Friday 3 February 2012

U gostima kod Jelene

Svi znate za našu Jelenu i njen divan blog FoodForThought. Kod nje ima za svakog po nešto.Ja sam za sada probala ova četiri recepta.Probaću sigurno još puno toga,ali za sada vam predstavljam ovo...

Krem salata od piletine,kikirikija i susama


Ova salata je odlična!Svima nam se jako dopala.Ono šta sam promenila u odnosu na Jelenin recept,je to da sam sve stavila u multipraktik i samlela.Ne znam da li to nešto menja,ali meni se i ovako sviđa.Praviću je sigurno još puno puta.


Pekarske rol kifle i rol viršle


Milica je 'kriva' za izbor ovog recepta,jer mi je jednog jutra potražila kifle za doručak.Spasile su me ove Jelenine,jer se brzo prave,nema čekanja da testo raste.Meni je i bilo interesantno,zbog drugačijeg načina oblikovanja.U odnosu na originalan recept,nisam ništa menjala.Probajte ih,sigurno će vam se dopasti.

Profiterole sa toplim čokoladnim sosom Gordona Remzija


Još jedan uspeh.Brza priprema,a krajnji rezultat odličan.I ovde nisam ništa menjala u odnosu na Jelenin recept.
Ovoga puta glavni degustatori su bile Milicine drugarice.Bile su mi tako slatke,dok su trpale jednu po jednu profiterolu  u usta i zadovoljno mljackale.Ah,bilo je to 5 minuta mira i tišine...


Baka Julkina starinska suva pita sa orasima


A sada ono što je mene i mog dragog oduševilo!!!Ma oborilo sa nogu! Odlična,fenomenalna,savršena baka Julkina pita!Bila sam veliki skeptik po pitanju ove pite,ne zato što sumnjam u Jelenu i njene recepte.Problem je u tome,što sam ja malo opterećena time da mi sva hrana mora biti sveže spremljena.Bilo šta spremljeno ne držim u kući više od dva dana,retko,retko tri.A u ovom receptu,spremljena pita mora odstajati najmanje dva dana pre konzumacije.Dragi me gledao u neverici dok sam pakovala pitu u kutiju i objašnjavala mu da mora da  sačeka pre nego što je proba.Trećeg dana sam izvadila kutiju i probala.O,my God!!! Savršeno!!! Nisam se mogla zaustaviti,pojela sam tri parčeta odjednom! Ovo je jedna od mojih novih omiljenih poslastica.Jelena,poljubi baka Julku u moje ime...

Ovo sigurno nije kraj mog istraživanja Jeleninog kuvara.Njena kuhinja i recepti mi savršeno odgovaraju.Problem je što mi se trenutno dešava toliko  toga u životu,da nemam vremena ni za kuvanje,ni za blog.Privodimo kraju sređivanje novog stana,pakujemo naše stvari,selidba treba da krene za koji dan (da,da,znam,niko normalan se ne seli na -20C,ali sticaj okolnosti je bio takav),stigle me i neke poslovne obaveze koje moram da završim.Juče sam se i razbila na ledu ispred zgrade,tako da sam sva u modricama i bolovima.Ne kukam,ne žalim se,nego samo hoću da vam se izvinim,jer ne mogu da pratim vaše blogove,kao do sada.Bacim pogled,vidim šta ima novo,ali nemam vremena za komentare.Biće sve bolje za koji dan.Do tada,ljubi vas IRENA...

14 comments:

  1. Draga Irena, prvo nadam se da si dobro jer modrice i udarci od padova znaju da bole tek nakon što se telo ohladi. Nemoj se zezati sa tim, i ako te nešto boli odi lekaru, naročito ako su grudni koš i rebra u pitanju. Želim ti da ti ovo prseljenje na minus 20 prođe u najboljem redu i da se selite u vaš lični topli dom.

    Znači curica se zove Milica. Ove profiterole su genijalne za decu, još sa čokoladom i slatkom pavlakom, ma ne mogu da im odole. Tako mi je drago da ti se pita svidela. Suprugove baka Julke više nema među nama, ali recept i sećanje na nju živi pa ti zahvaljujem što se na ovaj način širi njeno umeće u kuhinji i stari zaboravljeni recepti. Nemoj da brineš pita može stajati jako, jko dugo i preko mesec dana. Kifle si baš potrefila kad ti treba nešto brzo jer se stvarno brzo spremaju. ja ih najviše volim sa kimom i kad pospem i krupnu morsku so preko. Te su mi omiljene.

    Nadam se da ćeš biti dobro i ako imaš vremena toplo ti preporučujem slani integralni keks koji možete grickati danima dok ste u procesu selidbe. Malo sira na keks i eto ti doručka ili večere. Hvala još jednom i čuvaj se.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako mi i treba kad čitam na brzinu.Sad sam obratila pažnju i videla da je u pitanju pokojna baka Julka.Onda poljubi teta Milenu.
      Biću ja dobro,hvala na brizi...

      Delete
    2. Ma daj ne brini, nisam trebala ni da napišem. Teta Milena gleda blog pa će ona biti jako ponosna što se recept širi dalje.

      Delete
  2. Joj mogu misliti kako je sada se seliti... U svakom slučaju želim ti sve najbolje a što se tiče recepata sve mi izgleda savršeno!

    ReplyDelete
  3. Ma, izbor više nego odličan! A rolala sam se zamišljajući nevjericu u očima tvog dragog kada si kolač spakirala za stajanje - i to na 3 dana:)))

    ReplyDelete
  4. Draga Jelena, čuvaj se, to je najbitnije. Želim vam uspješno preseljenje.
    Izabrala si predivne recepte, a i zainteresirala si me s ovom pitom, idem još jednom škicnuti recept ;)

    ReplyDelete
  5. Julkinu pitu sam preskočila iz istog razloga, a sad si me stvarno zaintrigirala. Mislim da bi moj suprug bio još više u čudu da mu kažem da ćemo kolač jesti za tri dana.
    Ostali isprobani recepti su isto odlični. Koliko god je preseljenje tlaka, uskoro vam slijedi uživanje u novom domu.

    ReplyDelete
  6. Ali, kako od mojih žderomira sačuvati nešto tri dana? To je meni slatki problem?!
    Uglavnom, prekrasne stvari si odabrala i isto tako prezentirala. Čuvaj se! Sretno u novom domu!

    ReplyDelete
  7. Divan izbor , neznam od kuda bi i krenula ,ova peciva su ti predivno ispala.I mi smo selili u novu kuću po zimi i imala sam osjećaj da se nikad neće zagrijati za razliku od našeg toplog stana.Ali zato sad uživamo a i vi ćete u novom domu.

    ReplyDelete
  8. Irena, divan izbor recepata. Posebno hvala na preporuci za Baka Jlukinu pitu. Nekako na nju nisam ni obratila paznju, a sad cu ju sigurno probati...
    Ne sekiraj se zbog nas. :) Samo ti polako resavaj svoje obaveze. Nadam se da ce selidba uspesno proci i da ce vam biti super u novom stanu! :)

    ReplyDelete
  9. Seliti se i na minus 50 kada je srećni povod u pitanju - novi stan, nije problem! Neka vam je sa srećom, sve će to biti dobro.
    Vrlo lep izbor i lepo je napravljeno.

    ReplyDelete
  10. Predivan izbor, ova pita s orasima mi je super i drago mi je da se jedan stari dobri recept prenosi dalje.

    Krasne slike. Sve zajedno divan post.

    ReplyDelete
  11. Draga Irena, drzim vam palceve da sve uspesno privedete kraju pa da onda lepo u novom stancicu isprobavas tvoje receptice.:)) Odlican izbor sa Jeleninog bloga, tu baka Julkinu pitu sam isto merkala, ali doci ce vec na red za probu... nadam se da ti je sada bolje, hajde cuvajte se i punoo vas sve pozdravljam!:)))

    ReplyDelete
  12. Irena, ako zelis, posalji mi adresu na mail (mmmilkica@yahoo.com) da ti posaljem nesto semenki. Pozdrav! :)

    ReplyDelete