Monday, 23 February 2015

Pogačice / Biscuits

Nemojte da vas od ovog recepta odvrati preklapanje testa. Nije potrebno da budete precizni kao kod lisnatog testa i nema hleđenja testa između. Možda se tako ne čini na prvi pogled, ali u stvari, ima jako malo posla oko ovih pogačica. A verujem da će vam se dopasti... 



Pogačice 
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 280gr brašna
  • 2,5 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 5 kašika hladnog maslaca
  • 180ml buttermilk-a *
  • 3 kašike meda
Priprema:
U činiju prosejte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte kockice maslaca i utrljajte ga da dobijete mrvice. Posebno pomešajte buttermilk i med i dodajte u brašno. Brzo umesite testo, bez mnogo gnječenja, tek toliko da se sastojci povežu. Ostavite ga u frižideru na 10 minuta. 
Zagrejte rernu na 200C.
Ohlađeno testo razvući na pobrašnjenoj površini i preklopiti ga tri puta kao za lisnato (desna strana ka sredini, pa leva ga sredini, pa preklopiti kao knjigu, okrenuti za 90 stepeni, pa opet). Preklopljeno testo razvući na debljinu of 1,5cm. Seći pogačice, poređati ih na pleh obložen papirom za pečenje i peći da porumene.

* Buttermilk se dobija tako što u mlako mleko dodate kašičicu sirćeta, promešate i ostavite 10-tak minuta.

Biscuits

Ingredients:
  • 280gr flour
  • 2,5 tsp baking powder
  • 1/2 tsp salt
  • 5 tbsp cold butter
  • 180ml buttermilk
  • 3 tbsp honey
Directions:
In a bowl, sift the flour, baking powder and salt. Add the diced butter and rub it with your fingertips to get a texture like breadcrumbs. In a separate bowl, mix the buttermilk and honey. Add this to the flour and quickly knead the dough just to incorporate the ingredients. Chill in a fridge for 10 minutes.
Preheat the oven to 200C.
Roll the chilled dough on a floured surface and fold it three times like a puff pastry (right to the middle, left to the middle, then like a book, turn 90 degrees and repeat). Roll the dough into a 1,5cm thickness and cut the biscuits. Arrange them in a pan lined with parchment paper and bake until nicely golden brown.



6 comments:

  1. Čine mi se idealne za doručak, mljac!

    ReplyDelete
  2. Uf, bas su divne! Ko bi im odoleo? Ja ne bih:)

    ReplyDelete
  3. Davno sam imala na blogu sličan recept za klasične pogaćice i znam da zaista nisu zahtjevne, a više su nego odlične. Svima ih preporučam. Mmmmmm, da mi je sada koja tu! :)

    ReplyDelete
  4. Obozavam takve zalogajcice za dorucak, bas si ih fino napravila i svidja mi se sto su neutralni, pa se podjednako dobro slazu sa slatkim i slanim namazima.:)))

    ReplyDelete