Monday 23 February 2015

Tiramisu u čaši i domaći maskarpone / Tiramisu in a Glass and Homemade Mascarpone

Kud ćete bolji dezert za Dan zaljubljenih od tiramisua? A još ako se i sprema za bukvalno 5 minuta... Ovo je moja ulaznica za igru Ajme,koliko nas je! Domaćica za ovaj mesec je Nataša, a tema je keks.

Tiramisu u čaši
Please scroll down for English

Potrebno za 4 čaše od 200ml:



  • 100gr piškota (jedno malo pakovanje)
  • 1 šolja tople (ne vruće) nes kafe 
  • 1 kašika ruma
  • 500gr maskarponea*
  • 100gr šećera u prahu*
  • vanila
Priprema:
Pomešati kafu u rum.
Umutiti, žicom ne mikserom, maskarpone, šećer u prahu i vanilu.
Slomiti piškote na dva, tri dela, umakati ih u kafu i ređati u čaše, naizmenično sa filom. To je sve!

* Ako vam se ne pravi domaći maskarpone, dobra zamena je i vajkrem.
* Šećer dodajte po ukusu. 

Domaći maskarpone

Potrebno za 250gr :
  • 500ml slatke pavlake (nezaslađene, najbolje Imlekove plave)
  • 1,5 kašika limunovog soka
Priprema
Sipati pavlaku u šerpu i na srednje jačoj vatri zagrevati da bude vrela, ali da ne proključa. Ako imate kuhinjski termometar, temperatura treba da bude oko 88C. Smanjiti vatru, a u pavlaku sipati limunov sok i promešati. Na sasvim laganoj vatri kuvati pavlaku još minut-dva da se zgusne tako da ostavlja trag na varjači. Skloniti sa vatre, pokriti providnom folijom i ohladiti. Prebaciti u frižider na minimum 12 sati.
Cediljku staviti u veću činiju. U cediljku staviti četvorostruku gazu, pa sipati ohlađenu pavlaku. Podići krajeve gaze, skupiti ih i vezati gumicom. Prebaciti u frižider na 12 sati da se cedi. Nakon toga izvaditi iz frižidera i ako ste sve uradili kako treba u činiji bi trebalo da imate nekoliko kašika vode od ceđenja, a u gazi oko 250gr maskarponea. Upotrebiti u roku od 7 dana i čuvati  u frižideru.

Tiramisu in a Glass

Ingredients for 4 glasses of 200ml:

  • 100gr ladyfingers
  • 1 cup of warm nescafé
  • 1 tbsp rum
  • 500gr mascarpone
  • 100gr powdered sugar or by taste
  • vanilla
Directions:
Pour rum in a coffee. 
Whisk mascarpone, sugar and vanilla.
Break the ladyfinger in two,three parts. Dip them in a coffee and arrange in the glasses alternately with the mascarpone. That's it!

Homemade Mascarpone

Ingredients for 250gr of cheese:
  • 500ml heavy cream
  • 1,5 tbsp lemon juice
Directions:
Pout the cream in a saucepan and put on a middle high heat. Heat until hot, but don't let it boil. The temperature should be 88C. Lower the heat and pour a lemon juice in a cream.Stir and cook over a lower heat for minute or two, until it catch the back of the spoon. Remove from the heat, cover with cling foil and cool. Chill for minimum 12 hours.
Pour a colander in a bigger bowl. Put a 4-layer cheesecloth in  a colander, then pour in a chilled cream. Pick up the ends of a cheesecloth and tie with a rubber band. Chill for another 12 hours. Remove from the fridge and you should have a few tablespoon of drained liquid in a bowl and 250gr of mascarpone in a cheesecloth. Use in a week and keep in a fridge.

9 comments:

  1. Divno Irena....obožavam tvoje postovae!!!!
    Kako postižeš tako lepu osvetljenost na fotografijama???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koristim 'homemade' rasvetu od kutija. Hvala!

      Delete
  2. Odlišno i jedno i drugo

    ReplyDelete
  3. Nisam znala da je mascarpone tako jednostavno napraviti. Da ga kupujem kod nas vjerojatno bih tražila jeftiniju varijantu, srećom, kupujem ga u Italiji a tamo je puno jeftiniji

    ReplyDelete
  4. Odlično, jer čini mi se tako jednostavno, a tako fino :) Hvala na sudjelovanju :)

    ReplyDelete