature,pa se cedilo,opet kuvalo,hladilo i tako unedogled.Na kraju sam dobila nešto što nije ličilo ni na šta i završilo je u kanti.Sledećeg puta sam rešila da konsultujem stručnjaka i to Davida Leibowitz-a.Čovek lepo kaže pomešati 250ml neutralne pavlake za kuvanje sobne temperature i 2 kašike kefira,pokriti plastičnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi.Posle 12 sati promešati i dobili ste divan domaći crème fraiche.Jednostavno.Koristila sam ga puno puta,što u slanim što u slatkim jelima,a ovoga puta sam ga ubacila u piletinu s limunom.Savršeno se uklopilo!

Piletina i Crème fraiche
Please scroll down for English

Sastojci:
  • 8 komada piletine(batak,karabatak)
  • 5 većih krompira
  • 1 veći crveni luk
  • 1 limun
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • so,biber
  • 2-3 kašike Crème fraiche

Priprema:
Piletinu začiniti po ukusu i propržiti na maslacu i ulju da porumeni.U činiji pomešati krompir i luk isečene na veće komade, limun isečen na kolutiće,so,biber i sirće.Masu sipati u podmazanu vatrostalnu posudu,a odozgo poređati piletinu.Ubaciti u zagrejanu rernu na 200C i peći 50'.Izvaditi piletinu, rernu pojačati na 220C i vratiti krompir još 10-tak minuta.Izvaditi iz rerne,vratiti piletinu,ubaciti crème fraiche i sve promešati.Vratiti u isključenu rernu na još 5' da se pavlaka zagreje i sve sjedini.Prijatno!
Chicken and Crème fraiche
Ingredients:
for Crème fraiche:
  • 250ml heavy cream,room temperature
  • 2 tbsp buttermilk
for chicken and  Crème fraiche:
  • 8 chicken pieces (legs,thighs )
  • 5 large potatoes
  • 1 large onion
  • 1 lemon
  • 2 tbsp aceto balzamico
  • salt,pepper
  •  2-3 tbsp Crème fraiche
Directions:
For Crème fraiche mix heavy cream and buttermilk,cover with foil and leave it at room temperature.After 12 hours whisk it with a spoon and you've got a wonderful homemade cream.
For chicken,seasoned meat with salt and pepper.Fry it in a little butter and oil until is browned a little.In a bowl,mix the potatoes and onions cut into chunks,add slices of lemon,salt,pepper and aceto balzamico.Put the mixture in a greased ovenproof dish and arange chicken on top.Put it in a preheated oven to 200C and bake it for 50'.Remove the chicken,increase the oven to 220C and put potatoes back for 10'.Take it out of the oven,return the chicken and put the Crème fraiche.Mix it all together and return back to oven for another 5' to warm up the cream.Enjoy!







10 comments:

  1. Za creme fraiche sam čula ali nemam pojma kakvog je ukusa. Moram da probam.

    Irena, jesi nova u blogerskim vodama, ali si dobrodošla ako želiš da se družiš sa nama u subotu 17 septembra na Adi u Bg
    http://kuvarigrice.blogspot.com/2011/09/novo-okupljanje-food-blogera-na-adi-17.html

    ReplyDelete
  2. Ovo mora da je jako fino (osobno, ne jedem ništa s perjem, ali pripremam za familiju). Baš mi se sviđa. I super da imamo još jednu članicu naše, ah, internacionalne :))) zajednice!

    ReplyDelete
  3. Super, super... moraću napraviti creme fraiche...

    ReplyDelete
  4. Jelena,hvala na pozivu,ali obaveze... (čitaj-dvoje dece)

    ReplyDelete
  5. Ja mislim da je creme-fariche slican nasem mileramu?Ali samo slican:)Odlican recept:)

    ReplyDelete
  6. E, puno hvala na receptu za creme fraiche! Definitivno cu ga praviti! :) A i ova piletina je bas fina... :)

    ReplyDelete
  7. Dzoli,jeste sličan,ali je kremastiji i manje kiseo.Nekako je neutralan.Meni se sviđa :)

    ReplyDelete
  8. Savršeno, i ja ću probati napraviti svoju kremu!

    ReplyDelete
  9. Meni su kremovi i namazi, koje jedem u restoranima, i uvek pokusam da slicno napravim kod kuce, dosta komplikovani, nikad mi ne bude kao njihovo. Ali ovo mi deluje lepo i ukusno, i promena uz piletinu sa kojom uvek jedem krompir i spanac :)

    ReplyDelete
  10. Ovaj krem sa pravila skoro i malo je reci da sam odusevljena, sto ja sto moji ukucani a ima nas podosta. Puno hvala na receptu! :)

    ReplyDelete