Lično,mislim da je greh stavljati voće kao što su borovnice u kolače koji se termički obrađuju.Isuviše je to dragoceno i skupo voće,a bogami i sve ga je teže naći.Ako već imam sveže borovnice uvek ću ih radije dati deci da ih pojedu,nego ih stavljati u kolače.Izuzetak od tog pravila su ovi kolačići i to iz dva razloga.Prvo,zato što ih ovde ide jako malo,samo 100gr,a drugo,zato što su stvarno ukusni.Borovnice,testo je samo sa belancima,bademi i bela čokolada.Verujte mi,savršeno...Recept je iz knjige "Special Cupcakes".
Cupcakes sa borovnicama i belom čokoladom
Please scroll down for English
Sastojci:
- 150gr omekšalog maslaca
- 150gr šećera
- kora jednog limuna
- 4 belanaca
- 100gr borovnica (dobro oceđenih)
- 75gr brašna
- 120gr blanširanih mlevenih badema
za glazuru:
- 175gr bele čokolade
- 4 kašike slatke pavlake
Priprema
Zagrejati rernu na 180C.Staviti papirnate korpice u modle za mafine (12 komada).
Umutiti penasto maslac i šećer i dodati koru limuna.Borovnice pomešati sa jednom kašikom brašna,pa dodati u maslac zajedno sa ostatkom brašna i bademima.Posebno umutiti belanca u čvrst sneg.Dodati jednu kašiku belanaca u prethodnu masu i energično promešati,a zatim lagano dodati i ostatak belanaca i polako sve promešati.Sipati u korpice skoro do vrha.Peći oko 20-25' da lagano porumene.Ostaviti ih da se ohlade.Za glazuru,na pari otopiti čokoladu i pavlaku i ostaviti da se malo stegne.Obilno premazati kolačiće i ukrasiti po želji.Uživajte!
Blueberry and White Chocolate Cupcakes
Adapted from "Special Cupcakes"
Ingredients:
- 150gr softened butter
- 150gr caster sugar
- finely grated zest of 1 lemon
- 4 egg whites
- 100gr blueberries
- 75 gr plain flour
- 120gr ground almonds
for icing:
- 175gr white chocolate
- 4 tbsp heavy whipping cream
Preheat the oven to 180C.Line a 12-cup muffin tray with paper cases.
Beat the butter and sugar until creamy.Beat in the lemon rind. Dust the blueberries with one tablespoon of the flour.Stir the blueberries into the butter mixture with the rest of the flour and the almonds.In a seperate bowl,whisk the egg whites until standing in soft peaks.Mix in a spoonful of the whisked egg whites to soften the mixture before gently folding in the rest.Spoon the mixture into the paper cases almost to the top.Bake for 20-25' until golden and just firm to touch.Cool on wire rack.
To make the icing,put the chocolate and cream in a heatproof bowl over a pan of simmering water. Leave until the chocolate has melted,stiring until smooth. Remove the bowl and set aside until the icing has thickened sufficiently to spread over the cupcakes.Ice the cupcakes and decorate. Enjoy!
Svidjaju mi se vec na prvi pogled, i po sastojcima i po izgledu, mmmm... samo ovde jos nisam videla sveze borovnice, ali mozda bi se mogle naci smrznute.;))
ReplyDeleteBorovnice obožavam u bilo kojem obliku i svježe i u kolaču, a posebno u ovako krasnim zalogajčićima.
ReplyDeleteO koja divna kombinacija;)
ReplyDeleteSlažem se s tobom, vezano uz voće: jedino ako ga je u izobilju, tada može u kolače, inače je i bolje i zdravije pojesti ga svježeg. Isto tako imaš pravo vezano uz ove divne cupcakes: em izgledaju savršeno, em su sigurno odlični.
ReplyDeleteDivni su! I mi se slazemo za upotrebu voca. Joja je ove godine dobila brdo smokava i nije htela nista praviti od njih. Samo ih je jela i jela i jela onako sveze... Dobro, i meni je dala koju... :)
ReplyDeletePredivan način za utrošiti belance...A i ja voće najviše volim presno i greh mi je stavljati ga u kolače!
ReplyDeleteHvala,devojke :))
ReplyDeletesložila bih se sa tobom, ja prakticiram da se svo voće koje kupim jede isključivo sirovo ili kao sok, osim onog voća koje imam doma u većim količinama, takvo onda potrpam u kolače i razne druge stvari
ReplyDeletecupcakesi su upravo savršeni
Baš su zgodni:) Nemam problema s viškom bjelanjaka, ali recept će dobro doći:)
ReplyDelete