Sutlijaš je slatkiš koji je obeležio moje detinjstvo.Moja mama ga je često pravila,jer bi tako rešila pitanje večere,a i utolila našu želju za nečim slatkim.Najviše sam ga volela vrućeg posutog rendanom čokoladom.Dugo sam ga ja i tako pravila,dok nisam otkrila kombinaciju pirinča i voća.Sada ga uglavnom spremam,leti sa kajsijama ili breskvama,a zimi sa višnjama.Za kraj leta,ponudiću vam...
Puding od pirinča sa kompotom od kajsija
Please scroll down for English
za puding:
- 200gr pirinča
- 700ml mleka
- prstohvat soli
- 190gr šećera
- štapić cimeta
- 220ml slatke pavlake (zaslađene)
za kompot:
- 1/2kg kajsija
- 3-4 kašike šećera
- štapić cimeta
- 2 kašike maslaca
Za kompot,pomešati seckane kajsije,šećer i cimet.Istopiti maslac,ubaciti voće i na jakoj vatri kuvati nekoliko minuta da voće omekša.Prohladiti.
Za puding,pomešati pirinač,mleko,so,šećer i cimet i staviti da proključa.Smanjiti vatru i kuvati dok pirinač ne upije mleko.Prohladiti par minuta,pa ubaciti pavlaku i promešati.Sipati puding od pirinča u čaše,činije...,pa odozgo staviti kompot.Služi se i toplo i hladno.Prijatno!
Rice Pudding With Apricot Compote
Ingredients:
for pudding:
- 200gr rice
- 700ml milk
- a pinch of salt
- 190gr sugar
- one cinnamon stick
- 220ml heavy whipping cream
for compote:
- 1/2kg apricots
- 3-4 tbsp sugar
- one cinnamon stick
- 2 tbsp butter
Directions:
For compote,mix chopped apricots,sugar and cinnamon.Melt the butter,add fruit and cook it over high heat for a few minutes until the fruit is soft.Chill.
For rice pudding,mix rice,milk,salt,sugar and cinnamon and let it boil.Decrease heat and cook until the rice absorbs milk.Chill it for a few minutes,put cream and mix it all together.Pour rice pudding in serving cups,bowls...and put some compote on top.Serve it either warm or cold. Enjoy!

Pa ovaj je najbolje!!!
ReplyDeleteOoo, slatkis koji je uvek tako fin, najvise ga volim sasvim blago zasladjenog pa prelivenog sirupom od visanja...ali nisam ga jos probala sa slatkom pavlakom, i svidja mi se uz dodatak kompota, jednom cu bas ovako napraviti.;))
ReplyDeleteSavrešno za klince, ali uopće nije loše ni za odrasle, hm, da. Uopće ne!
ReplyDeletemi to jednostavno zovemo riža na mlijeku, nije baš često kod nas, ali je odličan slatkiš, a još ove marelice odozgo, predobro
ReplyDeleteNajvise ga volim sa cimetom:))
ReplyDelete