Monday, 23 February 2015

Tiramisu u čaši i domaći maskarpone / Tiramisu in a Glass and Homemade Mascarpone

Kud ćete bolji dezert za Dan zaljubljenih od tiramisua? A još ako se i sprema za bukvalno 5 minuta... Ovo je moja ulaznica za igru Ajme,koliko nas je! Domaćica za ovaj mesec je Nataša, a tema je keks.

Tiramisu u čaši
Please scroll down for English

Potrebno za 4 čaše od 200ml:



  • 100gr piškota (jedno malo pakovanje)
  • 1 šolja tople (ne vruće) nes kafe 
  • 1 kašika ruma
  • 500gr maskarponea*
  • 100gr šećera u prahu*
  • vanila
Priprema:
Pomešati kafu u rum.
Umutiti, žicom ne mikserom, maskarpone, šećer u prahu i vanilu.
Slomiti piškote na dva, tri dela, umakati ih u kafu i ređati u čaše, naizmenično sa filom. To je sve!

* Ako vam se ne pravi domaći maskarpone, dobra zamena je i vajkrem.
* Šećer dodajte po ukusu. 

Domaći maskarpone

Potrebno za 250gr :
  • 500ml slatke pavlake (nezaslađene, najbolje Imlekove plave)
  • 1,5 kašika limunovog soka
Priprema
Sipati pavlaku u šerpu i na srednje jačoj vatri zagrevati da bude vrela, ali da ne proključa. Ako imate kuhinjski termometar, temperatura treba da bude oko 88C. Smanjiti vatru, a u pavlaku sipati limunov sok i promešati. Na sasvim laganoj vatri kuvati pavlaku još minut-dva da se zgusne tako da ostavlja trag na varjači. Skloniti sa vatre, pokriti providnom folijom i ohladiti. Prebaciti u frižider na minimum 12 sati.
Cediljku staviti u veću činiju. U cediljku staviti četvorostruku gazu, pa sipati ohlađenu pavlaku. Podići krajeve gaze, skupiti ih i vezati gumicom. Prebaciti u frižider na 12 sati da se cedi. Nakon toga izvaditi iz frižidera i ako ste sve uradili kako treba u činiji bi trebalo da imate nekoliko kašika vode od ceđenja, a u gazi oko 250gr maskarponea. Upotrebiti u roku od 7 dana i čuvati  u frižideru.

Tiramisu in a Glass

Ingredients for 4 glasses of 200ml:

  • 100gr ladyfingers
  • 1 cup of warm nescafé
  • 1 tbsp rum
  • 500gr mascarpone
  • 100gr powdered sugar or by taste
  • vanilla
Directions:
Pour rum in a coffee. 
Whisk mascarpone, sugar and vanilla.
Break the ladyfinger in two,three parts. Dip them in a coffee and arrange in the glasses alternately with the mascarpone. That's it!

Homemade Mascarpone

Ingredients for 250gr of cheese:
  • 500ml heavy cream
  • 1,5 tbsp lemon juice
Directions:
Pout the cream in a saucepan and put on a middle high heat. Heat until hot, but don't let it boil. The temperature should be 88C. Lower the heat and pour a lemon juice in a cream.Stir and cook over a lower heat for minute or two, until it catch the back of the spoon. Remove from the heat, cover with cling foil and cool. Chill for minimum 12 hours.
Pour a colander in a bigger bowl. Put a 4-layer cheesecloth in  a colander, then pour in a chilled cream. Pick up the ends of a cheesecloth and tie with a rubber band. Chill for another 12 hours. Remove from the fridge and you should have a few tablespoon of drained liquid in a bowl and 250gr of mascarpone in a cheesecloth. Use in a week and keep in a fridge.

9 comments:

  1. Divno Irena....obožavam tvoje postovae!!!!
    Kako postižeš tako lepu osvetljenost na fotografijama???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koristim 'homemade' rasvetu od kutija. Hvala!

      Delete
  2. Nisam znala da je mascarpone tako jednostavno napraviti. Da ga kupujem kod nas vjerojatno bih tražila jeftiniju varijantu, srećom, kupujem ga u Italiji a tamo je puno jeftiniji

    ReplyDelete
  3. Uživancijaaaa! Mmmmm, njami.

    ReplyDelete
  4. Odlično, jer čini mi se tako jednostavno, a tako fino :) Hvala na sudjelovanju :)

    ReplyDelete