Thursday 16 February 2012

Pečene "krofne" sa džemom/Baked Jam "Doughnuts"

Ovo krofne ipak ćemo staviti pod znake navoda.Krofne nisu krofne,ako nisu pržene u ulju.Ali...Ali ako ipak mrzite da pržite krofne (kao ja),a volite da jedete krofne (kao ja),ovo je odlična zamena.Osim džemom mogu se puniti i nekim čokoladnim kremom ili nečim sličnim...

Pečene "krofne" sa džemom
Please scroll down for English


Potrebno:
  • 175ml mleka
  • 10gr suvog ili 20gr svežeg kvasca
  • 75gr žutog šećera
  • 2 jaja
  • 1/2 kašičice soli
  • 75gr omekšalog maslaca
  • oko 430-450gr oštrog brašna
i još:
  • 4-5 kašika džema od jagode
  • oko 40gr istopljenog maslaca
  • šećer
Priprema:
U zagrejano mleko staviti kvasac,po kašičicu šećera i brašna i ostaviti da zapeni.U činiji pomešati jaja,so,ostatak šećera,nadošli kvasac i sa brašnom zamesiti testo.Testo treba da bude malo lepljivo,pa brašno dodajte malo po malo.Zamešeno testo ostavite da naraste duplo.
Na pobrašnjenoj površini razvući testo debljine 1cm.Okruglom modlom prečnika 5-6cm seći krofne.Ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje.Krofne ostaviti da narastu duplo.Peći ih u rerni zagrejanoj na 180C da porumene.
Pečene krofne odmah premazati istopljenim maslacem sa svih strana i uvaljati ih u šećer.Ostaviti ih 10-tak da se prohlade.Drškom varjače izbušiti rupu u svakoj krofni i napuniti ih džemom pomoću poslastičarskog šprica ili obične kese za zamrzivač.Služiti i tople i hladne.

Baked Jam Doughnuts
Adapted from here

Ingredients:
  • 175ml milk
  • 10gr dried or 20gr fresh yeast
  • 75gr golden sugar
  • 2 eggs
  • 1/2 tsp salt
  • 75gr butter,softened
  • about 430-450gr strong flour
and:
  • 4-5tbsp strawberry jam
  • about 40gr melted butter
  • sugar
Directions:
In a warm milk,add the yeast,one teaspoon of sugar and one teaspoon of flour,and let stand until foamy.In a mixing bowl,mix the eggs,salt,rest of the sugar,yeast and adding a flour knead a soft dough.The dough will be a little sticky so add the flour little by little.Leave the dough to rise until doubled in size.
On a floured surface,roll the dough to a thickness of about 1cm.Using a 5-6cm plain round cutter,cut out the doughnuts and arrange them on a baking pan lined with parchment paper.Leave to rise until doubled in size.Bake them in a preheated oven to 180C until golden brown.
Baked doughnuts brush immediately all over with the melted butter and toss them in the sugar.Let them cool slightly for 10'.Using a handle from the wooden spoon,make the hole in the side of each doughnuts and fill it with jam (using either decorating bags or plain disposable bag).Serve warm or cold.

18 comments:

  1. Kao ni ti, ne volim to što se krafne peku u toliko ulja, masne su, teške, brrrr... S druge strane, volim pojesti koju, iako ne pretjerano, i ovo mi se čini odlična ideja kako "pojesti i sačuvati kolač".

    ReplyDelete
  2. Meni lično krofne nisu krofne ako nisu punjene dđemom i to od šipka i posute šećerom. Nisam probala ove iz rerne ali stvarno obećavaju. Ne znam zašto džem nešto ne ljubim ali sa krofnama čak i kupovni veštački džem mi je sjajan.

    ReplyDelete
  3. Jako lijepo izgledaju. Rado bih probala koju, ovako direktno preko ekrana ;)

    ReplyDelete
  4. Ja isto izbjegavam krafne zbog toga što su jako masne, a volim ih pojesti. Ovaj recept je taman za mene. Već dugo planiram pečene krafne napraviti i mislim da više nemam izgovora. Hvala za recept!

    ReplyDelete
  5. Radila sam prošle godine krafne iz pećnice, ali to definitivno nisu bile krafne već "krafne". Ako nije pržena u ulju, nema onog gušta zbog kojeg volim krafne.
    Sviđa mi se što si koristila džem od jagoda, sigurno je dao poseban gušt.

    ReplyDelete
  6. Meni nema do prženih, klasičnih, i moraju biti krcate pekmezom (po mogućnosti domaćim od šljiva) :) Ipak, nisam nikada probala ovako pečene, a izgledaju jako fino!

    ReplyDelete
  7. Nisam probala krofne pecene u rerni,ali ti bas lepo izgledaju.Da li ima razlike u ukusu?Ja volim jedino da su obavezno suplje,punjenje manje vise.Ja ih cak nafilujem nekom slanim filom,pa budu kao mekike.Pozz Irena!!

    ReplyDelete
  8. kao što si i sama rekla ako nisu pržene u ulju nisu krofne, davno sam probala pečene u pećnici i to je nešto sasvim drugo!

    ReplyDelete
  9. Pravila sam po prvi put krofne bas pre dva dana, przene su u ulju i nisu bile masne... ali nekako nisu bas ni ispunile moja ocekivanja, zamisljam ih suplje iznutra i sa onim svetlim prstenom na sredini.;)) Ali ove tvoje izgledaju tako fino da cu ih zabeleziti za probu, samo moram jos jednom pokusati sa onima przenim u ulju.;))

    ReplyDelete
  10. Već neko vreme se oštrim da pravim krofne iz rerne, pa sve nikako. Ni ja ne volim da pržim, čini mi se da se miris vrelog ulja zavlači svuda....Ove tvoje mnogo lepo izgledaju, naročito ovaj šećer odozgo.

    ReplyDelete
  11. Videla sam davno kod Ane recept za krofne iz rerne i bas primamljivo izgledaju. MOracu jednom probati, bar da uporedim sa onima przenim u ulju... :)

    ReplyDelete
  12. Obožavam krafne, ali ih ni ja ne volim pržiti, odnosno ne da mi se...tako da mi se ova ideja pečenja u pećnici jako sviđa :)

    ReplyDelete
  13. Bas lepo izgledaju, naravno da od ovakvih krofni ne trba ocekivati isti ukus kao kod pecenih.Inace pravila sam muffins donuts i to dva puta, drugi put su mi bile bas da mogu da kazem lepe i meke.Pravicu ove nedelje i ove tvoje deca to sve smazu pa cu i objaviti...samo mislim da cu pekmez od kajsija, ako budem imala nekih nejasnoca javljam!

    ReplyDelete
  14. Odlicna ideja....sigurno cu praviti!

    ReplyDelete
  15. Draga,dodji kod mene po nagradice:))

    ReplyDelete
  16. i ja sam radila ali malo drugačije i ove tvoje su mi baš ljepše vako sa šećerom, isprobat ću i ovakve

    ReplyDelete
  17. Zdravo
    Ja sad uzela da pravim ove lepe krofnice ali imam problem
    niko nije pitao pre pa moram ja sada.
    U receptu je stavljeno 75gr omeksalog maslaca ali ne pise gde da ga stavim
    na kraju pise da se moci krofne u rastopljenom maslacu pa predpodstavljam da to ovo 40gr
    Molim te mozes da mi javis da li to greska ovo 75 gr ili gde da to stavim? hvala puno

    ReplyDelete
  18. Izvini,tek sad sam videla.Tih 75gr ide u testo,a u 40gr se valjaju posle.Promenicu i u receptu.

    ReplyDelete