Thursday, 17 October 2013

Dip od karamelizovanog luka i jogurta / Caramelized Onion Yogurt Dip

Samo za prave i istinske ljubitelje luka, kao što sam ja...

Dip od karamelizovanog luka i jogurta
Please scroll down for English

Potrebno:

  • 1 srednji crveni luk
  • 1 srednji crni luk
  • 1 kašika ulja
  • 1/2 kašike maslaca
  • 400gr grčkog jogurta
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice žutog šećera
  • biber, beli luk u prahu
Priprema:
Sitno iseckati oba luka. U šerpi zagrejati ulje i maslac, dodati luk i 1/4 kašičice soli i dobro promešati. Smanjiti vatru na najmanje,pokriti šerpu i pržiti luk oko 45'. Povremeno promešati. Nakon 45' dodati kašičicu šećera i pržiti još 5'. Skloniti sa vatre i dodati ostatak šećera. 
Pomešati luk, jogurt,so,biber i beli luk. Ohladiti.

Caramelized Onion Yogurt Dip
Adapted from here

Ingredients:
  • 1 medium red onion
  • 1 medium onion
  • 1tbsp oil
  • 1/2 tbsp butter
  • 400gr Greek yogurt
  • 1 tsp salt
  • 2 tsp yellow sugar
  • pepper, garlic powder
Directions:
Finely chop the onion. In a pot, heat oil and butter. Add chopped onions with 1/4 teaspoon of salt and stir well. Lower the heat, cover the pan and cook for 45'. Stir from time to time. After 45' add 1 teaspoon of sugar and cook 5 more minutes. Remove from the heat and stir in the remaining sugar.
Mix together onions and yogurt, add salt,pepper and garlic powder. Chill.



7 comments:

  1. Vro vrlo fino! :) Ovo je i za mene! :)

    ReplyDelete
  2. Jooj, ovo je zbilja super. Jako volim luk, a ovo mora da je odlično. Jedini problem mi je što ovakvi umaci jako, jako debljaju: ne oni, već ono što umaćeš u njih:))

    ReplyDelete
  3. odlična kombinacija, karamelizirani slatkasti luk i jogurt da razblaži-savršeno

    ReplyDelete
  4. :)) Verujem da je odlicno, zapravo kad ti sve fino napravis i uslikas, odmah pozelim da isprobam.:)) p.s. mi smo se isto "navukli" na grcki jogurt.:)))

    ReplyDelete