Thursday 22 August 2013

Breskva 'Beti' / Peach 'Betty'

Nešto slično crumblu i po meni odlična ideja kako iskoristiti stari hleb.U principu, 'Beti' se sprema sa jabukama, ali i breskve su odlična zamena.

Breskva 'Beti'
Please scroll down for English

Potrebno:
  • 1kg breskvi
  • 120gr žutog šećera
  • malo cimeta i muskatnog oraha
  • rendana kora i sok pola limuna
  • 2 šolje sveže mlevenih prezli
  • 60gr otopljenog maslaca

Priprema:

Breskve oljuštiti i iseći na kocke, pa pomešati sa šećerom,začinima i korom i sokom limuna.
Prezle pomešati sa otopljenim maslacem. U vatrostalnu posudu poređati polovinu prezli, staviti voće, pa opet prezle. Peći u zagrejanoj rerni na 200C oko pola sata da voće omekša. Služiti toplo uz sladoled od vanile.

Peach 'Betty'

Ingredients:
  • 1kg peaches
  • 120gr yellow sugar
  • a pich of cinnamon and nutmeg
  • grated zest and juice from half a lemon
  • 2 cups fresh bread crumbs
  • 60gr melted butter
Directions:
Peel and dice peaches.Mix them with sugar, spices, grated zest and lemon juice.
Toss breadcrumbs with melted butter. In a baking dish, spread half a breadcrumbs. Spread half of peaches over crumbs and top with another half of breadcrumbs. Bake in a preheated oven to 200C for 30' until the fruits is tender. Serve  warm with vanilla ice cream.



7 comments:

  1. ovo je super, s prezlama još jednostavnije nego crumble, a jednako fino!

    ReplyDelete
  2. Super, ovo cu da probam! Jesi li pravila i sa jabukama? Verovatno je bolje sa malo kiselijim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam sa jabukama, pretpostavljam da si u pravu, bolje su kiselije.

      Delete
  3. odlična ideja, a prezle su home made??
    čine mi se grube?!

    ReplyDelete
  4. Jako mi se sviđa ideja s prezlama, izgleda prefino!

    ReplyDelete