Tuesday 27 August 2013

Tart sa limunom i malinama

Naišla sam na pijaci na prelepe slatke maline i jedva sam čekala da ih ukombinujem sa limun kremom. Fantazija...

Tart sa limunom i malinama
Please scroll down for English

Potrebno za testo:

  • 60gr hladnog maslaca
  • 125gr brašna
  • 50gr šećera
  • 1 jaje
za fil:
  • 5 žumanaca
  • 3 jaja
  • 125gr maslaca sečenog na kockice
  • 150gr šećera
  • sok od 4 limuna
  • oko 300gr malina
Priprema:
Pomešati brašno i komadiće maslaca pa prstima napraviti mrvice. Dodati šećer i jaje i brzo umesiti testo. Uviti u foliju i ohladiti 1 sat. Zagrejati rernu na 180C. Na pobrašnjenoj površini razvući testo i prebaciti ga u pleh prečnika 22cm. Na testo staviti papir za pečenje i ispuniti ga pirinčem ili pasuljem. ( Ja imam jednu teglu sa pasuljem koju koristim samo za te svrhe.) Peći testo oko 15', izvaditi pasulj i papir i dopeći testo da blago porumeni. Ohladiti ga.
Za fil, na pari mutiti sve sastojke oko 10' da se sve stegne. Ako imate termometar temperatura treba da bude 65C. (Nedavno sam investirala u ne tako skup termometar i svima toplo preporučujem da nabave jedan). Sipati fil na testo i ohladiti barem 3 sata. Na ohlađen fil poređati maline i posuti šećerom u prahu.

Lemon And Raspberry Tart

Ingredients:
  • 60gr cold butter
  • 125gr flour
  • 50gr sugar
  • 1 egg
for the filling:
  • 5 egg yolks
  • 3 eggs
  • 125gr butter, diced
  • 150gr sugar
  • juice from 4 lemons
  • about 300gr raspberries
Directions:
Rub the chopped butter into the flour until it resembles breadcrumbs. Add the sugar and egg and quickly knead the dough. Wrap in the foil and chill for 1 hour. Preheat the oven to 180C. On a floured surface roll out the dough and line a 22cm tart pan. Line with parchment paper and fill with baking beans. Bake for 12', remove the paper and beans and bake until slightly golden and cooked. Cool.
For the filling, mix all the ingredients and cook over the water bath for about 10' until it thickens or until it reaches 65C. Pour into the pastry case. Chill for at least 3 hours. Topped with raspberries and dust with powdered sugar.

14 comments:

  1. Uh koja kombinacija! A i boje su zbilja jarke i bombastične :)))))

    ReplyDelete
  2. Prekrasno, imam i ja sličan recept na blogu (samo sam još dodala meringu) pa mogu posvjedočiti da je ovo prefina kombinacija! Iako svježe maline uvijek radije pojedem bez dodataka :)

    ReplyDelete
  3. primamljivo! prelijepo a slike, da ga odmah poželiš pojesti..

    ReplyDelete
  4. Uh, baš me privlači! Skroz je kombinacija po mom ukusu!

    ReplyDelete
  5. stvarno su krasne, ovdje ih sad već slabo ima
    tart jako fino djeluje

    ReplyDelete
  6. Mnogo, mnogo lepo! Jos kad ovde kod mene maline ne bi bile tako papreno skupe... Sreca ide samo 300 gr pa cu verovatno da napravim ovaj tart. Obozavam krem sa limunom.

    ReplyDelete
  7. Obožavam limun tart, a onda još i maline...mljac;)

    ReplyDelete
  8. Pravim veoma slican tart. Jedina razlika je sto umesto svezih malina ide pekmez od istih. PREDOBRO. Jedan od omiljenih kolaca.

    ReplyDelete
  9. Divna kombinacija... Moje maline su odavno prošle. :(

    ReplyDelete
  10. Wow, divan tart. Divna kombinacija:)

    ReplyDelete
  11. Koja je uloga pasulja ovde?:) Jako lepo izgleda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da spreči testo da raste, odnosno da zadrži oblik. Ja imam jednu teglu pasulja koju godinama koristim u te svrhe :)

      Delete