Tuesday, 20 September 2011

Challah

Challah (čitaj Hol-lah ili nešto sliično) je jevrejski praznični hleb.Postoji više oblika ovog hleba.Ja ga najčešće pravim u obliku pletenice.Tri trake predstavljaju istinu,mir i pravdu.Za jevrejsku Novu godinu se pravi u obliku kruga,što simbolizuje kontinuitet u svemu.Posipa se susamom ili makom,a to predstavlja bogatstvo koje pada s neba.Probajte...
Challah
Please scroll down for English
Potrebno:
  • 400gr brašna
  • 20-tak gr svežeg kvasca
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica soli
  • 30gr istopljenog maslaca
  • 2 jaja
  • topla voda (oko 200-300ml)
za premazivanje:
  • 1 žumance pomešano sa kašikom vode
  • mak ili susam

Priprema:
Pomešati kvasac,med,kašiku brašna i malo tople vode i ostaviti da kvasac zapeni.Pomešati brašno, so, maslac,umućena jaja,kvasac i sa toplom vodom zamesiti testo.Prebaciti ga u nauljenu posudu i ostaviti da naraste.Premesiti ga,podeliti na tri loptice i ostaviti ih 10-tak minuta.Od svakog dela napraviti traku,pa ih uplesti u pletenicu. Prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje,pa ostaviti opet da naraste.Premazati žumancetom i peći u rerni zagrejanoj na 200C da lepo porumeni.Prebaciti na rešetku da se hladi.Prijatno!

Challah

Ingredients:
  • 400gr flour
  • 20gr fresh yeast
  • 1 tbsp honey
  • 1 tsp salt
  • 30gr melted butter
  • 2 eggs
  • warm water (200-300ml)
for glaze:
  • 1 egg yolk mix with 1 tbsp water
  • poppy seed or sesame seeds
 Directions:
Mix yeast,honey,1 tbsp flour and a little warm water.Let stand until the mixture shows frothy bubbles, about 10 minutes.Mix flour,salt,butter,eggs,yeast mixture and with warm water make dough.Transfer it to oiled bowl and let it rise.Punch down the dough, knead it a few times. Divide it in three balls and leave them to rest for 10'.Form each ball into a rope,pinch 3 ropes together at the top and braid them.Place them on a baking sheet lined with parchment paper, and let rise until doubled.Brush the egg yolk mixture over the braided challah. Sprinkle with sesame or poppy seeds.Bake it in preheated oven at 200C untill golden brown.Transfer it to a wire rack to cool down.Enjoy!

8 comments:

  1. Vec je skoro zamirisalo sa slike.Mnogo dobar hleb:) probacu;)

    ReplyDelete
  2. Nema boljeg od domaćeg peciva, izvrsno izgleda

    ReplyDelete
  3. Predivan je! Jako lepa pletenica... :)

    ReplyDelete
  4. Un pan exquisito luce hermoso y con rica textura,me encanta abrazos grandes.

    ReplyDelete
  5. odličan kruh, a sviđa mi se što radiš u obliku pletenice

    ReplyDelete
  6. Čini se da je ukusan, baš bi mi sad dobro došao:)

    ReplyDelete
  7. ovo moram da probam ali bez meda.Mislim da nece previse izgubiti na ukusu.

    ReplyDelete
  8. Challah je super za French Toast.

    ReplyDelete