Jedan sezonski...
Mrvičasti kolač sa breskvama
Please scroll down for English
Potrebno za fil:
A sada igrica. Iskreno, ovo nije baš moj tip igrice iz samo jednog prostog razloga. Nisam tip osobe koji voli da priča o sebi. Dosta sam zatvorena i često o mojim problemima ne pričam čak ni mojim najbližim. To ste možda mogli da zaključite iz mojih postova, gde vrlo malo pišem o sebi i svojoj porodici. Naravno, nema nište loše u tome kada ste otvoreni i ja jako volim takve osobe, ali ja nisam takva. Međutim bez obzira na to, učestvovaću u ovoj igrici, jer su pitanja jako simpatična,a i volim ove naše igrice. Izvinjavam se našoj Lani, jer jako kasnim sa odgovorima na njena pitanja, ali pošto je ona jedna dušica znam da mi neće zameriti. I nadam se da mi nećete zameriti ako svoja pitanja prosledim blogovima koji imaju i više od 200 sledbenika, jer iskreno ne vidim zašto je to važno. Idemo prvo sa odgovorima na Lanina, a zatim Naletova pitanja.
1. Napišite prve tri želje sa Vaše ('bucket') liste.
Put oko sveta, Disneyland i vožnja formule1.
2. Omiljeno mesto za odmor je...
Naša kuća na Vlasinskom jezeru. Jedino mesto na svetu gde se potpuno odmorim. Na žalost, ove godine nemamo vremena da odemo tamo i jako patim zbog toga.
3. Knjiga koju sam poslednju pročitala je
Čovek koji je ubio Teslu - Goran Skrobonja
4. Preporuči dobar film
Borilački klub - ne zbog Bred Pita, nego meni omiljenog Edvarda Nortona. A pošto je ovo kulinarski blog onda i obavezni Žan Reno i The Chef.
5. Na današnjem meniju je
Fish and chips :)
6. Omiljeni slatkiš
Uf, najteže pitanje. Od domaćih ne bih mogla da se odlučim, ali zato od kupovnih uvek i uvek Snickers.
7. Ispred vas je tabla čokolade,šolja mleka, štapić vanile i par jaja... Šta ćete napraviti?
Lava kolač.
8. Muzika u kojoj trenutno uživam je...
Red Hot Chili Peppers, kao i uvek.
9. Šta vas čini srećnom?
Moje devojčice i ponekad moj dragi mužić :)
10. Omiljeni hobi.
Ono što možda niste znali o meni je to da sam opsesivni čitalac i da imam veliku kućnu biblioteku. I volim da rešavam sudoku.
Idemo sa Naletovim pitanjima
1. Šta čini vaš trenutak zadovoljstva?
Kada vidim moje devojčice kako se vole i čuvaju međusobno.
2. Kako reagujete kada se posle divnog vikenda odjednom prisetite da je nedelja na izmaku a sutra ponedeljak?
Svaki dan nam je aktivan i ispunjen tako da ne delim nedelju na vikend i radne dane.
3. Da li ste sigurni da poznajete sami sebe?
Poslednjih godina jesam i to je dobro jer se trudim da budem bolja.
4. Da li momente iz prošlosti pamtite po mirisima ili slikama.
Slikama.
5. Vera ili religija?
Vera u sebe, pa onda sve drugo.
6. Dan ili noć?
Noć, često patim od nesanice.
7. Tastatura ili olovka?
Iako mi je posao vezan za tastaturu, još uvek više volim olovku i koristim je kad god mogu.
8. Da li biste u jednoj reči mogli definisati sebe?
Privržena.
9. Da li ste skoro zaplakali?
Kao mala sam bila prava plačljivica, što je izluđivalo sve oko mene, a naročito moju sestru. S godinama sam očvrsla i sada retko plačim.
10. Vaše omiljeno jelo
Sarme.
11. Da li biste pristali da ne kuvate do kraja života, već da to drugi rade po vašim uputima?
Nema šanse.
I moja pitanja :
1. Zimovanje ili letovanje?
2. Kako izgleda vaš omiljeni obrok (predjelo, glavno jelo, desert)?
3. Da li rešavate sudoku ili ukrštene reči?
4. Omiljena knjiga.
5. Omiljeni lik iz TV serije
6. Neostvarena želja
7. Koje kuhinjske stvarčice najviše koristite pri kuvanju?
8. Najranije sećanje iz detinjstva.
9. Koju osobinu najviše volite kod drugih?
10. Koju osobinu najmanje volite kod sebe?
11. Da li robujete tehnologiji (mobilni, kompjuteri...)?
A blogovi kojima prosleđujem pitanja su
Vrtaljica
Tina's cooking!
Svaštarica
Pipi u kuhinji
Na tanjiru
Just Good Food
My pans and pots
Slasno i opasno
Moje amatersko kuhanje
T and T kitchen
Taste of life
Mrvičasti kolač sa breskvama
Please scroll down for English
Potrebno za fil:
- oko 800gr breskvi
- 150gr šećera
- 3 1/2 kašike gustina
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog đumbira
- malo muskatnog oraščića
za testo:
- 400gr brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 170gr hladnog maslaca
- 1 jaje
- 60gr kisele pavlake
- vanila
- 200gr šećera
i još:
- 1 kašika žutog šećera
Priprema:
Zagrejte rernu na 190C. Podmažite pleh 33x22cm.
Breskve oljuštite i isecite na kockice. Pomešajte ih sa šećerom, gustinom, cimetom, đumbirom i muskatnim oraščićem.
Za testo pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte kockice maslaca i vrhovima prstiju napravite mrvice. Posebno pomešajte jaje i pavlaku, pa dodajte u brašno i promešajte. Na kraju dodajte i šećer i promešajte. Dodajte i vanilu. Polovinu testa utisnite u pleh, po njemu rasporedite breskve ( sa svim sokovima koje su pustile) i sve pospite ostatkom testa. Pospite vrh sa malo žutog šećera i pecite oko 45-50' da lepo porumeni. Služiti i toplo i hladno.
Peach Crumble Cake
Ingredients for the filling:
- about 800gr peaches
- 150gr sugar
- 3 1/2 tbsp cornstarch
- 1/2 tsp cinnamon
- 1/4 tsp ground ginger
- a pinch of nutmeg
for the pastry:
- 400gr flour
- 1 tsp baking powder
- a pinch of salt
- 170gr cold butter
- 1 egg
- 60gr sour cream
- vanilla
- 200gr sugar
and:
- 1 tbsp yellow sugar
Directions:
Preheat the oven to 190C. Grease a 33x22cm baking pan.
Peel and dice peaches. Mix them with sugar, cornstarch, cinnamon, ginger and nutmeg.
For the pastry, mix the flour, baking powder and salt. Rub in the butter until it resembles breadcrumbs.
In a separate bowl whisk the egg and sour cream. Add it to the flour mixture and mix. Finally add the sugar and vanilla and mix all together. Press half of the pastry into the pan, then pour the peach filling (including the juices too) and finally sprinkle the remaining crumb mixture. Sprinkle the top with yellow sugar. Bake for 45-50' until golden. Serve both warm and cold.
A sada igrica. Iskreno, ovo nije baš moj tip igrice iz samo jednog prostog razloga. Nisam tip osobe koji voli da priča o sebi. Dosta sam zatvorena i često o mojim problemima ne pričam čak ni mojim najbližim. To ste možda mogli da zaključite iz mojih postova, gde vrlo malo pišem o sebi i svojoj porodici. Naravno, nema nište loše u tome kada ste otvoreni i ja jako volim takve osobe, ali ja nisam takva. Međutim bez obzira na to, učestvovaću u ovoj igrici, jer su pitanja jako simpatična,a i volim ove naše igrice. Izvinjavam se našoj Lani, jer jako kasnim sa odgovorima na njena pitanja, ali pošto je ona jedna dušica znam da mi neće zameriti. I nadam se da mi nećete zameriti ako svoja pitanja prosledim blogovima koji imaju i više od 200 sledbenika, jer iskreno ne vidim zašto je to važno. Idemo prvo sa odgovorima na Lanina, a zatim Naletova pitanja.
1. Napišite prve tri želje sa Vaše ('bucket') liste.
Put oko sveta, Disneyland i vožnja formule1.
2. Omiljeno mesto za odmor je...
Naša kuća na Vlasinskom jezeru. Jedino mesto na svetu gde se potpuno odmorim. Na žalost, ove godine nemamo vremena da odemo tamo i jako patim zbog toga.
3. Knjiga koju sam poslednju pročitala je
Čovek koji je ubio Teslu - Goran Skrobonja
4. Preporuči dobar film
Borilački klub - ne zbog Bred Pita, nego meni omiljenog Edvarda Nortona. A pošto je ovo kulinarski blog onda i obavezni Žan Reno i The Chef.
5. Na današnjem meniju je
Fish and chips :)
6. Omiljeni slatkiš
Uf, najteže pitanje. Od domaćih ne bih mogla da se odlučim, ali zato od kupovnih uvek i uvek Snickers.
7. Ispred vas je tabla čokolade,šolja mleka, štapić vanile i par jaja... Šta ćete napraviti?
Lava kolač.
8. Muzika u kojoj trenutno uživam je...
Red Hot Chili Peppers, kao i uvek.
9. Šta vas čini srećnom?
Moje devojčice i ponekad moj dragi mužić :)
10. Omiljeni hobi.
Ono što možda niste znali o meni je to da sam opsesivni čitalac i da imam veliku kućnu biblioteku. I volim da rešavam sudoku.
Idemo sa Naletovim pitanjima
1. Šta čini vaš trenutak zadovoljstva?
Kada vidim moje devojčice kako se vole i čuvaju međusobno.
2. Kako reagujete kada se posle divnog vikenda odjednom prisetite da je nedelja na izmaku a sutra ponedeljak?
Svaki dan nam je aktivan i ispunjen tako da ne delim nedelju na vikend i radne dane.
3. Da li ste sigurni da poznajete sami sebe?
Poslednjih godina jesam i to je dobro jer se trudim da budem bolja.
4. Da li momente iz prošlosti pamtite po mirisima ili slikama.
Slikama.
5. Vera ili religija?
Vera u sebe, pa onda sve drugo.
6. Dan ili noć?
Noć, često patim od nesanice.
7. Tastatura ili olovka?
Iako mi je posao vezan za tastaturu, još uvek više volim olovku i koristim je kad god mogu.
8. Da li biste u jednoj reči mogli definisati sebe?
Privržena.
9. Da li ste skoro zaplakali?
Kao mala sam bila prava plačljivica, što je izluđivalo sve oko mene, a naročito moju sestru. S godinama sam očvrsla i sada retko plačim.
10. Vaše omiljeno jelo
Sarme.
11. Da li biste pristali da ne kuvate do kraja života, već da to drugi rade po vašim uputima?
Nema šanse.
I moja pitanja :
1. Zimovanje ili letovanje?
2. Kako izgleda vaš omiljeni obrok (predjelo, glavno jelo, desert)?
3. Da li rešavate sudoku ili ukrštene reči?
4. Omiljena knjiga.
5. Omiljeni lik iz TV serije
6. Neostvarena želja
7. Koje kuhinjske stvarčice najviše koristite pri kuvanju?
8. Najranije sećanje iz detinjstva.
9. Koju osobinu najviše volite kod drugih?
10. Koju osobinu najmanje volite kod sebe?
11. Da li robujete tehnologiji (mobilni, kompjuteri...)?
A blogovi kojima prosleđujem pitanja su
Vrtaljica
Tina's cooking!
Svaštarica
Pipi u kuhinji
Na tanjiru
Just Good Food
My pans and pots
Slasno i opasno
Moje amatersko kuhanje
T and T kitchen
Taste of life
Jako mirisno...
ReplyDeleteobožavam mrvičaste kolače , pogotovu kad se napravi sa sezonskim voćem...
ReplyDeleteVolim ovakve kolačice, baš super idu uz kafu!
ReplyDeleteZnači,nominovana sam ;)
Odličan voćni kolač, vidim moram odgovoriti na neka pitanja, zanimljiva igrica :)
ReplyDeleteVolim sve vrste crumblea, i Klub boraca i Edvarda Nortona;)
ReplyDeleteI ja sam te pozvala :)
ReplyDeletehttp://gopiandspice.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju-lepo-je-i-ostalima.html
Ne znam da li je ovo ustvari lenja pita, ali mene zaista mnogo podseća...
ReplyDeleteJaoo, sada mi se ista jede :) A ova izgleda baš, baš ukusno!
predivan kolač, inače jako mi se sviđaju ti mrvičati kolači...
ReplyDeleteKolac mi se bas dopada, obozavam ovakve teksture kolaca. A, za odgovore ti se zahvaljujem i pomogla si mi da te dozivim na pravi nacin. Pozdrav
ReplyDeleteAwesome!
ReplyDelete