Thursday, 3 October 2013

Arapski kolač / Arabic Cake

Često mi na Pinterestu iskače ovaj recept, pa sam ga evo i napravila. Jednostavan je, a baš ukusan. Pogotovo ako volite rum i čokoladu.I kod naše drage književnice, možete videti sličan recept...

Arapski kolač
Please scroll down for English

Potrebno za koru:

  • 4 jaja
  • 200gr šećera u prahu
  • 200gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 5 kašika vruće vode
za krem:
  • 100gr crne čokolade
  • 200gr šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 200gr maslaca
  • 1dcl ruma
  • 1 velika puna kašika džema od kajsije

    i još:

    • 100gr crne čokolade
    • 3-4 kašike ulja
    Priprema
    Zagrejte rernu na 180C. Obložite veliki pleh od rerne papirom za pečenje.
    Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati i brašno,prašak za pecivo i na kraju vodu. Sjediniti i sipati u pleh. Peći oko 20-25'. Ohladiti koru, pa je izmrviti ili iseckati na kockice.
    Za fil, pomešati sve sastojke, staviti na srednju vatru i mešati da se sve sjedini i istopi. Preliti preko kore i rukama sve umesiti. Duguljast kalup obložiti folijom, prebaciti masu i oblikovati. Prebaciti u frižider da se dobro ohladi. Ako nemate kalup, masa se može oblikovati i samo na foliji.
    Prebaciti kolač na tanjir i preliti čokoladom koju ste istopili sa uljem.

    Arabic Cake

    Ingredients:
    • 4 eggs
    • 200gr powdered sugar
    • 200gr flour
    • 1 baking powder
    • 5 tbsp hot water
    for the cream:
    • 100gr dark chocolate
    • 200gr powdered sugar
    • 1 egg
    • 200gr butter
    • 1dcl rum
    • 1 tbsp apricot jam
    and:
    • 100gr dark chocolate
    • 3-4 tbsp oil
    Directions:
    Preheat the oven to 180C. Line a big baking pan with parchment paper.
    Whisk eggs with sugar, add flour, baking powder and finally hot water. Pour in the prepared pan and bake for 20-25'. Cool the sponge, then crumble it or cut into small squares.
    For the cream, put all the ingredients in the pan and heat it over the medium high heat until everything is melted. Pour it over the sponge and mix well (best using your hand). Line a bread baking pan with foil and transfer the mixture to shape. Chill well. The cake can be shaped only on foil, without any pan.
    Transfer the cake to plate and pour the chocolate glaze over. For the glaze,melt chocolate with some oil.



    7 comments:

    1. Uđem uvek na svaki tvoj recept, ali ovog puta me je baš čekalo iznenađenje. :-) Hvala ti za ovo "književnica" :-) a kolač je jako fin, ja volim takve :-) i ima lepo ime :-).

      ReplyDelete
      Replies
      1. Pa ti i jesi nasa "knjizevnica" :)

        Delete
    2. Zašto se zove arapskim? Vjerujem da je odličan, a kako volim arapsku kuhinju, nadala sam se, recimo kardamomu, ružinoj vodici i sličnome. Svejedno, baš odlično izgleda, a čokica nikada ne može omanuti i uvijek volim ovakve kolače:))

      ReplyDelete
      Replies
      1. Iskreno, ne znam ni ja, jer nema nista arapsko u sebi. Mislila sam da ga nazovem nekako drugacije, ali posto je sa net-a nisam menjala ime. Kolac je bas fin, nije skup, jednostavan...

        Delete
    3. Deluje bas lako za pravljenje... :)

      ReplyDelete
    4. Volim ovakve kolače i sigurna sam da je odličan, super mi izgleda i bilježim svakako recept !

      ReplyDelete
    5. Ovo je slično Švargla torti, koju nisam jela preko 20 godina, samo bez šauma. Jednostavno i fino.

      ReplyDelete