Septembar i oktobar su mi najgori meseci u godini. Uvek! Krene škola, privikavanje na vrtić, a uvek nas pogodi i neki virus. Tako je ove godine. Krenulo od Pepe, Nikole, Milice i evo nadam se, da se krug završava sa mnom. Danima osim čorbica i supica ništa i ne kuvam. Ali nisam mogla da odolim receptu David-a Lebovitz-a za ove keksiće. U principu, uvek sam preskakala strane recepte u kojima se traži zlatni sirup, jer ga nema kod nas. U nekim slučajevima, kažu da se može zameniti medom, ali nije to to. Zato sam potražila recept za domaći sirup, napravila ga i bila zadivljena rezultatom. Zlatni sirup se lako pravi, a dugo može da stoji. Posle ovih keksića, jedva čekam da probam i treacle tart.
Zlatni sirup
Please scroll down for English
Potrebno
Medenjaci
Please scroll down for English
Potrebno
Zlatni sirup
Please scroll down for English
Potrebno
- 100gr šećera
- 25ml vode
- 500gr šećera
- 300ml ključale vode
- kriška limuna
Priprema
U veliku šerpu staviti 100gr šećera i 25ml vode. Kuvati na srednjoj vatri da se šećer karameliše. Dodati ključali vodu, šećer i limun. Kuvati na slabijoj vatri oko 45' ili dok ne dostigne temperaturu od 110C. Sipati u sterilisane tegle. Ostaviti da stoji barem jedan dan pre upotrebe.
Golden Syrup
Ingredients
- 100gr sugar
- 25ml water
- 500gr sugar
- 300ml boiling water
- a slice of lemon
Directions
In a big pot put 100gr sugar and 25ml of water. Cook over medium heat until the sugar is caramelized. Add the boiling water, sugar and lemon. Cook over low heat for 45' or until it reaches temperature of 110C. Pour into sterilized jar and let stand at least for 1 day.
Medenjaci
Please scroll down for English
Potrebno
- 320gr brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 0,5 kašičice soli
- 2,5 kašičice cimeta
- 1,5 kašičica mlevenog đumbira
- 1/4 kašičice mlevenih klinčića
- 0,5 kašičice bibera
- 220gr žutog šećera
- 100gr sosa od jabuke (prokuvajte jabuke bez šećera, sa malo vode, kad omekšaju propasirajte)
- 6 kašika zlatnog sirupa
- 2 belanca (sobne temperature)
- 100gr šećera + prstohvat cimeta
priprema
Prosejte brašno, sodu, so, cimet, đumbir, klinčić i biber. Umutite žuti šećer, sos od jabuka i zlatni sirup. Dodajte belanca i mutite još malo. Smanjite mikser na najslabije i dodajte suve sastojke. Pokrijte i stavite u frižider na 1 sat.
Zagrejte rernu na 180C. Obložite plehove papirom za pečenje. Pomešajte 100gr šećera i prstohvat cimeta. Kašikom za sladoled ili pomoću dve obične kašike vadite masu i uvaljajte u mešavinu šećera i cimeta. Rukama ih oblikujte u loptice (masa je lepljiva). Ređajte ih na pleh ostavljajući dosta mesta između. Pecite oko 13-15' treba da ostanu mekani.
Gingerbread Cookies
Ingredients
- 320gr flour
- 1 tsp baking soda
- 0,5 tsp salt
- 2,5 tsp cinnamon
- 1,5 tsp ground ginger
- 1/4 tsp ground cloves
- 0,5 tsp ground pepper
- 220gr yellow sugar
- 100gr unsweetened apple sauce
- 6 tbsp golden syrup
- 2 egg whites at room temperature
- 100gr sugar + a pinch of cinnamon
Directions
Sift the flour, soda, cinnamon, ginger, cloves and pepper. Beat together the yellow sugar, apple sauce and golden syrup. Add the egg whites and whisk some more. With the mixer running on the lowest speed, add the dry ingredients. Cover and chill for 1 hour.
Preheat the oven to 180C. Line baking pans with parchment paper. Mix the sugar and the pinch of cinnamon. Using an ice cream scoop or two spoons drop the balls of dough into the sugar-cinnamon mixture. Use your hands to form the dough into balls (the dough is sticky). Place them into prepared pans leaving space between. Bake for 13-15' until just set in the center.
Odlično je ovo, pogotovu što je sa pireom od jabuka, to mi se posebno svidelo. Obavezno isprobavam i zlatni sirup. Hvala. :)))
ReplyDeleteMa da, kolačići su bez ikakve masnoće.
DeletePošto moja mama zvanično ne voli medenjake ali voli da petlja sa novim stvarima, mogla bih da joj dojavim za ovaj recept, pa neka sprema ona, a ja ću da jedem XD. Ja nisam ni čula za zlatni sirup jer recepte na stranim jezicima retko čitam pošto ni jedan baš ne razumem zaista, mora onda Miša da mi prevodi, tako da, hvala ti što si me obavestila da postoji, i ne samo to, nego odmah dobismo i recept. U svakom slučaju obavezno isprobati!
ReplyDeleteBlago tebi kad mama hoće, kod mene je obrnuto-kad idem kod mame ona od mene naruči šta da ponesem :)
DeleteI meni se sviđaju!
ReplyDeleteI meni :)
Deletemedenjaci su imi uvijek bili nešto posebno, volim ih, treba ih znati napraviti, ovi tvoji krasno izgledaju
ReplyDeleteHvala, Tamara!
DeleteŽelim ti da brzo ozdraviš:))) Ovaj sirup izgleda bogovski, zaista je zlatan:) A, keksići? Ma, preslatki su:)))
ReplyDeleteHvala,Nale, i meni je već dosta bolesti. Jesu preslatki.
DeleteKeksići izgledaju odlično! Golden syrup već duže vrijeme i mene odbija za mnoge recepte, mada sam vidjela da ga se može napraviti bez problema. Koliko si sirupa dobila?
ReplyDeleteOtprilike 900ml, taman za dve male teglice.
DeleteSirup mi ovako na oko liči na med, predpostavljam da ima ukus karamela. Za pire od jabuka uzimam gotove bebi kašice.
ReplyDeletePa ne baš karamela, nekako je blaži i od karamela i od meda. Baš je nekako specifičan.
DeleteVery nice idea for golden syrup and gingerbread,
ReplyDeletelooks delicious, fragrant and beautiful.
Greetings and thanks for the great recipes, Diana
Obožavam medenjake u svim oblicima, ovi deluju preukusno :)
ReplyDeletemeni je ovo vrlo zanimljivo a medenjaci izgledaju predivno...
ReplyDeleteKeksići mora da su super... a zlatni sirup sam i sama pravila i super je ;)
ReplyDeleteBaš mi je drago da si dala recept za sirup. BiIježim, dobro će mi doći :)
ReplyDeleteNadam se da si sada već i ozdravila, uz ove fine keksiće je sigurno lakše. Meni se jako sviđaju i super izgledaju, a zlatni sirup mi je sada otkriće, hvala ti za recept !
ReplyDelete